vrijdag 31 juli 2009

Nog achttien

Over nog maar achttien dagen is het zover, dan wordt Elsje veertig. Het is dus achttien jaar geleden dat ze 22 was. In 1991 wordt Operatie Desert Storm ingezet om de Koeweiti van het juk van de Irakezen te bevrijden. En ok, als we dan toch bezig zijn, dan is dit gelijk een goede gelegenheid de internationale oliebelangen te beschermen. Verderop in het Midden-Oosten weet de Syrische president Assad zich verzekerd van een nieuwe ambtstermijn. Na Ierland krijgt ook Frankrijk een vrouwelijke premier, Edith Cresson.
De Soviet-Unie valt uit elkaar doordat een groot aantal Sovietrepublieken zich onafhankelijk verklaart en aan het eind van het jaar wordt de Soviet-Unie dan ook officieel ten grave gedragen. In Culemborg vallen 2 doden bij een explosie in een vuurwerkfabriek en ook uitbarsting van de vulkaan 'Pinatubo' gaat met het nodige vuurwerkgeweld gepaard. Het huis van staatssecretaris Aad Kosto wordt door een bomaanslag van de Rara verwoest.

Voor Elsje is 1991 het jaar waarin ze gaat samenwonen met haar vriend. Het huis waarin hij woont wordt namelijk verkocht en hij moet dus op zoek naar iets anders. Dat iets anders zou bijna zeker weten een huurhuis in Lunetten zijn, helemaal aan de andere kant van het deel van de stad van waar Elsje sinds een jaartje woont. Dus grapt ze dat ze daar dan maar samen moeten gaan wonen, want elke dag van de ene naar de andere kant van de stad fietsen gaat haar te ver. Om een lang verhaal kort te maken: ze kopen samen een huis net buiten het centrum van de stad, in Wittevrouwen, een wijk die langzaam in opkomst aan het raken is. Het is een tien-jaren-plan-huis (eufemisme voor bouwval) maar daardoor wel betaalbaar in deze periode van extreem hoge rentes (10,2%!). Het duurt tot het eind van het jaar voor het huis überhaupt bewoonbaar is dus eigenlijk gaat het samenwonen pas begin 1992 in...

Qua muziek haalt 1991 het niet bij zijn voorganger maar ook dit jaar is er wel een aantal klassiekers in de lijsten terug te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Seal (filmpje van nog geen maand oud!), Salt 'n Pepa, Lenny Kravits, Ten Sharp, R.E.M. en de onvermijdelijke Stef Bos. NB Hoe recenter de nummers, hoe moeilijker het vinden van de originele clips...

Twee trieste gebeurtenissen leiden tot de filmpjes van vandaag. Allereerst Tears in heaven van Eric Clapton. Een over the top melodramatisch nummer waar je U teggen kunt zeggen. Tot je het verhaal erachter te weten komt. Dan bekijk je dit toch met een wat andere blik, met mededogen. Of Elsje doet dat in ieder geval.


Freddy Mercury overlijdt aan AIDS. Pas een dag voor zijn dood maakt hij melding van het feit dat hij ziek is. Want: the show must go on!

donderdag 30 juli 2009

Nog negentien

Over de helft want in 1990 wordt Elsje 21. Het is een jaar van grote politieke veranderingen. Zo wordt door de vrijlating van Nelson Mandela het einde van de apartheidspolitiek ingeluid. Het hele jaar staat de internationale gemeenschap door de inval van Irak in Koeweit onder grote spanning vanwege het grote oliebelang dat Koeweit heeft. Het Oostblok verandert in straf tempo: de kersverse president van Tsjechoslowakije, voormalig dissident Vaclav Havel, speelt een belangrijke rol in de verdere ontmanteling van de Russische troepenmacht, Boris Jeltsin wordt de nieuwe president van Rusland en op 3 oktober wordt de hereniging van Oost- en West-Duitsland een feit. Lech Walesa wordt president van Polen en Slobodan Milosevic van Servië. Veelzeggend is de opening van de eerste MacDonald's in Moskou, toch een symbool van het door de communisten zo verfoeide kapitalisme.
Mary Robinson wordt de eerste vrouwelijke president van het oerconservatieve Ierland en eindelijk komt er een eind aan het Thatcher tijdperk. Zij neemt ontslag en wordt opgevolgd door John Major. België is een paar dagen zonder staatshoofd: nadat de koning op grond van gewetensbezwaren weigert een wetsvoorstel voor liberalisering van abortus te ondertekenen wordt hij tijdelijk incompetent verklaard.
Het milieu is ook dit jaar 'hot'. De kapitein van de olietanker de Exxon Valdez die een jaar eerder in Alaska een enorme milieuramp veroorzaakte wordt veroordeeld tot 1000 uur mee helpen opruimen. Overal ter wereld wordt Perrier uit de schappen gehaald nadat er in de States de gifstof benzeen in is aangetroffen. Afspraken over vermindering van lozing van de voedingsstoffen nitraat en fosfaat in de rivieren moet de zee weer voedselarm en daarmee soortenrijker maken. Een enorm zware aardbeving in Iran kost aan 35000 mensen het leven.
Tot slot mogen in dit overzicht de beelden die de Voyager 1 naar de aarde stuurt van zes planeten van buiten ons eigen zonnestelsel en het feit dat ondanks de hooggespannen verwachtingen de Europees Kampioen voetbal kansloos is op het WK in Italië niet ontbreken (Duitsland wordt daar overigens wereldkampioen).

Elsje haalt aan het begin van het jaar haar rijbewijs. Eindelijk, want ze moet er drie keer examen voor doen. De twee eerdere keren verprutst ze het door examenvrees en op aanraden van een vriendin vertelt ze dat de examinator. Die vraagt: "Wat wil je eerst doen?" Antwoord van Elsje: "Snelweg!". Na een paar kilometer vraagt hij: "Gaat het met de zenuwen?" Als Elsje bevestigend antwoordt, gaan ze de volgende afslag van de snelweg. Het examen verloopt verder stralend. Tot Elsjes grote verrassing mag ze het (toen nog) roze papiertje direct meenemen.
De vriend is trots als een pauw en wil graag dat Elsje haar zopas verworven vaardigheid aan hem demonstreert, in zijn nieuwe autootje (dat hij een maand daarvoor van zijn eerste salaris kocht). Erg ver komen ze echter niet. Want als ze het parkeerterrein af wil draaien neemt een tegenligger de bocht te krap en Elsje, nog wat onwennig in een andere auto dan waar ze in leste, reageert daarop te laat. Een flinke deuk aan de linkervoorkant van de auto is het gevolg. En tranen, een niet te stelpen hoeveelheid. Tot januari 2008 blijft dat gelukkig de enige aanrijding op Elsjes conto...

Het is heel moeilijk een keuze te maken uit de muziek van 1990. Denk bijvoorbeeld eens aan Hijo de la luna, Nothing compares 2u, I've been thinking about you, Dirty cash of Sadeness. Maar hoe kan Elsje Promise me, All I wanna do is make love to you, Groove is in the heart, Na neh nah of Killer overslaan?

Het beeldmateriaal van vandaag is natuurlijk Summer of 69 van Brian Adams. Al weet Elsje natuurlijk best dat dit niet over 1969 gaat, is de titel te mooi om het nummer geen ereplaats te gunnen vandaag.

Het echte muzikale monument van 1990 is het Wall-concert van Roger Waters in Berlijn. Het ingesloten filmpje is deel 1 van 6. Bekijk ze vooral allemaal. Echt meer dan de moeite waard!

woensdag 29 juli 2009

Nog twintig

We zijn precies op de helft van deze blogserie want in 1989 wordt Elsje twintig. Het is ook het jaar waarin de Muur valt, wat de opmaat vormt tot de hereniging van Oost- en West-Duitsland. In breder perspectief gezien betekent het vallen van de muur ook de afbrokkeling van het Oostblok. De Japanse keizer Hirohito overlijdt en wordt opgevolgd door zijn zoon, Akihito. In China wordt de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede gewelddadig neergeslagen door de autoriteiten. De oud-premier van onze zuiderburen, Vanden Boeynants, wordt ontvoerd en een maand vastgehouden. Na betaling van losgeld wordt hij vrijgelaten. In Iran spreekt Ayatollah Khomeini een fatwa over Salman Rushdie uit met daarin een doodvonnis. Dit alles omdat Rushdie een roman schreef. Winnie Mandela wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de 14-jarige Stompie Mokhetsie Seipei. Groen Links wordt opgericht en op tv komt ruimte voor een eerste Nederlandse commerciële zender. Het Internationaal verdrag van de rechten van het kind wordt van kracht.

Elsje kijkt in 1989 graag naar Life goes on, een serie over een gezin met een zoon die het syndroom van Down heeft. Daar houdt ze ook een voorliefde voor Obladi Oblada aan over, waar ze het in de eerste aflevering van deze serie over had.
Verder staat de zinderende ontknoping van de Tour de France, waarin Greg LeMond zijn rivaal Laurent Fignon letterlijk op de valreep verslaat, in Elsjes geheugen gegrift. Haar vriend en zij beluisteren die, zittend in de auto van zijn ouders, geparkeerd langs een zandweggetje ergens op het Franse platteland. Het is te spannend om verder te kunnen rijden.
Omdat de NS 150 jaar bestaan wordt er in Utrecht een grote expositie georganiseerd. Speciaal daarvoor komen de TGV en de ICE naar Nederland. Treinen waar Elsje eerder alleen nog maar van kon dromen, en waar ze nu in mag zitten. Ok, ok, ze rijden weliswaar niet, maar dat kan Elsjes pret niet drukken.

Over naar de muzikale belevenissen uit 1989. Elsje denkt dan altijd aan My prerogative (een redelijk modern dansje, maar die schoudervullingen, daar zou Bobby nu niet meer mee weg komen!), Paradise city (pas zag Elsje een geweldige documentaire over de stembanden van Axl Rose, ongelofelijk want welk een controle heeft die man over die ligamentjes!!), When love comes to town, Straight up (bekijk vooral ook de eerste halve minuut van deze video, dan begrijp je dat Paula Abdul voordat ze probeerde te zingen een geslaagd choreografe was van popvideo's), The look en Alles kan een mens gelukkig maken ('een vers kopje theeeeee'). Grappig is te melden dat een zeer christelijke studiegenoot (hij is dan ook later overgestapt naar theologie), die geloofde dat als je als meisje geen rok droeg, je liever een jongen had willen zijn (tssss...) en die principieel tegen televisie was de televisieserie die hierbij hoorde toch bleek te kennen (hoezo hypocriet?).

De Braziliaanse lambada hield in 1989 de heupen soepel.


En vanwege haar werkelijk fantastische stem eindigt vandaag deze bijdrage met Lisa Stansfield. Eigenlijk vindt Elsje de originele clip mooier maar die mag niet ingesloten worden. Dus hierbij een mooie maar minder mysterieuze liveversie.

dinsdag 28 juli 2009

Nog eenentwintig

Een serie van veertig blogjes schrijven over de afgelopen veertig jaar is op zich niet zo'n probleem, maar elke dag een aardig stukje uit de vingers laten vloeien valt niet mee. Toch zet Elsje vrouwmoedig door... En daarom is vandaag 1988 aan de beurt.

1988. Het jaar waarin Yvonne van Gennip met drie gouden Olympische medailles thuiskomt. En ook de Nederlandse voetballers hebben succes: Oranje wint het EK-voetbal. In Nederland wordt de maximumsnelheid op de snelwegen verhoogd naar 120 km/h en we krijgen een derde televisiezender. Bij een vliegshow op de vliegbasis Ramstein komen 67 mensen om en de ramp met een PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie kost maar liefst 270 mensen het leven. De Amerikanen kiezen George Bush sr. tot hun nieuwe president.

Ook dit jaar staat voor Elsje in het teken van de liefde. Aan de uit de hand gelopen vakantierelatie van drie jaar eerder komt een einde maar lang is Elsje niet alleen: een leuke huisgenoot mag zich in haar belangstelling verheugen. Samen met hem kijkt ze naar de legendarische revanche van Oranje op de Deutsche Mannschaft. Als de Duitsers als eerste scoren springt hij door het raam van zijn kamer het balkon op en roept: "ik spring, ik spring!" Maar als even later Oranje de gelijkmaker scoort herroept hij dit door weer het balkon op te springen en: "ik spring terug, ik spring terug!" te brullen. Elsje is overigens tijdens het het EK verhuisd en vanuit haar nieuwe kamer kan ze precies het scorebord in de Galgenwaard zien. Jammer genoeg kan ze net niet op het veld kijken. Op zondagmiddag zit ze daarom met een verrekijker bij de radio zodat ze naast beeld ook geluid heeft...

We gaan met z'n aan de dirty dance met Bill Medley & Jennifer Warnes en zijn we dat zat dan heeft Sam Brown het antwoord. Met Billy Ocean ('start het lachen!') en Tracy Chapman kunnen we fijn een stukje autorijden. En anders gaan we toch op de thee bij T'Pau. Troy blijkt Fragile en Gaat ze nou wel of niet met hem uit (filmpje uit 2003)? Varen ze Somewhere down the crazy river of op de Orinoco Flow?
In dit Oranje jaar zou het voor de hand liggen Holland, Hollanders of Hazes met respectievelijk 'Aanvallen', 'Het oranjelied' 'Wij houden van Oranje' op te nemen. Maar nee, Elsje gaat voor Revelation Time ft Ruud Gullit. En ze sluit af met een hartenkreet: Don't worry, be happy!

Een nieuwe liefde, nieuwe muziek. Samen met hem luisterde Elsje in de platenzaak eindeloos naar Mori Kante. Die mag dus vandaag niet ontbreken.


En daarmee is het dan weer een Lovely Day geworden.

maandag 27 juli 2009

Nog tweeentwintig

Aftellen van 40 (1969) naar 0 (2009) brengt ons vandaag in 1987, het jaar waarin De Aanslag, de verfilming van het boek van Harry Mulisch, een Oscar wint, de eerste Oscar voor een Nederlandse film ooit. Voor de Belgische kust kapseist de Herald of Free Enterprise waarbij bijna 200 levens verloren gaan. Het Italiaanse voetbal wordt met de lucratieve transfer van Ruud Gullit naar AC Milan ineens een stuk interessanter. Gerrit Jan Heijn, de topman van Ahold, wordt ontvoerd en vermoord en ook Peter Tosh komt gewelddadig aan zijn eind. Turkije stelt zich in 1987 kandidaat voor toetreding tot de (toen nog) EEG (daar zijn ze nog niet veel verder mee). Op het Rode Plein in Moskou veroorzaakt de landing van Mathias Rust enorme opwinding bij de autoriteiten. De ernstige toestand waarin ons milieu zich bevindt wordt overal ter wereld stevig op de politieke agenda gezet door het Brundland-rapport. Amsterdam krijgt een monument ter herinnering aan de vervolging van homo's door de Nazi's en bekend wordt dat de States in het geniep wapens aan Iran hebben geleverd. Aan het eind van het jaar ziet de voorloper van Hamas het licht.

Elsje doet in 1987 eindexamen: gezellig samen met zusje N, die tegelijkertijd examen doet, leren in de woonkamer (van leren komt het ook, af en toe, tussen alle potjes Rummikub door), en als beide zussen slagen is het uiteraard groot feest. Na de zomervakantie start Elsje met haar studie biologie in Utrecht. De eerste paar maanden moet ze nog heen- en weer pendelen tussen het ouderlijk huis en de Uithof, maar gelukkig vindt ze half november een kamer in een Utrechts studentenhuis. Weliswaar in onderhuur, maar die is van onbepaalde duur dus echt druk maakt ze zich daar niet om. Helaas eindigt het jaar in mineur want als ze nog maar twee weken haar nieuwe stekje bewoont moet ze met spoed worden opgenomen in het ziekenhuis en daar een buikoperatie ondergaan die het, zoals de gynaecoloog later voorzichtig vertelt 'wel eens heel moeilijk zou kunnen maken om zwanger te worden'. Nogal een klap voor deze 18-jarige kinderliefhebster. Gelukkig komt het daarmee allemaal goed, zoals je in Elsjes bio kunt lezen.

Muzikaal markeert 1987 de start van MTV-Europe, Elsje keek daar overigens amper naar, want haar favoriete muziekzender was het Britse The Music Box. Daarop werden de video-clips van Jan Hammer (de tune van Miami Vice), de buurtjes van Robert Cray, Crowded House,
Terence Trent d'Arby (brede schouders en wortelbroek!), de rat van UB40, Tim Hardin en van de (gelegenheids)duo's Mel & Kim, George Michael & Aretha Franklin, Kate Bush & Peter Gabriel met grote regelmaat vertoond.

Als 'eye-candy' vandaag twee lange filmpjes. Allereerst het snoepje George Michael. Daarvan dacht iedereen in 1987 nog dat hij hetero was en dat werd slechts bevestigd door filmpjes zoals I want your sex.


Gisteren liet Elsje een filmpje zien van de Young Ones, waar ze pas later de lol van ging inzien. Dat geldt niet voor Spitting Image, waar ze vanaf aflevering 1 van genoot. Daarom als afsluiter Land of Confusion van Genesis. Helaas niet in te sluiten in Elsjes Emoties maar als je hier klikt kun je alsnog genieten.

zondag 26 juli 2009

Nog drieentwintig

Op weg naar haar veertigste verjaardag kijkt Elsje in deze reeks blogjes terug op de afgelopen veertig jaar. En vandaag is 1986 aan de beurt. Het jaar van de ramp van de kerncentrale in Tsjernobyl, waarbij grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkomen. En bij een brand bij Sandoz in Basel wordt de Rijn ernstig vervuild. En ook het jaar waarin Nederland een stukje groter wordt want Flevoland wordt de twaalfde provincie; Aruba verwerft de status aparte. Het 'Vuurtoren'-bankbiljet wordt voor het eerst uitgegeven en nog een first-timer: het eerste computervirus waart over de aarde rondt. De ruimtevaart krijgt een klap als de Challenger vlak na de lancering uit elkaar spat. Nederlandse tradities doen het goed: we beleven opnieuw een Elfstedentocht waarbij Evert van Benthem nogmaals als winnaar uit de bus komt en Bram van der Vlugt neemt de rol van Sinterklaas op zich. In 1986 wordt de walvisvangst eindelijk verboden. De moord op Olaf Palme, de Zweedse premier, schokt de wereld.

Elsje wordt in 1986 17 jaar en gaat naar de vijfde klas. Tot die tijd werd er op school door de andere sekse nooit zoveel aandacht aan haar besteed (ken je het liedje 'beugelbekkie, pestbril'? Nou, dat had tot haar 16e door Elsje gezongen kunnen worden), maar op de eerste schooldag vraagt een van de twee nieuwe jongens in de klas of hij naast Elsje mag komen zitten. Dat is het begin van de eerste vriendschap met een jongen. Hij heet Ronald en omdat hij naast school bij zijn vader in de slagerij werkt, heeft hij heel wat te spenden. Graag eet hij tussen de middag in de cafetaria aan de overkant van de straat biefstuk met friet en regelmatig mag Elsje daarvan meegenieten. Verder gaat het niet want Ronald heeft een vriendin en Elsjes zomerliefde uit het vorige blogje duurt nog voort.

Muzikaal gezien luistert Elsje in 1986 graag naar Billy Ocean, Europe, The Commununards & Sarah Jane Morris, Madonna, Cock Robin, Falco, Berlin, Run DMC en Mr Mister.

Als ingesloten beeldmateriaal een echte meezinger vandaag, want Paul Simon zong niet voor niets You can call me Elsje :-)


Omdat Elsje toen The Young Ones niets aan vond maar tegenwoordig in een deuk ligt bij de herhalingen ervan, mogen ze Cliff Richard´s Living Doll nog een keertje lekker vernaggelen hier.


En tot slot natuurlijk het Egyptische loopje van The Bangles dat het hier in huis nog steeds goed doet.

zaterdag 25 juli 2009

Nog vierentwintig

Over vierentwintig dagen haalt Elsje haar vierde kruisje. Om dat te 'vieren' blikt ze in deze serie blogjes op verschillende manieren terug op de afgelopen veertig jaar. Vandaag is 1985 aan de beurt.

1985. Het jaar dat begint met een Elfstedentocht, die gewonnen wordt door Evert van Benthem. Door het overlijden van Tsjernienko komt in Rusland Gorbatsjov aan de macht en nog datzelfde jaar begint hij zijn politiek van Perestrojka. Popi Jopi, zoals Henk Spaan en Harry Vermeegen de paus noemen, bezoekt Nederland. Bizar is de voetbalwedstrijd in het Brusselse Heizelstadion, waar aan het begin van de finale tussen Liverpool en Juventus bijna 40 Italiaanse supporters platgedrukt worden. De Rainbow Warrior wordt in Auckland tot zinken gebracht en een ander schip, de Achille Lauro, wordt gekaapt door Palestijnen. Wubbo Ockels is de eerste Nederlander in de ruimte. Minister Neelie Smit-Kroes weet de Tweede Kamer zover te krijgen dat ingestemd wordt met de aanleg van de A4 door Midden-Delfland (een snelweg die er vandaag de dag nog steeds niet is trouwens), en zij is ook de eerste Nederlander die een PIN-betaling verricht.

Over 1985 kan Elsje kort zijn. Het is het jaar van de eerste vakantie zonder ouders. Het jaar van haar eerste vriendje, dat ze tijdens die vakantie ontmoet. Hij schreef met een marker op Elsjes schouder: "my sunshine, day and night", versierd met een zonnetje. Een aantal Franse jongens op de camping gaf als commentaar (met vette grijns): "Surtout dans la nuit, hein?!?". Het jaar van de 'sweet sixteen'. Zucht... wat een mooi jaar!

Muzikaal gezien kun je in 1985 niet om Live Aid heen. Het leukste nummer dat daar ten gehore wordt gebracht is natuurlijk de cross-oceaan-samenwerking 'Dancing in the street' (hier de 'gewone' clip). Verder gooien dat jaar 19, Don't you (forget about me), Shout, Easy lover, Axel F, Sunday bloody sunday, That ole devil called love en Wasmasjien (niet het origineel) hoge ogen.

Pas echt genieten wordt het vandaag met


en de aankondiging van een grandioze uitsmijter uit 1985 kan alleen maar betekenen dat nu AHA komt... en dat klopt

vrijdag 24 juli 2009

Nog vijfentwintig

Mensenkinderen, wat vliegt de tijd. Inmiddels is het nog maar vijfentwintig dagen tot Elsje haar veertigste verjaardag mag vieren. En in het terugkijken op de afgelopen veertig jaar is daarom vandaag 1984 aan de beurt.

1984. Het jaar waarin je de eerste Apple Macintosh kan kopen. In India wordt premier Indira Gandhi vermoord en opgevolgd door haar zoon, Rajiv Gandhi. Later dat jaar vindt in het Indiaase Bhopal een giframp plaats waarbij in eerste instantie 8000 mensen om het leven komen. In de jaren daarna vinden nog eens 12000 mensen de dood als gevolg van deze ramp.
De legendarische sportcommentator Theo Koomen verongelukt en Marvin Gaye wordt door zijn vader doodgeschoten. De slogan baas in eigen buik mondt eindelijk uit in legalisering van abortus.

Voor Elsje is dit het jaar waarin ze voor het eerst een aantal nachten doorhaalt. Niet omdat ze gaat stappen, daarin is ze in die tijd nog totaal niet geinteresseerd. Nee, het is het jaar van de Olympische Spelen en Elsje geniet van alle sporten. Hele dagen en nachten zit ze dus voor de buis. Alleen, want de rest van het gezin vindt het na een uur of elf wel genoeg geweest. Vooral het zwemmen, turnen en atletiek houden haar wakker.

Elsje doet een greep uit dit weer geweldige muziekjaar. Denk eens terug aan Love is a battlefield, The reflex, Smalltown boy, Girls just wanna have fun, Ik voel me zo verdomd alleen, Pride (in the name of love), Fraction too much friction, I won't let the sun go down on me en Nelson Mandela. En dat is nog lang niet alles.

De filmpjes van vandaag dan maar. Elsje kiest voor een van de mooiste filmpjes ooit, behorend bij het nummer When the lady smiles.


Frank Boeijen sluit vandaag af met een nummer dat weliswaar al vijfentwintig jaar oud is, maar nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

donderdag 23 juli 2009

Nog zesentwintig

Inmiddels is het nog maar zesentwintig dagen tot Elsjes veertigste verjaardag. En zesentwintig jaar geleden was het 1983.

1983. Het jaar waarin de basis voor Internet as we know it gelegd wordt en de CD op de markt wordt gebracht. Maar ook worden er voor de eerste Nederlandse patienten met AIDS geregistreerd. De terugkerende Filipijnse banneling Benigno Aquino wordt nog op het vliegveld van Manilla doodgeschoten. Bij de zuiderburen pleegt de Bende van Nijvel een bloedige overval op een supermarkt. In Het Parool verschijnt de laatste Kronkel van de hand van Simon Carmiggelt. Freddy Heineken wordt ontvoerd en drie weken vastgehouden door o.a. Willem Holleeder (ja, dezelfde!). In Ethiopie heerst hongersnood als gevolg van de aanhoudende droogte.

In Elsjes leven zijn in 1983 twee belangwekkende zaken te vermelden. Na de kubus van Rubik doet Elsje vrolijk mee met de volgende rage. Clickets, magnetische balletjes, felgekleurd. Wat je er eigenlijk mee moet behalve door je handen laten glijden is onduidelijk, dus al snel stopt Elsje ze in een mooi glazen potje en houdt er haar vriendinnen mee voor de gek: "ook een kauwgomballetje?"
Belangrijker is dat ze 29 oktober met haar moeder samen meeloopt in de vredesdemonstratie in Den Haag. Elsje draagt daarbij op haar rug een tasje met de Opland-cartoon en in haar handen een spandoekje waarop staat: "Ik loop ook voor oma". Indrukwekkend, al die mensen die zich inspannen om de Nederlandse regering duidelijk te maken dat die kruisraketten er echt niet mogen komen.

Een paar jongens van een middelbare school naast die van Elsje scoren in 1983 een dikke hit met Comment ça va en de eveneens uit Leiden afkomstige Leidse sleutelgaten flikken ook zo'n kunstje met hun Joke stop met koken.
Meer genietwaardig zijn Moonlight Shadow, Hey you rock steady crew, Billy Jean, Annabel, Breakaway, Owner of a lonely heart, Stiekem gedanst en Nescio.

Vandaag voegt Elsje natuurlijk 99 Luftballons aan haar blog toe, een mooier tijdsbeeld dan dat kun je haast niet krijgen. En omdat ze dat toen zo'n ontzettend sexy filmpje vond mag David Bowie zijn China girl ook hier beminnen. Maar Elsjes favoriet van dat jaar was toch echt de one and only Paul Young. Come back and stay is nog steeds prachtig! Correctie, Elsje vindt het nog steeds prachtig! Jullie toch ook?





woensdag 22 juli 2009

Nog zevenentwintig

Nog maar zevenentwintig dagen en dan is het zover, Elsje wordt veertig. Reden genoeg om in veertig blogjes terug te kijken op de afgelopen jaren. Vandaag is het tijd voor 1982.

1982 is een jaar dat overschaduwd wordt door geweld. Door de moord op vier leden van een TV-ploeg van de IKON (Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemse en Hans Terlaag). Zij lopen in El Salvador, waar ze een interview zouden hebben met de FMLN, in een hinderlaag. Door de Falklandoorlog tussen Groot-Brittanie en Argentinie: een oorlog om een steenklompje. Door het bloedbad dat wordt aangericht in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila terwijl het Israelische leger geen poot uitsteekt. Door de decembermoorden in Suriname.
Gelukkig zijn er ook leuke dingen te melden over 1982: Bettine Vriesekoop wordt wereldkampioene tafeltennis en emoticons worden bedacht.

Voor Elsje is 1982 het jaar van Rubik. Die brengt zijn puzzelkubus op de markt en direct is Elsje daaraan verslingerd. Razendsnel weet ze de formules om het ding op te kunnen lossen uit haar hoofd. Vol vertrouwen geeft ze zich op voor de wedstrijd op school. Ze dringt met gemak door tot de finale waarin nog maar vijf scholieren over zijn. Maar dan slaat het noodlot toe en door een iets te onvoorzichtige manoeuvre vliegt de kubus uit elkaar. Weg kans op Eeuwige Roem.

Als Elsje terugdenkt aan de muziek van 1982, dan vindt ze het een nogal depri jaar: Ph.D, Drukwerk, The Human League, Abba. Maar het lijstje in haar muziekbijbel lezend ziet ze toch ook veel vrolijke nummers. Musical Youth bijvoorbeeld, Survivor, Dexy's Midnight Runners, J Geils Band en Spider Murphy Gang.

Voor vandaag is het filmpjes kiezen heul simpel. Het worden a. De bom van Doe Maar b. How many times van Lori Spee. De eerste omdat met dit nummer Elsjes liefde voor Hennie Vrienten ontstoken werd en de tweede omdat Lori Spee in die tijd een mooie rol in een musical-versie van de Wolf en de Zeven geitjes speelde, als moeder geit. Maar daar kan Elsje geen beeldmateriaal van vinden en bovendien zou het niet in geest met deze serie...



dinsdag 21 juli 2009

Nog achtentwintig

Nog maar achtentwintig dagen en Elsje wordt veertig. In de serie 'Elsje telt de dagen af langs de afgelopen veertig jaar' nu 1981.

1981. Het jaar waarin het Jeugdjournaal van start gaat, precies in de periode dat Elsje daaraan toe is. Een van de eerste dingen die ze daar ziet is de vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars in Teheran, die daar meer dan een jaar zijn vastgehouden. De mislukte staatsgreep in Spanje, de aanslag op Ronald Reagan en het overlijden van een aantal IRA-hongerstakers maken op Elsje diepe indruk. Naast Ronald Reagan wordt ook op de Paus en op de Egyptische president Sadat een aanslag gepleegd. De laatste overleeft het niet. Het is het jaar van de 'bruidsvlucht' van de magische flitstrein, de TGV, en eveneens in Frankrijk wordt Francois Mitterand president. In de Efteling doet de python zijn intrede.

Elsje, die nooit echt aansluiting heeft kunnen vinden bij haar klasgenoten besluit om naar een andere middelbare school dan hen te gaan. Op de eerste schooldag is ze gelijk jarig, maar omdat ze nog niemand kent duurt het een maandje voor ze haar verjaardag viert de daar wel gemakkelijk verworven vriendinnen, waaronder vriendin A.
Op 21 november vindt er in Amsterdam een waanzinnig grote demonstratie egen de plaatsing van kruisraketten plaats, waar Elsje graag naar toe wil. Helaas vindt haar moeder haar daar nog te jong voor.
Maar echt boos is ze daar toch niet over want voor Elsje is 1981 het jaar van Charles en Diana. Ze is totaal in de ban van de praal en pracht van hun huwelijk en droomt van een leven als prinses.

Er zijn zoveel mooie nummers verschenen in 1981 dat het heel moeilijk is er een paar uit te kiezen die typerend zijn zonder dat ze andere nummers tekort doet. Nou ja, een min of meer random selectie dan maar. Kijk naar: Every little thing she does is magic, Making your mind up, Vienna, In the air tonight (beetje gesmokkeld want het filmpje is van Live Aid uit 1985), This ole house, Super Freak, Kids in America, One night affair en Baggy trousers.

Rubberen Robbie, een band uit Leiden, maakt dat jaar furore met hun Nederlandse sterre die overal strale. Daar kan Elsje dus vandaag niet omheen.


Veel leuker is natuurlijk Adam & the Ants met hun struikroverslied 'Stand and deliver'.


Maar Elsjes hoogtepunt van het jaar moet toch een nummer van de Stray Cats zijn. Omdat ze daarbij voor het eerst groupie-gedrag meemaakt van een meisje uit haar klas. Zij beplakt haar muren met posters, schrijft overal de namen van de bandleden op, versierd met hartjes, pluist de Hitkrant uit op zoek naar nieuwtjes en als ze van haar ouders had gemogen, reist ze de band overal achterna. Fascinerend!

maandag 20 juli 2009

Nog negenentwintig

Elsje wordt over negenentwintig dagen veertig. Het halen van vier kruisjes is voor haar een mooie aanleiding op diverse manieren terug te kijken op de afgelopen veertig jaar. Inmiddels zijn we toe aan 1980.

1980. Koningin Juliana abdiceert, en Beatrix wordt daardoor de nieuwe koningin van Nederland. Haar troonsbestijging gaat gepaard met grote rellen, met name in de kroningsstad Amsterdam wordt met de leus 'geen woning, geen kroning' fel geprotesteerd. Dichtbij Seattle kent de Mount St. Helens zo'n heftige eruptie dat de helft van de vulkaan weggeblazen wordt. In Suriname pleegt Desi Bouterse een coup. In El Salvador wordt bisschop Romero vermoord en in New York John Lennon. Dichterbij huis overlijdt Jean-Paul Sartre. In 1980 wordt de strippenkaart ingevoerd en CNN en Solidarnosc opgericht terwijl Ronald Reagan de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. Wat jullie vast nog niet wisten is dat 1980 ook het geboortejaar van het 'geeltje' is, want in dat jaar brengt 3M de inmiddels onmisbare PostIt-velletjes op de markt.

In 1980 besluiten de moeder van Elsje en haar beste vriendin hun gezamenlijk gekochte vakantiehuisje in het Betuwse Wamel van de hand te doen: de lasten blijken groter dan de lusten. Jammer want dit was een plek waar Elsje altijd genoot. Waar door de desbetreffende vriendin de liefde voor de natuur ontstoken is en daarmee de opmaat vormt voor Elsjes latere studiekeuze.
Op de zeer Oranjegezinde school inspireert de troonsbestijging door Beatrix de hoofdmeester tot het uitdelen van een Oranje-tegeltje: een vreselijk ding dat Elsje op weg naar huis kapot gooit erhm... laat vallen.

Ook in 1980 worden er weer vreselijk veel goede nummers op single uitgebracht. Denk eens aan De vogeltjesdans, Xanadu of Woman in love, Mother how are you today. Stuk voor stuk nummers die je liever niet meer hoort. Klik de linkjes dus alleen maar aan als je je lekker wilt ergeren.

Wel goed zijn Sniff'n the Tears en Pink Floyd...



zondag 19 juli 2009

Nog dertig

Nog minder dan een maand tot Elsjes verjaardag, dat schiet al lekker op. En hier op dit blog schieten we al lekker op met de trip down memory lane. We zijn namelijk inmiddels in 1979 aangekomen, het jaar waarin Elsje haar eerste kruisje haalde (en de betekenis daarvan leerde).

1979. Het jaar waarin in Iran de Shah wordt afgezet en onder leiding van ayatollah Khomeini omgevormd wordt tot een islamitische staat, en waar een paar maanden later de Amerikaanse ambassade in Teheran het doelwit wordt van een gijzeling die meer dan een jaar duurt. In het Verenigd Koninkrijk wordt Margaret Thatcher gekozen als premier. Jupiter wordt bereikt door de Voyager 1.

Elsje herinnert zich het jaar waarin ze tien werd amper. Waarom? Geen idee. Hooguit als het het jaar van het mislukte zachtgeel wollen babyvestje dat ze moest breien bij handwerkles. Haar moeder zag het gepruts en besloot te helpen, met als resultaat dat Elsje het hoogste breicijfer ooit kreeg... Nee, handwerken bleek niet aan Elsje besteed.

Elders op de planeet is het allemaal wat minder zachtgeel. Een 16-jarig meisje richt een bloedbad aan op een Amerikaanse lagere school, want 'I don't like mondays'. Dit gegeven inspireert de Boomtown Rats tot het muzikale hoogtepunt van 1979. Daarnaast doen Art Garfunkel, Racey (wat heeft Elsje dat dansje vaak nagedaan!), The Pointer Sisters, Peaches & Herb, Gloria Gaynor, Status Quo en de Jacksons goede zaken.

Voor de filmpjes van vandaag houdt Elsje het op twee Hollandse toppers, Earth & Fire en de Dolly Dots. De eerste omdat dit nummer er een was die bij Elsje thuis tot pulp gedraaid werd door vooral zus G. En omdat Elsje in die tijd ook graag van die knalkleurige overalls droeg. De tweede omdat de Dolly Dots lang voor de Spice Girls al het soort vrolijke girlpowermuziek maakten waar de laatsten zo beroemd om werden.



zaterdag 18 juli 2009

Nog eenendertig

Elsje is aan het aftellen tot haar veertigste verjaardag en gebruikt de dagen om terug te blikken op de afgelopen veertig jaar. Vandaag: 1978, het jaar waarin Elsje negen wordt.

Het jaar 1978 werd getekend door de dood van Aldo Moro, en in de States wordt de aartsluie kat Garfield bedacht. In het vrouwentennis (dat heette toen nog damestennis) gaat het steeds tussen Chris Evert en Martina Navratilova. De hoop op vrede in het Midden-Oosten wordt verder gevoed door de Camp David-akkoorden. Na slecht 1 maand in functie overlijdt de nieuwe Paus (JP I), en hij wordt opgevolgd door JP II, die het heel wat langer zal volhouden op die plek. Aantjes moet het veld ruimen nadat zijn oorlogsverleden bekend wordt.

In 1978 was Elsje voor het eerst meer dan een keer in de bioscoop voor eenendezelfde film: Grease. Genieten van de zwijmelarij van Olivia die toch Hopelessly devoted to John was. Dat blaadje papier in de vijver. Dat witte nachthemd. Zucht. Mind you, Elsje is dan negen he?
In dat jaar start de Tour in Leiden en rijdt vlakbij het ouderlijk huis van Elsje voorbij. Ondanks het slechte weer staan ze natuurlijk langs de route. Van alle commotie rond die proloog krijgt Elsje overigens niet veel mee.
Die kerstvakantie is zij met haar familie in een vakantiehuisje ergens in Drenthe, waar ze bijna niet meer wegkomen door het plotseling opspelende winterweer. De paniek van haar moeder toen de auto in eerste instantie niet wilde starten en het angstige glibberen over de snelwegen terug naar huis, zal Elsje niet snel vergeten.

Voor de muzikale omlijsting van deze serie gebruikt Elsje het Top-40 Hitdossier boek. En dan om precies te zijn de lijstjes met de top 100 per jaar die achterin dit boek staan. En daarom staan sommige nummers pas het jaar nadat ze zijn uitgebracht genoemd, en zijn weer anderen twee maal terug te vinden. En zo gebeeurt het dat in deze blogserie het eerste singeltje dat Elsje koopt te vinden is in het jaar nadat ze het over het tweede singletje had. Het zij zo.

1978 is een muzikaal topjaar. Of zou dat zo lijken om dat dat het jaar is waarin Elsje er echt in geinteresseerd raakt? Nah, want denk maar aan Dreadlock Holiday, She's not there, Substitute, Big city, Kiss you all over, Black Betty, Everyone's a winner, MacArthur Park, Baker street, Sultans of Swing, Isn't it time, Paradise by the dashboard light en Sex and drugs and rock 'n roll. Stuk voor stuk nummers die het nu ook nog goed doen (al zijn de filmpjes wel errug gedateerd).

Elsjes eigen topper van dat jaar is Blondie met Denis. De eerste single die ze ooit kocht. Dat pruilmondje van Deborah Harry is ook nu nog, 31 jaar later, heerlijk om te zien.


Voorspelbaar is dat Elsje vandaag eindigt met Olivia Newton John. Lekker zwijmelen allemaal!

vrijdag 17 juli 2009

Nog tweeendertig

Over tweeendertig dagen is het zover, dan is Elsje veertig. In 1977 kon ze veertig alleen nog maar beschouwen als vreselijk oud. Zij werd toen namelijk acht.

1977. Het jaar van de vliegramp op Tenerife, de herinvoering van de zomertijd en het jaar waarin het IKV met de campagne "Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen in Nederland" en de bijbehorende cartoons van Opland overal voet aan de grond krijgt. Ook dit jaar voeren Zuid-Molukkers weer een aantal gijzelingsacties uit. Het jaar waarin Pieter Menten voor zijn oorlogsmisdaden veroordeeld wordt, en Elsje voor het eerst iets meekreeg van Wimbledon waar Betty Stöve door Virginia Wade in de finale wordt verslagen. De Egyptische president Sadat een rede mag houden voor de Israelische Knesset en Begin premier wordt van Israel: het begin van hoop op vrede in het Midden-Oosten.

1977, zo kondigde Elsje gisteren aan, staat in haar geheugen gegrift. Het was namelijk het jaar waarin het gezin naar een andere stad verhuisde. Naar een andere stad! Dat betekende: afscheid nemen van school, van haar beste vriendinnetje Wendela, van die leuke jongen in wiens naam een IJ voorkwam maar waarvan de naam zelfs onder de immense druk van dit schrijven niet naar boven komt drijven, van huis, tuin en buurtjes. Van juf Ytje van de kleuterschool, waar Elsje nog steeds regelmatig even op bezoek ging (achtertuin he?).
Maar ook het jaar waarin de juf ging trouwen en Elsje gekozen werd om de bruid te zijn in het toneelstukje dat de klas voor het bruidspaar op zou voeren. Telt het moment waarop de bruidegom en Elsje elkaar een kusje gaven als de officiele Eerste Kus?

In 1977 kan je niet heen om Ma Baker of het Smurfenlied (Elsje moet toegeven dat zij dat als 7-jarige fantastisch vond...) . Normaal breekt door met Oerend hard, Julie Covington wordt grijsgedraaid bij de Overschiese tak van Elsjes familie en Carolientje is het sneue dieptepunt waarmee Willeke Alberti toch populair is (geen filmpje) terwijl je dan toch veel beter Lori kan hebben. Voor Linda Ronstadt blijft het allemaal heel easy terwijl de Eagles wel inchecken in Hotel California maar daar nooit meer weg zullen kunnen.

Als filmpjes van vandaag kiest Elsje voor de dames van Baccara, omdat dat het tweede singletje was dat ze ooit kocht:


Elsje kan het niet laten, want ook Rose Royce krijgt hier een plekje met haar carwash.


En omdat we toen middenin de discojaren waren waar Elsje nog steeds van nageniet hier als uitsmijter van vandaag een wat meer uptempo discohit: Black is black van Belle Epoque.

donderdag 16 juli 2009

Nog drieendertig

Over drieendertig dagen viert Elsje haar vierde kruisje en in de aanloop daarnaartoe kijkt zij terug op de afgelopen veertig jaar. In die reeks zijn we inmiddels beland in 1976. Voor alle mensen die ouder of even oud zijn als Elsje het jaar van de bloedig neergeslagen 'rellen' in Soweto. Maar ook het jaar waarin de Nederlandse Sesamstraat van start ging, waarin in Argentinie Evita door Jorge Videla van de troon werd gestoten en Ulrike Meinhof dood gevonden wordt in haar cel in Stuttgart. De PLO kaapt een toestel van Air France; een kaping die door een bliksemactie van het Israelische leger op Entebbe waar het toestel naartoe is gevlogen, beeindigd wordt. Jimmy Carter wordt gekozen als president van de VS en na Microsoft wordt nu ook Apple opgericht.

Gek, waar 1977 in Elsjes geheugen gegrift staat, kan ze zich van 1976 bijna niets anders herinneren dan mooi en zonnig weer. Dat blijkt overigens te kloppen want er was die zomer een uitzonderlijk lange hittegolf. Minirokjes zo kort dat je onderbroek te zien was. Lange haren, middenscheiding, twee staarten met de elastiekjes (let wel, dit is in het pre-haarelastiekjestijdperk, het waren dus 'gewone' elastiekjes) ter hoogte van je schouders. Enorme brillen (maar Elsje had er toen nog geen). O ja, en Elsje was voor het eerst verliefd. Op een jongetje dat twee straten verderop woonde. Zijn naam is haar glad ontschoten, een naam met een ij erin. Boudewijn, Constantijn, Valentijn? Zoiets. Hij woonde op een bovenhuis, wat Elsje spannend vond, eerst moest je de trap op voor je aan kon bellen. Ze kan zich niet herinneren dat ze ooit binnen is geweest. Durfde zij niet, vond hij het niet prettig of wilden zijn ouders niet?

Hoe dan ook, muzikaal is het het jaar van BZN, Tavares, Bryan Ferry, Brotherhood of Man, Four Seasons, Al Martino en Mike Oldfield. Maar het absolute muzikale hoogtepunt van 1976 is natuurlijk Bohemian Rhapsody van Queen. Een heerlijk nummer, exemplarisch voor de Queeniaanse stijl van musiceren. Ook het filmpje is zo Queeniaans dat, hoewel jullie dat natuurlijk allemaal eindeloos vaak gezien hebben, het hier niet mag ontbreken.


En als uitsmijter van vandaag Elton John & Kiki Dee. Omdat het eerste 'echte' vriendje van Elsje, die pas over een paar jaar zijn intrede doet, dit minstens een keer per dag draaide. Elsje wordt er altijd zo vrolijk van, jullie vast en zeker ook. Oh nee he, het filmpje mag niet worden ingesloten. En het blijkt ook eens een vreselijk filmpje ook. Die arme Kiki Dee staat erbij alsof ze zich minder dan niet op haar gemak voelt en beweegt zich houteriger dan menig Pinokkio. En Elton, ja, die is zichzelf: niet om aan te zien. Nou ja, hier kun je het filmpje dus zien. Als je dat nog wilt. Doe het anders gewoon aan op de achtergrond terwijl je bijvoorbeeld even op nu.nl naar het nieuws van vandaag kijkt.

woensdag 15 juli 2009

Nog vierendertig

Met nog vierendertig dagen te gaan tot Elsjes veertigste verjaardag zijn we inmiddels aanbeland in 1975. Het jaar waarin Amsterdam in de ban van de aanleg van de metro is, of beter gezegd, in de ban van de protesten daartegen. Waarin Pol Pot in Cambodja zijn schrikbewind inzet en in Spanje dictator Franco het loodje legt. Waarin de laatste aflevering van Swiebertje op de televisie te zien is, en Microsoft wordt opgericht. Het jaar eindigt met een aantal gijzelingsacties door Zuid-Molukkers.

Voor Elsje was dit jaar het jaar waarin zij op de lagere school mocht gaan beginnen. Elke ochtend stond haar moeder in de deuropening, riep 'Schip ahoy!' en zwaaide enthousiast. Elsje draaide zich bij de hoek van de straat om en zwaaide terug. Dan liep ze langs het spoor, waar ze even zwaaide naar de Slager waar je voor 5 cent een waterijsje kon kopen tot aan de bloemenstal van Koos, die natuurlijk ook even bezwaaid moest worden, stak dan daar de drukke straat over, zwaaide even naar het Melkmeisje en liep dan door tot ze door de poort het schoolplein op kon. In die tijd kon dat nog, alleen naar school. In die tijd ging je twee-aan-twee de school binnen als de bel ging. En zat je twee-aan-twee in de klas. En noemde je de leerkracht "juf". In die tijd werd door al dat gezwaai vast en zeker de basis gelegd voor Elsjes RSI-armen.

In 1975 bezong de George Baker Selection een witte duif en Kamahl een olifant, was 10cc not in love (met een echte verhalende videoclip!), wilde Patti LaBelle weten of met haar naar bed wilde, en spoorden Dave en de Dooby Brothers ons aan om te dansen en te luisteren. Minnie Riperton piepte er zoetsappig op los en de dames van Pussycat gingen met Rod Stewart aan de watermuziek, Teach In won het songfestival (daar kan geen Topper tegenop) en dat we Joost Nuissl nog steeds niet vergeten zijn, daar is Elsje blij om.

Speciaal voor Sjaak kan op deze plek Conny Vandenbos niet ontbreken. Haar Sjakie van de hoek was in 1975 immens populair.


Het mooiste nummer van dat jaar is House for sale van Lucifer. Dat geeft Elsje nog steeds kippenvel (dat je toen overigens nog als kippevel schreef). Een waardeloos filmpje, maar dat mag de luisterpret vast niet drukken.

dinsdag 14 juli 2009

Nog vijfendertig

Over precies vijfdertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds een paar dagen een serie blogjes over... etc.

1974. Het jaar waarin De film van Ome Willem voor het eerst op de buis komt, 'met een papje, met een papje', en ook het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie maakt daar zijn entree. Waarin de VW Golf wordt geintroduceerd als opvolger van de Kever, Feyenoord de UEFA-cup wint maar Oranje de finale van het WK voetbal juist verliest. Waarin de laatste Nederlandse kolenmijn gesloten wordt.

In het leven van Elsje is 1974 een heel belangrijk jaar, want haar vader overlijdt, een week voor zijn 39e verjaardag. Aan ontstoken kunststof hartkleppen. Hartkleppen die hij een paar jaar daarvoor als een van de eerste in Nederland gekregen had en waarmee hij, zo voorspelden de behandelend artsen, toch zeker wel zestig zou kunnen worden. Op basis waarvan de ouders van Elsje besloten dat er nog wel een kindje komen mocht: Elsje.

In 1974 was er op muzikaal gebied weer een hoop interessants: pure shit als Den Uyl is in den olie van Vader Abraham & Boer Koekoek maar ook een tijdloos nummer als I shot the sherrif van Eric Clapton (dit is niet het origineel maar wel een superlekkere uitvoering). The Rubettes, Mud en Elvis Presley. Natuurlijk is het plekje voor het eerste filmpje van vandaag gereserveerd voor Abba, die dat jaar met Waterloo het Eurovisiesongfestival won.


Maar als het aan Elsje ligt, en daar ligt het hier op dit blog aan, dan eindigt de bijdrage van vandaag met... Dirty ol' man. Geniet ervan!

maandag 13 juli 2009

Nog zesendertig

Over precies zesdertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds een paar dagen een serie blogjes over... etc.

1973. Het jaar waarin Peppi en Kokki en ook Wim Kan hun entree maken op de Nederlandse televisie, en Pablo Picasso daarentegen juist gaat hemelen. In Chili wordt Salvador Allende vermoord tijdens de staatsgreep die Augusto Pinochet aan de macht brengt. Maar in ieders herinnering is 1973 natuurlijk het jaar van de oliecrisis en de daardoor ingestelde autoloze zondagen.

Elsje werd in dit jaar vier. En dus mocht ze eindelijk naar de kleuterschool. Daar had ze al tijden naar uitgekeken, want doordat de achtertuin van het ouderlijk huis van Elsje grensde aan het speelplein van de kleuterschool, had ze al maanden verlangend tussen de planken van de erfafscheiding staan gluren naar de spelende toekomstige klasgenootjes. Jammer genoeg begon de schoolcarriere minder goed dan gehoopt. De eerste dag namelijk werd er een Indianenfeest gehouden. Alle kleuters kwamen verkleed naar school en zo ook Elsje. Haar moeder had echt haar best gedaan en dus zag Elsje er erg Indiaans uit: haren in twee vlechtjes, een prachtige veren hoofdtooi, bruine leren sandaaltjes aan, en... een juten zak als indianenjurk met een gevlochten bruin leren riempje. Het was hoogzomer en dus zweten geblazen. De jeuk van de juten zak op haar blote beentjes kan Elsje zich nog maar al te goed voor de geest halen.

Op muzikaal terrein komen dat jaar The Rolling Stones langs, evenals Mocedades (tweede op het Eurovisiesongfestival van dat jaar), Alice Cooper en Santana. Maar er komt ook muziek van vaderlandse bodem zoals van Golden Earring, Gerard Cox en Earth & Fire.

Als filmpjes kiest Elsje voor het prachtige Jimmy van Boudewijn de Groot. Nee, dat zegt ze verkeerd, daar wou ze voor kiezen maar er zijn alleen filmpjes te vinden die redelijk recent zijn opgenomen.... Ze heeft wel een schitterend filmpje gevonden van Dimitri van Toren, maar dat kan weer niet worden ingesloten in het blog.
En om de dag swingend af te sluiten had Elsje het heerlijke Go like Elijah van Chi Coltrane in gedachten. Ook daarvan valt geen muziekvideo te vinden. Dus dat bewegen moeten jullie zelf doen, dat gaat zeker lukken als je het volume lekker ver opendraait.

zondag 12 juli 2009

Nog zevenendertig

Over precies zevendertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds een paar dagen een serie blogjes over... etc (ik zal jullie niet langer vermoeien met steeds hetzelfde introotje).

1972. Het jaar van thema's die terugkeren. Zo is er Bloody Sunday, dat ook in muzikale vorm deze lijst later nog een keer zal sieren. Daarnaast het jaar waarin The Godfather in premiere gaat, deel 1 dan wel te verstaan en in dat jaar is het ook al flink mis tussen de Hutu's en Tutsi's.

Elsje wordt dat jaar drie, maar ook nu nog: geen eigen herinneringen. Noppes. Nada. Of het moet het vage beeld zijn van de blik in de gang van het ouderlijk huis, in de richting van de keuken waar haar vader spaghetti staat te koken. Of dat een herinnering uit 1972 is weet Elsje niet maar omdat Elsjes vader nogal vaak spaghetti kookte is dat niet onwaarschijnlijk.

Gelukkig heeft 1972 wel een flink aantal golden oldies nagelaten. Denk aan Julio Iglesias, Hot Butter Popcornmakers, Arne Jansen (een filmpje van vlak voor zijn dood, Elsje kan het origineel niet vinden), Procol Harum, Deep Purple en Cat Stevens. En natuurlijk mag vandaag de afgelopen maand overleden Michael Jackson niet ontbreken, want in 1972 stond zijn Ben in de hitlijsten.


Maar Elsje hoort eigenlijk liever The Buoys. Hun nummer, Give up your guns, past mooi bij het thema waarmee de bijdrage van vandaag begon: zich herhalende gebeurtenissen. Want in 1979 stond het nog een keer in de hitlijsten. Maar ja, voor dat jaar heeft Elsje andere plannen. Vergeef het haar dat ze wel het filmpje van 1979 gebruikt.

zaterdag 11 juli 2009

Nog achtendertig

Over precies achtendertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds eergisteren een serie blogjes over... belangrijke nieuwsfeiten maar vooral de muziek van de afgelopen veertig jaar. Opgeleukt met things you probably never wanted to know about Elsje but she will tell them anyway.

1971. Het jaar waarin rookreclames verboden werden op de Amerikaanse tv, en Zwitserland zowaar het vrouwenkiesrecht invoert, in Nederland de eerste abortuskliniek van start gaat, waarin Haïti van de Pappa-Doc regen in de Baby-Doc drup belandt en Jim Morrison overlijdt. Godfried Bomans en Jan Wolkers maken in 1971 hun legendarische radio-uitzendingen vanaf Rottumerplaat, Greenpeace en Artsen zonder Grenzen worden opgericht en de Haringvlietdam in gebruik genomen.

Natuurlijk heeft Elsje ook aan dit jaar nog steeds geen eigen herinneringen. Geen nieuwe zusjes of broertjes, geen andere Grootse Momenten. Behalve dan het verhaal dat ze uit overlevering gehoord heeft. Sinterklaasfeest 1971, Elsje is 2 jaar. Het grote moment breekt aan, Sinterklaas en zijn Pieterman komen de kamer binnen. Terwijl de grote zussen in angstig zwijgen vervallen, roept Elsje enthousiast: "Papa!". Uit het hoestje van de Piet had zij namelijk direct begrepen dat het haar vader was.

Muzikaal gezien was 1971 natuurlijk het jaar van Jacques Herb, Mieke Telkamp, Michel Delpech, John Lennon & Plastic Ono Band, Peter Koelewijn & zijn Rockets, The Doors en Janis Joplin.

Maar ook het jaar waarin Les Poppys een enorme hit scoorden. De lp waarop dit nummer staat werd in het ouderlijk huis van Elsje grijsgedraaid want het was een van de weinigen die Elsjes ouders in huis hadden. Eigenlijk was Elsjes favoriete liedje hierop Isabelle. Hiervan begreep Elsje pas jaren later dat het de Spaanse vertaling van Elsje is. Aha! De liefde voor Spaans kondigde zich dus al vroeg aan... Maar omdat Isabelle niet in 1971 in de hitlijsten stond zou het nu gebruiken van dat filmpje deze hele serie in duigen laten vallen dus... maakt u zich op voor: Non, non, rien n'a changé


En in dit lijstje kan Gilbert O'Sullivan niet ontbreken. Omdat het zo'n mooi nummer is, wordt dit de uitsmijter van vandaag.

vrijdag 10 juli 2009

Nog negenendertig

Over precies negenendertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom sinds gisteren een serie blogjes over... belangrijke nieuwsfeiten maar vooral de muziek van de afgelopen veertig jaar. Opgeleukt met things you probably never wanted to know about Elsje but she will tell them anyway.

1970. Het jaar van de afschaffing van de opkomstplicht bij verkiezingen, waarin the Beatles aankondigen ermee op te houden, het jaar waarin de Europacup I-finale door Feyenoord gewonnen wordt, en, als we het toch over voetbal hebben, het jaar waarin FC Utrecht opgericht wordt. Het jaar waarin Salvador Allende president van Chili wordt en waarin Toppop voor het eerst op tv komt.

Natuurlijk heeft Elsje ook aan dit jaar nog geen eigen herinneringen. De mooiste foto van dit jaar is de foto van Elsje en haar pasgeboren zusje. Een schitterend portret.

Muzikaal gezien was 1970 het jaar van Corry & de Rekels, Mungo Jerry, The Shoes, Smokey Robinson & the Miracles. Maar omdat Elsje en Sjaak nog niet zo lang geleden naar Di-rect zijn geweest die Tommy 'deden' hierbij als muziekhoogtepunt van vandaag het schitterende 'See me, feel me' uit die rockopera. Een nummer dat in 1970 de hitlijsten bestormde.

donderdag 9 juli 2009

Nog veertig

Over precies veertig dagen wordt Elsje veertig. En speciaal daarom een serie blogjes over... belangrijke nieuwsfeiten maar vooral de muziek van de afgelopen veertig jaar. Opgeleukt met things you probably never wanted to know about Elsje....

1969. Het jaar van de eerste man op de maan. A small step for man, but a giant leap for mankind. Maar ook het jaar waarin Jan Palach zichzelf in Praag in brand steekt. Het jaar van de love-in van John Lennon en Yoko Ono en het jaar van het legendarische Woodstock-festival.

Natuurlijk herinnert Elsje zich niet zelf iets van dat jaar. Maar omdat de eerste foto in haar babyalbum er een is waarop haar hoogzwangere moeder op de bank met haar zusjes naar de televisie kijkt waarop je nog net Neil Armstrong ziet, lijkt het net alsof ze dat Grootse Moment toch zelf heeft meegemaakt.

Op muzikaal gebied was 1969 natuurlijk het jaar van Serge Gainsbourg & Jane Birkin, van Shocking Blue, van David Bowie, Peter Sarstedt en van Ike & Tine Turner. Stuk voor stuk nummers die nu nog staan, waar Elsje graag naar luistert. Maar Elsje wordt ook altijd nog een beetje week van Wilma (stiekempjes, want dit is er zoeen in de bovengenoemde categorie "typnwtkaE...").


En als uitsmijter nog een nummer dat later de soundtrack werd van een TV-serie over een gezin. Of eigenlijk over de zoon van het gezin, een jongen met het syndroom van Down. Mooie serie. Maar goed, daar komt Elsje later nog wel op terug. Voor nu voldoet dit veel te weinig gedraaide Beatles-nummer, hoewel het filmpje niet bijzonder is. Luister dus vooral. En geniet.

woensdag 1 juli 2009

Er is er één jarig, hoera, hoera



Vandaag is het precies een jaar geleden dat het rookverbod in de horeca van kracht werd. Hoewel een kleine groep die nog niet doorheeft dat de handdoek allang in de ring ligt blijft protesteren, al dan niet gesteund door een vast en zeker bolknak rokende rechter, gaat het goed met de naleving van het verbod.

In ieder geval in de tenten waar Elsje komt. Want na die eerste maanden waarin er nog gewend moet worden, heeft zij geen sigaret meer gezien in de restaurants, cafés, concertzalen en andere horecagelegenheden waar ze het afgelopen jaar was.

Zou het al tijd zijn voor de volgende fase: rookvrije terrassen? Want met de zomer volop in het land is het toch jammer dat lekker een terrasje pakken er voor Elsje tegenwoordig juist minder inzit dan voor het rookverbod. Doordat het verbod namelijk zo netjes wordt nageleefd staan en zitten de rokers en masse voor de deur en waar dat er is, op het terras.