vrijdag 30 maart 2007

De goden verzoeken



Elsje heeft het deze dagen druk met andere zaken (waarover vast een andere keer meer) dus van bloggen komt niet zoveel. Maar zojuist las ze op de voorpagina van het tweede katern van de Volkskrant een stukje dat haar vingers direct in actie bracht.

Het stuk gaat over principieel onverzekerden. Een voorbeeld wordt gebruikt van een gezin uit de biblebelt. Onverzekerd want de Heeeeree zorgt wel voor hen. Dit klinkt allemaal principieel hoor, maar er zijn me toch een paar makkelijk te ontwaren gaten in deze principes!

Ten eerste: er is een soort fonds voor christenen in geldproblemen, ook als gevolg van gezondheidsproblemen. Dat is toch eigenlijk een verkapte verzekering.

Maar vooral de gristelijke naastenliefde als hoogste goed presenteren, als 'de chrisenplicht' wordt het zelf omschreven, irriteert Elsje in hoge mate. Gezin, onverzekerd. Oomlief komt in het ziekenhuis terecht met kanker. Krijgt alle nodige, peperdure behandelingen. En opeens is daar de anonieme, barmhartige Samaritaan die aan de balie de rekeningen voldoet en weer verdwijnt. Ja, dág!

Als deze mensen echt principieel zouden zijn, zouden ze erop vertrouwen dat de Heere ze ook wel beter zou maken en dus helemaal niet eens het ziekenhuis indraaien. En dat zou de maatschappij ook weer goed doen: het zou kun levensduur aanmerkelijk kunnen beperken. En hoe minder van dit soort lieden op den aardkloot rondlopen, hoe liever het Elsje is.

Note to self: ga NOOIT in Barneveld wonen. Barneveld blijkt volgens het artikel de plaats te zijn met het hoogst aantal onverzekerden wegens geloofsredenen: 1 op de 20 inwoners.

zaterdag 3 maart 2007

Ik sta op en ben kennelijk nog niet wakker



Elsje is geen ochtendmens. De eerste uren (als je mazzel hebt tenminste) van de dag is ze op zijn minst weinig spraakzaam. Daarom ook vallen haar 's morgens de raarste dingen op in de krant. Eerder maakte zij al melding van het knies-lot en van de week werd haar oog getrokken door een affiche op het station waarop een webadres stond vermeld: www punt ik sta op en voor studeren punt nl. He? Pas halverwege de reis naar Den Haag viel het kwartje. ´Ik sta open voor studeren´ moet dat natuurlijk zijn!

Nu staat Elsje open voor van alles en nog wat. Voor dingen die ze nog niet eerder at, voor nieuwe muzieksoorten, voor nieuwe boeken, voor andere culturen. Maar kennelijk niet zo voor verwarrende taaluitingen op de vroege ochtend.