dinsdag 30 november 2010

Gebakken lucht



Een poos terug schreef Elsje er al eens over: die vage praat waarmee sommigen hun geld verdienen en die dan communicatie genoemd wordt.

Nu kun je zelf de meest prachtige gebakken lucht praatjes maken met de zgn adviesmatrix. Probeer het maar eens. Je klinkt net als een Tweede Kamer-lid dat doet alsof hij in wezen niets verkeerds gedaan heeft.

zondag 28 november 2010

Mork, mork, mork

Degenen die, net als Elsje, fans zijn van de Swedish Chef uit de Muppetshow, wisten bij het lezen van de titel van dit blogje al dat het over hem zou gaan. Voor de niet fans: kijk en wees verkocht...





En het fijnste is dat er nog veeeeeeeeeel meer filmpjes van deze Mork te vinden zijn op Youtube!

zaterdag 27 november 2010

Onvergetelijke oorlog



1978. Toegeven, het is alweer even geleden, maar toch staat dat jaar muzikaal in Elsjes geheugen gegrift. Het is namelijk het jaar waarin haar oudste zus een elpee kocht die met recht een Meesterwerk genoemd mag worden: The war of the worlds, van Jeff Wayne. Elsje mocht, als ze heel stil was, bij die Grote Zus op de kamer komen luisteren naar de prachtmuziek van Wayne.

2010. Elsje zit met haar in de HMH voor de musical version of the War of the Worlds - Alive on stage!. Al zitten ze op rij 30, Elsje is verrukt door de muziek die Jeff weer (nog steeds?) weet te ontlokken aan zijn orkest. En minstens zo mooi is de zang. Een fenomenale Jason Donovan (ja, echt!) als de Artillery Man, een nog immer zeer indrukwekkende Justin Hayward die de gezongen delen als de Journalist deed, een heel sterke Chris Thompson als vertolker van de Voice of Humanity en een prima Rhydian Roberts als de Parson Nathaniel. Enige uitzondering vormde de zwakke Beth. Want Julie Covington, tja, dat is een klasse apart. En in die klasse valt Atomic Kitten Liz McClarnon zeker niet.

En er was nog meer: een echte driepotige machine die neerdaalde op het podium, en waarvanuit heatrays af gevuurd werden op het publiek, schitterende animaties die geprojecteerd werden op een reuzengroot scherm achter het orkest. Een hologram waardoor het net leek alsof de alweer ruim vijfentwintig jaar geleden overleden Richard Burton er gewoon als de Journalist bij was. Herfstblaadjes die over het publiek werden uitgestrooid.



Niet alleen Elsje kende de tekst en muziek van buiten: naast haar zaten twee mannen, die ook alles meezongen. Een mooi moment van Verbondenheid van Echte Fans toen de Artilleryman ineens van de hen zo bekende tekst afweek en de buurmannen en Elsje elkaar bijna verontwaardigd aankeken.

Na afloop kocht Elsje nog snel het programmaboekje, met daarin fantastische pop-ups van de Thunderchild en natuurlijk ook weer van een Martiaanse tripod.


Wat een onvergetelijke oorlogsavond!

woensdag 24 november 2010

Zelfmoordneigingen

Nee, niet schrikken. Zo erg is het niet met Elsje gesteld. Maar met de Suicide Bunny wel. Dit cartoonfiguurtje van Andy Riley probeert op alle mogelijke manieren een eind aan zijn leven te maken. Hilarisch, schattig en lekker sick... Hoe verzin je het allemaal? Mocht Elsje trouwens ooit zelfmoordneigingen ontwikkelen, dan vindt ze de onderste van de selectie wel een toepasselijke manier om eruit te stappen.






dinsdag 23 november 2010

Voorproefje: dertig dagen-challenge



Bij haar vond Elsje een erg leuk reeksje blogjes, die haar inspireren om ook de pen ehrm... het toetsenbord maar weer eens reeksgewijs te gaan hanteren. Sommige onderwerpen heeft ze in dit blog in de afgelopen jaren al wel eens behandeld, maar ja, de lezers van toen zijn mogelijkerwijs niet de lezers van nu dus, wat kan 't schelen?

De bedoeling is dat je 30 dagen lang elke dag een blogje schrijft. De onderwerpen waarover het moet gaan liggen ook al vast. Elsje neemt zich voor dat december blog-maand wordt. Nu alvast een voorproefje van Elsjes dertig dagen-challenge!

De onderwerpen zijn:
1. Introduceer jezelf
2. Mijn eerste liefde
3. Mijn ouders
4. Wat eet ik vandaag
5. Mijn definitie van liefde
6. Mijn dag
7. Mijn beste vriend
8. Een moment
9. Mijn geloof
10. Mijn outfit van vandaag
11. Mijn broer
12. Wat vind je in mijn tas vandaag?
13. Deze week
14. Mijn hobby’s
15. Mijn dromen
16. Mijn eerste kus
17. Mijn favoriete herinnering
18. Mijn favoriete verjaardag
19. Waar heb ik spijt van?
20. Deze maand
21. Mijn favoriete eten
22. Iets waar ik overstuur van raak
23. Iets waar ik blij van word
24. Iets waar ik van moet wenen
25. Een eerste
26. Mijn angsten
27. Mijn favoriete plek
28. Iets dat ik mis
29. Mijn ambities
30. Voor de laatste keer…

Hier te lezen vanaf 1 december a.s.!

maandag 22 november 2010

RIP Guillaume



Gisterenavond lag Elsje rustig te lezen in Beatrice and Virgil, waarover later op haar leesblog meer, toen op de radio gewag werd gemaakt van het overlijden van Willem Barnard, beter bekend onder zijn nom de plume Guillaume van der Graft. Deze dichter is een van Elsjes absolute favorieten. Al jaren leest ze regelmatig in een bundel Verzamelde Gedichten.

Om zijn overlijden te gedenken hierbij een prachtig gedicht uit de bundel. Al valt over smaak natuurlijk te twisten...

MEN, DAT GRAF

Vroeger was ik poreus,
het ademende niet met een neus
maar met heel zijn huid,
nu sluit ik uit.

Het liep graag in het licht
en dronk met zijn gezicht,
nu staat het droog
van oog tot oog.

Uitsluitend ik is ik,
bindweefsel wij is ziek
en het sterft af
in men, dat graf.



Utrecht, 3-12-'80

Goh, zojuist ziet Elsje dat Willem Barnard in Utrecht woonde. Nooit geweten dat deze zo door haar bewonderde dichter een stadsgenoot was...

zondag 21 november 2010

U bent gelezen!



Vandaag heeft Elsje voor het eerst sinds maanden de blogs die zij niet voor niets op haar blogroll heeft staan bijgelezen.

Niet overal heeft ze alles gelezen van wat daar het afgelopen half jaar geplaatst is. Bij de veelbloggers heeft ze een week, twee weken teruggelezen. Bij de weinigbloggers een maand of wat.

En niet overal reageerde ze, maar weet: U bent gelezen!

Mooie openingszinnen

Over mooie openingszinnen gesproken... Dit is op het moment een van Elsjes favorieten. Lees, luister en kijk. En huiver. Hou er een pakje zakdoeken bij.

42

Those who are dead are not dead
They’re just living in my head
And since I fell for that spell
I am living there as well
Oh..

Time is so short and I’m sure
There must be something more

Those who are dead are not dead
They’re just living in my head oh…
And since I fell for that spell
I am living there as well oh…

Time is so short and I’m sure
There must be something more

You thought you might be a ghost
You thought you might be a ghost
You didn’t get to heaven but you made it close
You didn’t get to heaven but you made it close

You thought you might be a ghost
You thought you might be a ghost
You didn’t get to heaven but you made it close
You didn’t get to heaven but you oh oh
Oh oh…

Those who are dead are not dead
They’re just living in my head
Oh...

- Coldplay -

vrijdag 19 november 2010

Dromen



Als je ziek bent, zoals Elsje op dit moment, en je niet veel anders kunt doen dan op de bank liggen en een beetje buizen, dan zie je allerlei programma's waar je normaal gesproken je bed niet voor uit zou komen. Zoals de eindeloze reeks soaps. Of de tellsell uitzendingen waar wonderbh's, fitnessapparatuur waarvoor je je huis niet uithoeft, sterker, waarvoor je niet meer uit je luie stoel hoeft, en amazing keukenhulpjes aangeprezen worden.

Maar soms zie je dan ineens programma's die leuk zijn maar waarvan je het bestaan niet vermoedde. Elsje ontdekte bijvoorbeeld dat er laat op de middag op SBS6 een leuk huizenzoekprogramma is, waarbij een heel Brits trutje en een wat hippere Britse gozer mensen gaan helpen om het huis van hun dromen te vinden. Elsje is sowieso iemand die graag in de etalage van makelaardijen en op Funda gluurt naar hetgeen er te koop wordt aangeboden, dus de ontdekking van zo'n programma is voor haar een klein cadeautje.

De Nederlandse versie die daarna wordt uitgezonden is overigens een flauw aftreksel... Zoals Nederlandse versies van BBC-programma's wel vaker zijn.

donderdag 18 november 2010

You have been tagged!



Sinds een week verkeert Elsje ook op Facebook. Dat had ze lang verre van zich gehouden: genoeg te beleven met alle blogs en twitter. Maar ja, in een zwak moment toch maar even een profiel aangemaakt. En het blijkt hartstikke leuk; er gaat een wereld voor haar open. Van Yvonne kreeg Elsje een aardige stokje toegespeeld (getagged, heet dat in Facebooktermen):

Welke boeken van de leeslijst van een student Engelse literatuur las jij?

Have you read more than 6 of these books? The BBC believes most people will have read only 6 of the 100 books listed here.
Instructions: Copy this into your NOTES. Bold those books you've read in their entirety, italicize the ones you started but didn't finish or read an excerpt and underline the ones you’ve seen the movies of. Tag other book nerds. Tag me as well so I can see your responses!

1 Pride and Prejudice – Jane Austen *
2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien * (just the first of the series)
3 Jane Eyre – Charlotte Bronte *
4 Harry Potter series – JK Rowling (all) * (all films that have appeared so far)
5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6 The Bible
7 Wuthering Heights – Emily Bronte *
8 Nineteen Eighty Four – George Orwell
9 His Dark Materials – Philip Pullman
10 Great Expectations – Charles Dickens
11 Little Women – Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13 Catch 22 – Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare (yes, all of them!)
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 The Hobbit – JRR Tolkien
17 Birdsong – Sebastian Faulks (is waiting for its chance on my MTBR)
18 Catcher in the Rye – JD Salinger
19 The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Eliot
21 Gone With The Wind – Margaret Mitchell *
22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23 Bleak House – Charles Dickens
24 War and Peace – Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
26 Brideshead Revisited – Evelyn Waugh *
27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath – John Steinbeck
29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia – CS Lewis
34 Emma – Jane Austen *
35 Persuasion – Jane Austen *
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis *
37 The Kite Runner – Khaled Hosseini
38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Berniere *
39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40 Winnie the Pooh – AA Milne
41 Animal Farm – George Orwell
42 The Da Vinci Code – Dan Brown
43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45 The Woman in White – Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables – LM Montgomery
47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49 Lord of the Flies – William Golding
50 Atonement – Ian McEwan
51 Life of Pi – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility – Jane Austen *
55 A Suitable Boy – Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58 Brave New World – Aldous Huxley [also waiting on my MTBR]
59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61 Of Mice and Men – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov
63 The Secret History – Donna Tartt
64 The Lovely Bones – Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66 On The Road – Jack Kerouac
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding *
69 Midnight’s Children – Salman Rushdie
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens *
72 Dracula – Bram Stoker
73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island – Bill Bryson
75 Ulysses – James Joyce
76 The Bell Jar – Sylvia Plath
77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78 Germinal – Emile Zola
79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80 Possession – AS Byatt
81 A Christmas Carol – Charles Dickens *
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 The Color Purple – Alice Walker *
84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro *
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert *
86 A Fine Balance – Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web – EB White
88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91 Heart of Darkness – Joseph Conrad
92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory – Iain Banks
94 Watership Down – Richard Adams
*
95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice – Nevil Shute
97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl *
100 Les Miserables – Victor Hugo

So, what's my score? I have read 39 books entirely and 4 books partially... Evidence of the ones I read in the last couple of years can be found on my reading blog. Too bad there are no Dutch masterpieces listed! Harry Mulisch would have been sooooo disappointed! ;-)

Wie van de blogosfeer neemt dit stokje van Elsje over? Elke, jij?

Naschrift: Gnoe had het idee om aan die werken die je gezien hebt een sterretje toe te voegen. Dus dat heeft Elsje nog even gedaan. Dat zijn er 9, waarvan ze er 15 ook las.

dinsdag 16 november 2010

Reuze gezellig, ma!

Een mens heeft zo van die gewoontes. Zo ook Elsje. Zo poetst ze haar tanden altijd van rechts onder naar links boven, leest ze in bed altijd een boek, altijd liggend op haar linkerzij, verlaat het huis niet zonder mobiel, sleutels en blistik en maakt op dinsdagavond na het eten een ommetje met spruit 3. Over dat laatste gaat het blogje van vanavond.

Wat was het een koude avond! Rillend liepen spruit 3 en Elsje door het lokale park. Spruit 3, die inmiddels even lang is als zijn moeder, bood Elsje zijn arm en gearmd liepen ze door. Waarbij de spruit ineens zei: "Ik wíl helemaal niet met mijn moeder wandelen. Ik wil rollebollen met een Lekkere Vriendin. Maar ik heb geen Lekkere Vriendin. Daar ben ik voor behandeld."

Lachend liepen Elsje en spruit 3 verder, zich Carla en Frank van Putten voelend...

maandag 15 november 2010

In de schoot geworpen

Herinneren jullie je nog dat blogje over het rolletje Stophoest dat Elsje aan Maarten van Roozendaal gaf? Nee? Nou, lees het dan nog maar een keer voor je verder gaat.

Oke, gelezen?

Nou, hier komt het vervolg op dat verhaal. Een paar maanden geleden gingen Elsje en Sjaak weer naar Maarten. In hetzelfde theater. Na afloop van de voorstelling dronk hij met de fans nog een biertje, en Elsje greep de gelegenheid aan om hem een doosje Läckerol in handen te drukken en hem te herinneren aan die andere keer. Zijn reactie: Was jij die schat? Zo'n avond vergeet je nooit meer!

Nu was ook Sigrid bij de voorstelling, een twitteraar die net als Sjaak en Elsje een Maarten-fan is. Sterker, zij is bijna een groupie en bezoekt al tijden vele Maarten-voorstellingen. Via het doosje Läckerol van nu kwam het gesprek op het rolletje Stophoest van toen; en bleek @esceedee daar foto's van te hebben gemaakt! Die ze vanavond aan Elsje mailde.

Het is ongelofelijk mooi als zoiets je in de schoot geworpen wordt. Om vele keren bij na te genieten.

Maarten krijgt het rolletje Stophoest


Maarten is er blij mee

Dank, Sigrid, voor deze prachtige herinnering!

zondag 14 november 2010

Jannen

Tsja, die Jan-post maakte heel wat los. Jan-haters en -liefhebbers, ze blijken een ongeveer even groot aandeel te hebben. Een variatie op dat thema is onderwerp van het blogje van vandaag.

Een beetje fantaseren over de aantrekkelijke bekende mannen is natuurlijk allemaal leuk en aardig maar ja, een groot realiteitsgehalte hebben die dagdromen natuurlijk niet. Nou zijn er natuurlijk trucjes om de Man van je Dromen wat dichterbij te brengen. Door hem een oerhollandsche naam te geven, bijvoorbeeld Jan... Die truc werkt natuurlijk niet bij Jan Mulder, duh, maar bij de volgende lekkere exemplaren stelt Elsje zich altijd voor dat ze Jan heten. Dan worden ze gelijk een stuk bereikbaarder, niet? Sit back and enjoy the eye-candy...


En 'weet je wel, weet je niet'-Diana had al jaaaaaren geleden gelijk toen zij vond dat het 'helemaal niet over seks hoeft te gaan of dat ze d'r ding laten zien' om 'sensueel te worden' :-D.

En al lijkt dat dan om Gerald, Regi en John te gaan, het zijn allemaal Jannen hoor, geloof Elsje nou maar!

woensdag 10 november 2010

Jan



Elsje heeft iets met de naam Jan. En dat komt echt niet doordat ze een oom heeft die Jan heet, want dat heeft bijna elk meisje van Elsjes leeftijd. Hoewel dat natuurlijk wel een positieve bijdrage heeft geleverd aan Elsjes prettige associatie. Want oom Jan was boer. En de boerderij waarop hij zijn beroep uitoefende was een van Elsjes favoriete logeeradresjes. Dagenlang speelde ze met haar nichtjes in de hooiberg, aaide ze de kalfjes (waarvan ze zich pas later realiseerde dat het kistkalveren moeten zijn geweest) en veulens, speelde ze met de honden, reed mee op de trekker...

Ho, je dwaalt af, Elsje. Je wilde het vanavond over Jannen hebben. Of eigenlijk over één Jan in het bijzonder. Jan Mulder, de oud-voetballer die dit jaar 65 is geworden en over wie vorige week maandag een speciale Holland Sport-uitzending was. Want die Jan heeft zoveel wat Elsje aantrekkelijk vindt in een man: gevoel voor taal, humor en Het Lachje. En puur voor het plezier, om gewoon nog even te kunnen genieten van deze lekkere Jan, hier een paar filmpjes. Want die uitzending van Holland Sport valt voor Elsje helaas niet terug te kijken op uitzendinggemist.nl :-(

Kijk hier, hier, of hier (ook als jonge man had hij al dat iets).