donderdag 30 november 2006

Sneu



Zojuist las Elsje op nu.nl dat Kim Jong Il, de Grote Leider van Noord-Korea, vooralsnog niet de geneugten van de I-pod kan gaan proeven. De Amerikaanse regering heeft dit fantastische apparaatje namelijk op de lijst van luxe-waren gezet, waarvan export naar Noord-Korea verboden is. Dit als onderdeel van de boycot die is ingesteld als sanctie op het atoomprogramma van dat land.

Elsje vindt het sneu voor Kim Jong Il, de I-Pod is immers de beste uitvinding sinds, sinds, nou ja sinds tijden! Ook vindt Elsje het sneu van de Amerikanen. Denken ze nou echt dat de Koreanen un atoomprogramma zullen opgeven voor een I-pod?? Alhoewel... hmmm.... er rijpt een plannetje in Elsjes hoofd: geef Kim Jong Il een I-pod waarvan het geheugen zichzelf na een maand wist, zodat-ie verslaafd raakt en dán: cold turkey! Kijk, dán helpt een I-pod boycot misschien.

zondag 26 november 2006

Honderd procent Elsje (3)



Zoals dat gaat, pik je dan eens hier een ideetje en dan weer daar een ideetje voor een blogje. Dit hier en daar kan eigenlijk overal zijn. Andere blogs bijvoorbeeld. Zo kreeg Elsje via het blog van 'Papa' ineens een idee, want hij had het over de m/v test uit het gelijknamige programma van Linda de Mol en Beau van Erven Dorens. In dit programma gaan Linda en Beau op een wetenschappelijk verantwoorde wijze de vooroordelen over mannen en vrouwen bevestigen en/of ontkrachten.

Nou is Elsje een groot Linda-fan en dat meent ze serieus. Wat die vrouw een vrolijke alleskunner! Daar is Elsje, als ze weer eens aan het stressen is om alles wat moet gebeuren in die 24 uur die een dag bevat te proppen, best wel eens jaloers op. Natuurlijk troost zij zich dan met de gedachte dat Linda ongetwijfeld ook wel eens chagerijnig is en haar kinderen afsnauwt, maar toch...

Elsje dacht dus geen moment langer na en surfte vlug naar het m/v-testje. Zeker als daar een wetenschappelijke basis aan ten grondslag ligt is een testje natuurlijk nóg leuker!

Wat bleek na het gezwoeg om de uitgebreide vragenlijst in te vullen:
-------------------------------------------------------------------------------------

Beste Elsje,

Jouw Female Score is 40.6%
Afhankelijk van het gezelschap vind je het prettig tussen vrouwen of mannen. Je kan je doorgaans inleven in de standpunten van beide partijen.
Ter Info: Je Male-score bedraagt 59.4%

-------------------------------------------------------------------------------------
Pfjoe, wat een opluchting: Elsje is nog gewoon honderd procent Elsje en keurig verdeeld over 'mannelijke' en 'vrouwelijke' eigenschappen. Maar wat levert deze mix van eigenschappen nou eigenlijk op voor iemand?
-------------------------------------------------------------------------------------
Op welk Type Vrouw lijk je het meest?
Je hoogste typescore is 83.6% Femme Fatale: je bent erg vlot in de omgang en je geniet er met volle teugen van wanneer alle blikken jouw richting uitgaan. Mannen vallen met bosjes voor je charmes. Je weet heel goed wat je wil en wat je wil is echt niet huisje, tuintje, ventje; hoewel een ventje mag je wel eens smaken. Je leeft snel en intens, waarbij je GSM een centrale plaats inneemt. Je hebt hoegenaamd geen angst om het buitenbeentje te zijn, integendeel. Je wil tonen wat je allemaal in je mars hebt en dat is heus meer dan een sexy poep of een leuke snoet. Je wil alles uit je leven puren en je hebt er best wat voor over, maar 'het wanneer en het hoe'is iets dat je liever zelf bepaalt. Je bent met andere woorden geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en wie smoor op je wordt, zal dit snel merken....

Overige Types
Dolle Mina: 79.8%
Florence Nightingale: 72.4%
Muze 56.0%
Assepoes 27.6%
Harde Tante 26.8%

-------------------------------------------------------------------------------------
So far, so good. Dit is een uitslag waar Elsje best tevreden mee is. Maar ja, toen kwamen de resultaten van deel twee van de test:
-------------------------------------------------------------------------------------
Met welk type Man klikt het al dan niet?
Ondernemer
Hoogoplopende passie die nasmeult en meerdere malen opnieuw kan opflakkeren

Maker
Hij heeft het moeilijk met de aandacht die je trekt

Leider
Makkelijk bij te sturen door zijn ijdelheid te strelen

Huisman
Niets voor jou of het zou een one-night-stand moeten zijn

Poëet
Je kan zijn muze worden

Rebel
Zijn waarden zullen de jouwe niet zijn, maar liefde maakt blind

-------------------------------------------------------------------------------------
Ha, nu zou het eindelijk wetenschappelijk bewezen worden dat Sjaak en Elsje een ideaal koppel vormen. Dus Sjaak vulde het testje ook in. Bleek hij toch een huisman te zijn. Tja... Elsje zal die Linda wel eens even laten zien dat zij de spreekwoordelijke uitzondering op de regel is! Elsje moet wel toegeven dat ze al moe wordt bij de gedachte aan nóg iets bewijzen, maar ja, voor de wetenschap moet je wat over hebben, toch?

donderdag 23 november 2006

Uitslag



Tsjeeminee, wat een uitslag heeft Elsje van die uitslag. Als ze van tevoren een wedje had gelegd over de meest ridicule zetelverdeling, had ze het zó gek niet kunnen verzinnen.

De partij van Wilders, de Limburgse Mozart, behaalde maar liefst negen zetels. NEGEN! Kan die nou niet beter een deuntje gaan doen met mede-Limbabwees André Rieu??
En Bos, die door de kiezers het bos werd ingestuurd, had het lef om met de armen in de overwinningsstand op tv te verschijnen. Bijna te genant voor woorden.
Bas vd Vlies, de lijsttrekker van de SGP, de partij die tegen vrouwenrechten (anders dan het aanrecht) is, bedankte met een boek de campagneleider, nota bene een vrouw (Elsje vraagt zich af of zij ooit heeft mogen leren lezen?). Deze fossiele partij werd alwéér niet weggevaagd.
Maar het kan nóg zotter: absolute toppunt is het tweetal zetels die de Partij voor de Dieren haalde. Nou houdt Elsje best van dieren hoor en echt niet alleen als een filetje op het bord, maar zolang er nog mensen in Nederland leven die het minder hebben dan de hond van Georgina Verbaan, stemt Elsje op een Partij voor Mensen.

Haar partij, GroenLinks deed het overigens keurig en verloor slechts één zetel. Kijkend naar resultaten van GroenLinks sinds de oprichting in 1989, is dit een gemiddeld aantal. Duidelijk gevalletje van trouwe achterban. En het aantal partijleden groeit gestaag. Hoop doet leven.

En nu maar eens kijken welke (in)formateur Beatrix gaat opzadelen met de schier onmogelijke opdracht een kabinet te smeden.

woensdag 22 november 2006

Missen



Onlangs ging Elsje met een vriendin naar een heerlijke film: 'Little Miss Sunshine'

Het verhaal: de 7-jarige schattige Olive droomt ervan om een echte 'beautyqueen' te worden. Maar ja, ze heeft een bril en is behoorlijk gezet. God zij dank is moederlief zo'n type dat alles overheeft voor het Geluk van haar kinderen. En dus hijst de hele familie zich in een uit elkaar vallend busje voor een tocht van meer dan 1500 km om Olive mee te laten doen aan de Little Miss Sunshine-verkiezing. Als ik de hele familie schrijf, dan bedoel ik ook echt de hele familie:
- moeder gespeeld door van Toni Collette, bekend als Muriel uit Muriels Wedding;
- vader, schrijver van een methode om in 7 stappen een succesvol mens te worden, een man met een gruwelijke hekel aan losers, maar zelf de allergrootste loser. Gespeeld door Greg Kinnear, die ik kende uit As good as it gets;
- broer, heeft al negen maanden geen woord gezegd;
- oom, homoseksuele geleerde die zojuist een zelfmoordpoging achter de rug heeft;
- opa, is uit het bejaardentehuis gezet wegens heroinegebruik
en natuurlijk Olive, al wordt nog wel eens uit het oog verloren dat het om haar draait.
Complicerende factor is dat deze miss-verkiezing al overmorgen plaats zal vinden en ze hebben dus hAAst.

De film laat deze reis zien dwars door het zuiden van de VS, waarbij het busje steeds grotere gebreken gaat vertonen. Eén voor één gaan ook de dromen van de familie aan duigen. Maar gaat het wel lukken om op tijd te komen voor de miss-verkiezing en zal Olive aan het eind van de film tot Little Miss Sunshine gekroond worden?

De beschrijving hierboven lijkt haast niet anders dan een vreselijke draak van een film op te kunnen leveren, maar het tegendeel is waar. Elsje heeft bijna in haar broek gepiest van het lachen. Het is zóooo leuk! En echt niet alleen maar lachen, gieren, brullen, maar ook nog gewoon een mooie en goed geacteerde film. Dus: deze film mag je niet missen!

De film drukt je als ouder wel even op het feit dat ook jij waarschijnlijk dromen over de toekomst van je kinderen koestert die wellicht niet helemaal stroken met de hunne. Slik, Elsje gaat dáár nog maar eens diep over nadenken. Want het laatste dat ze wil, is haar dromen opdringen aan haar kinderen. Of, om het in termen van de verkiezingen van vandaag te houden: zelfs als ze op Wilders zouden willen stemmen, zou Elsje van ze moeten blijven houden (oef, dat is een te grote opgave, laten we er CDA van maken :-) ).

woensdag 15 november 2006

Kruistocht



Vandaag gaat Kruistocht in Spijkerbroek in première. Deze verfilming van het boek van Thea Beckman moet Elsje natuurlijk nog gaan zien, maar alleen al het noemen van de naam roept herinneringen op aan Oostenrijk. Oostenrijk? Ja, Oostenrijk.

Toen Elsje een brugpiepertje was, ging zij met haar oom en tante mee op vakantie naar Oostenrijk. Het was een gedenkwaardige vakantie, om vele redenen. De reden die nu relevant is, is dat door één van de neven Kruistocht in Spijkerbroek meegenomen was. Toen Elsje na een week door haar eigen meegenomen boeken heen was, ruilde ze die met de desbetreffende neef voor 'Kruistocht'. De tweede vakantieweek bracht Elsje door in het boek, de avonturen van Dolf lezend en herlezend. Een van de beste vakanties ooit.

Het enige dat zij aan te merken heeft op het boek is dat het verhaal zo abrupt eindigt. Dat mag een schrijver zijn/haar lezers gewoon niet aandoen! Helaas is Thea Beckman in 2002 overleden. Anders ging Elsje alsnog eisen dat ze een echt, afrondend eind aan het boek zou verzinnen.

dinsdag 14 november 2006

Fase twee succesvol afgesloten



Twee weken geleden meldde Elsje dat vandaag de tweede kaakspoeling uitgevoerd zou gaan worden. Die is succesvol afgesloten. Inderdaad waren moeder en zoon een stuk minder nerveus. Dat scheelt een slok op een borrel!
Over zes weken de controle bij de KNO-arts en wie weet is het kind dan eindelijk verder gevrijwaard van zijn eeuwige snottebel. Daar hebben zij veel voor over!

zondag 12 november 2006

Rookvrij



Als kind al had Elsje een enorme hekel aan de geur van sigarettenrook. Misselijkheid en hoofdpijn waren haar lot als ze ook maar iets te lang in een rokerige ruimte verkeerde. Dit werd met de jaren niet minder, integendeel. Het verblijven in een ruimte waarin gerookt is, is tegenwoordig al voldoende om Elsjes hoofd aan het bonken te krijgen. Nu zal daar vast ook wel een deel van tussen de oren vandaan komen, maar toch. Zaak is dus haar leven rookvrij in te richten.

Toen zij op kamers ging, zo'n twintig jaar geleden, besloot Elsje dan ook direct dat er in haar studentenkamer simpelweg nooit gerookt zou mogen worden. Als er dan toch iemand een peuk opstak, verzocht zij direct om die uit te maken. Eerst voelde zij nog de noodzaak dat te verdedigen, maar allengs veranderde wat eerst bijzonder was in de norm: voor je er een opsteekt, eerst vragen of het mag. De tijd van de 'we komen er samen wel uit'-campagne, zeg maar.
Een paar jaar later ging zij samenwonen en sprak zij af dat er in het gehele huis niet gerookt zou mogen worden. Een aantal vrienden van haar lief moest hier stevig aan wennen, maar eigenlijk werd er relatief weinig gemopperd. De sigaretten werden netjes buiten in de tuin of op de stoep voor het huis opgestoken. Ook dit is bijna overal de norm geworden: bijna nergens wordt binnenshuis nog gerookt.

Haar eigen woonomgeving rookvrij krijgen en houden ging dus eigenlijk best gemakkelijk. Maar ja, ze kwam natuurlijk ook bij anderen over de vloer. Voor zij met mensen afsprak bij hen thuis, vroeg Elsje eigelijk altijd 'wordt er gerookt binnen?', dan kon ze òf medicijnen innemen, òf besluiten dan maar niet mee te gaan, òf maar heel kort te blijven.
Omdat er tegenwoordig in niet zoveel huizen meer gerookt wordt, maakt dat Elsje minder op haar hoede is en eigenlijk er eigenlijk niet meer naar vraagt. En dat zij dus soms ineens voor een dilemma staat: er blijkt gerookt te worden. Oef, een klap in het gezicht.

Nu gaat het natuurlijk niet alleen om situaties thuis, maar ook buitenshuis probeert Elsje tussen de sigarettenluchten door te laveren. Op het werk is gelukkig nog maar in één ruimte roken toegestaan. Daar is zelfs speciale luchtafzuiging aangebracht zodat zelfs als de deur effies open blijft staan, niet de hele verdieping naar de rook stinkt. Elsje kan zich op kantoor dus vrij bewegen. Ook in treinen mag niet meer worden gerookt en Elsje moet toegeven: de rokers houden zich best aardig aan het gebod om slechts in de buurt van de rookzuilen hun saffie aan te steken. Al met al zijn er dus inmiddels heel wat plaatsen waar Elsje niet bang hoeft te zijn voor hoofdpijn.

Laatste obstakel voor een prettig sociaal leven is eigenlijk alleen nog uitgaan. Elsje vraagt zich van tevoren altijd af: zal er gerookt worden, wil ik dan wel mee en zo ja, wat ga ik doen om migraine te voorkomen. Gelukkig lijkt ook in de horeca roken zijn langste tijd gehad te hebben. Vandaag op nu.nl stond namelijk het volgende berichtje: tweederde van de Nederlanders wil graag rookvrije horeca en snel graag. De komende verkiezingen lijken Elsje een prima gelegenheid om dit nou ook voor elkaar te krijgen. Maar ja, of politici naar 'de wil van het volk' luisteren, daar heeft zij een hard hoofd in. De geschiedenis leert dat dat niet hun sterkste kant is.

donderdag 9 november 2006

Braam



Elsje heeft sinds kort de beschikking over een Blackberry. Dit is een apparaatje waarmee je mobiel niet alleen telefonisch bereikbaar bent, maar ook een mailzender en -ontvanger tot je beschikking hebt, evenals je agenda en je eigen adresboek. Superhandig voor de nogal uithuizige Elsje want nu komt het gewoon niet meer voor dat áls ze al een dag rustig achter haar bureau zit, ze alleen maar bezig is met het wegwerken van enorme stapels mails.

Maar ja, zoals dat gaat met moderne technologie, blijkt ook een Blackberry niet veilig te zijn. Zo stond althans afgelopen dinsdag in de krant. De AIVD raadde daarom aan om staatsgeheimen niet per Blackberry te verzenden, noch te ontvangen. Nou, dat lijkt me nogal wiedes. Wie verstuurt staatsgeheimen nou überhaupt per mail? Hoe dan ook, het AIVD-bericht werd gisteren alweer ontkracht.

Het zal allemaal wel, veilig of niet, Elsje is in ieder geval erg blij met haar braam. Lang leve de moderne communicatie!

woensdag 8 november 2006

Rita Verdomk



Af en toe lees je wat, waarvan je steil achterover slaat. Zojuist op nu.nl zo'n moment gehad. Rita Verdonk pleit voor de afschafing van de Commissie Gelijke Behandeling, omdat deze een lerares die uit religieuze overtuigingen mannen geen hand wil geven, afgelopen dinsdag gelijk gaf. Het handenschudden was namelijk niet nodig voor het goed functioneren van deze lerares. Rita Verdonk ziet hierin een belemmering van haar stokpaardje, bevordering van integratie (lees: alles op de Verdonk-manier) en dat mag natuurlijk niet. Dus roept ze: afschaffen deze hinderlijke commissie!

Elsje roept daarentegen: afschaffen die Verdonk! Elsje buigt liever op z'n Japans of zoals ze vanavond in het NOS-journaal zag, tikt liever haar voorhoofd tegen die van een ander op z'n Aboriginees, dan dat zij de hand zou moeten schudden van Rita. Dat zou ze Verdomken.

Alleen op de wereld



In het kader van gemiste kansen en ouwe koeien, zoals Sjaak dat altijd noemt, is dit blogje van de dag gewijd aan Erben Wennemars. Deze geweldige schaatser die in interviews altijd zo ontroerend stottert, komt bij veel mensen over als enorm sympatiek. Nou, Elsje heeft met hem nog een appeltje te schillen. Bij deze!

Ooit, inmiddels ruim zes jaar geleden, beviel zij namelijk thuis van haar jongste kind. Dat gebeurde op maandagavond 3 juli 2000 om even over acht. Het was een vreselijk warme dag geweest.
Diezelfde nacht maakte zij kennis met Erben. Twee huizen verderop woonde namelijk sinds korte tijd Annamarie Thomas, die die avond haar house-warming hield. Hierbij was tout schaatsend Nederland aanwezig.

Geen probleem natuurlijk, ware het niet dat het Erben de normaalste zaak van de wereld leek om om 3 uur 's nachts te gaan staan bellen, buiten, voor het open raam waarachter Elsje en de baby nét in slaap waren.
Een klop op het raam en een zacht uit het raam geroepen 'Stil!' hadden geen uitwerking. Dus Elsje met haar pas bevallen lijf de trap af, en naar buiten. Op haar verzoek aan de verbaasde Erben om toch vooral binnen te gaan bellen was zijn antwoord: 'D-Dat zou ik wel w-w-willen, maar daar is het zo'n herrie!'.

dinsdag 7 november 2006

Sterrenshow



Tijdens de herfstvakantie was Utrecht gastheer van Cinekid, een filmfestival voor kinderen. Een festival waar slechts cultureel verantwoorde jeugdfilms zijn te bewonderen. En cultureel verantwoord als zij tenslotte zijn, togen Sjaak en Elsje met hun vijftal op een druilerige zondagmiddag richting de bioscoop. Daar zagen zij de prachtige Deense rolprent Kraak!, een soort Oceans Eleven of Mission Impossible voor kinderen.

Maar zoals het een filmfestival betaamt, was er veel meer te beleven dan alleen het filmpje kijken. De kinderen werden ontvangen met kinderchampagne, er waren koekjes in de pauze, een tafel met kleurtjes en kleurplaten. Klap op de vuurpijl was een verkleedpartij, waarbij de kinderen verkleed als filmsterren en geschminkt op de foto gezet konden worden. Drie van de vijf zagen daar wel wat in en poseerden vele malen voor het organiserend damescomité.

En ondanks het feit dat deze meiden het echt uitnodigend hadden neergezet, bleef het in het foto-hoekje erg rustig, dat wil zeggen dat verder geen enkele andere bezoeker aan dit onderdeel meedeed. Zo gaat dit een volgende keer natuurlijk niet meer georganiseerd worden. Zonde, want de kinderen vonden het schitterend!

Het hele NSG genoot, en deed dat nog eens dunnetjes over toen een week later de foto's keurig de inbox binnen gleden. Zo is cultureel verantwoord ook nog gewoon lollig.

maandag 6 november 2006

De Doodstraf



Gisteren is bekend geworden dat Saddam Hoessein de doodstraf opgelegd heeft gekregen. Dat is erg. Elsje is mordicus tegen de doodstraf. Het degradeert degenen die dit vonnis opleggen en/of ten uitvoer brengen tot hetzelfde niveau als diegenen die ze uit de weg willen ruimen. God zij dank is Elsje niet de enige die het uitspreken van de doodstraf een schande vindt. Ook de Europese Unie, vertegenwoordigd door de huidige voorzitter Finland reageert geschokt.

Natuurlijk is George Dabbeljoe Bush een warm voorstander van deze onmenselijkheid. Hij prijst het vonnis als zijnde een belangrijke prestatie van de Iraakse democratie. Dat verbaast Elsje niets. George Dabbeljoe is immers president van een land waar de doodstraf in de laatste dertig jaar meer dan duizend keer is voltrokken.

Erger is de reactie die Balkenende op dit nieuws gaf: 'het vonnis past bij het schrikbewind dat Saddam gevoerd heeft'. Hemeltjelief, dat is dan onze Minister-President. Nou, niet die van Elsje hoor!!! Zij distantieert zich met kracht van deze achterlijke uitspraken. En kennelijk hoort Nederland ineens niet meer bij de EU?

Er rest Elsje niets anders dan de tekst van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten hier op te nemen, uit hun Zak en As periode:

De doodstraf

Nogal Radicale Nederlander:
Wat heb ik aan mijn Mensenrecht op mooie schone straten,
als iedereen het recht heeft om zijn hond daar uit te laten?
Wat heb ik aan mijn mensenrecht mijn auto te parkeren,
als elke lul die voor mij rijdt hetzelfde mag proberen?

Twee beulen, met beulmasker en knuppels:
De doodstraf,
de doodstraf,
ruimt zo lekker op,
zo gezond en leerzaam,
strop, strop, strop!

Nogal Radicale Nederlander:
Wat heb ik aan mijn Mensenrecht op recht en orde,
als kinderlokkers na 1 dag weer vrijgelaten worden?
Wat heb ik aan mijn Mensenrecht om kindertjes te maken,
als voor mijn deur een dronkelap jenever ligt te braken?

Beulen:
De doodstraf,
de doodstraf,
dat scheelt alweer een cel!
zo goedkoop en praktisch,
snel, snel, snel!

Nogal Radicale Nederlander:
Wat heb ik aan mijn Mensenrecht mijn moeder op te bellen,
als Nederland bezaaid is met totaal verwoeste cellen?
Wat heb ik aan mijn Mensenrecht om dingen te gaan kopen,
als overmorgen junkies daar mijn huis weer uit mee lopen?

Beulen:
De doodstraf,
de doodstraf,
live op de TV.
Zou die nog ontsnappen?
Nee, nee, nee!

Nogal Radicale Nederlander:
Was ik zelf die moordenaar, wat kon het mij nog schelen:
liever nu de kogel dan me dertig jaar vervelen.
Dertig jaar lang zakkies plakken en geen reet verdienen:
jongens, laat maar zitten, en doe mij de guillotine!

Beulen:
De doodstraf,
de doodstraf,
vroeg hij er zelf niet om?
Nou krijgt 'ie een spuitje,
dom, dom, dom!

Nogal Radicale Nederlander:
Het blijft natuurlijk mogelijk dat rechters zich vergissen,
maar als je nooit eens schiet dan zul je altijd blijven missen.
Het gaat niet om het recht maar om dat prettige gevoel.
Jij lag verkracht in bed, hij zit nu in die Stoel...

Beulen:
De doodstraf,
de doodstraf,
geeft de burger moed.
Als de dader dood is,
slaap jij goed.

Heerlijke spuugbeesten



Er zijn van die dagen, zoals Elsje al eerder schreef, omdat er niet veel meer uit haar handen kan komen dan op de bank hangen en een beetje zappen. Dan kijkt ze wat er toevallig op is, en vaak is het niet eens oz belangrijk dat dat wat leuks is, maar gaat het meer om het bewegend behang.

Op andere dagen echter, zet ze de tv juist speciaal aan om iets te zien. Zo is er op zondagavond natuurlijk 24, op maandagavond Holland Sport, en op vrijdagavond Top Gear. Stuk voor stuk heerlijke programma's, met spanning, entertainment en auto's.

Vrijdagavond is dit najaar sowieso een goede tv-avond, want aansluitend aan Top Gear is er namelijk de Lama's bij BNN. Dit heerlijke improvisatieprogramma is één van de weinigen waarbij Elsje letterlijk van de bank valt van het lachen. Helemaal haar soort humor. Het format is als volgt: het publiek of de spelleider geven aan een aantal acteurs ('de lama's', heerlijke spuugbeesten) bizarre situaties op, die zij al improviserend neer moeten zetten ('uitspugen') op het toneel. Een soortement theatersport zeg maar. De ene keer wat geslaagder dan de andere keer, maar in het algemeen gewoon erg grappig. Het enige minpuntje vindt Elsje in het algemeen de 'gastlama', de BN-er die ook zo graag wil laten zien hoe gevat hij/zij is. Meestal niet dus.

Dat Elsje niet de enige is die de Lama's erg waardeert blijkt uit het feit dat het programma onlangs de Gouden Televiezierring won. Laat je daardoor niet afschrikken: het is echt een geweldig programma! Voor diegenen die het nog niet kennen: gaat dat zien, gaat dat zien!!!