dinsdag 31 mei 2011

Junimaand: muziekmaand

Tromgeroffel! Vanaf morgen is het dan eindelijk zo ver: de hele maand juni elke dag een muziekje op Elsjes emoties...

dinsdag 24 mei 2011

Nerds zijn cool



Was in de jeugd van Elsje een nerd zo'n jongen met puistjes die alleen maar met zijn neus in de boeken zat. Zo'n ongelofelijke loser, iemand waar je je echt never nooit niet mee zou willen identificeren. Tegenwoordig zijn nerds daarentegen hip (of 'vet cool' zoals het dan ook heet) en geldt: hoe nerdier, hoe hipper! Bovendien is een nerd heden ten dage eigenlijk bijna altijd een vrouw. Neem nou de volgende nerds...
Chloe O'Brien uit 24: de zeer sociaal gehandicapte maar uiterst loyale computeranaliste, waar je direct van gaat houden omdat ze zo ongelofelijk hoekig is. Of Dr. Temperance Brennan, de stevig sociaal gestoorde forensisch antropologe uit Bones, die tenenkrommend over gevoelens en relaties praat maar een kei in haar vak is en zodoende heel wat moorden oplost. En natuurlijk is er ook nog Penelope Garcia, de sociaal slechts een tikkie onhandige en vooral heel lieve computeranaliste uit Criminal Minds en Criminal Minds: Suspect Behaviour.

Het toppunt van nerdiness is natuurlijk Abby Sciuto uit NCIS. Een briljante laborante, uitgedost als een vrolijke goth met haar zwarte vlechtjes, spinnenweb-tattoo en dito paraplu en haar kistjes. Verslaafd aan cafeïne, en altijd vrolijk rondhuppelend door haar lab. Een nerd om Heel Jaloers op te worden! Elsje staat daar overigens in Huize Hengeveld niet alleen in. En daarom zit zij elke dinsdagavond met de spruiten voor de buis...

In een volgend leven wordt Elsje nerd. Zeker weten!

donderdag 19 mei 2011

Se zei "kunt u dat herhalen" tegen me!

Toen Elsje in de brugklas zat, was het hoogtepunt van de maand natuurlijk het moment waarop ze haar zakgeld kreeg. Dat is overigens bij haar eigen kinderen niet anders, maar daar gaat het nu even niet om.
Met haar beste vriendin A ging ze op die heuglijke dag altijd naar de MacDonald's. Die vetmester zat toen nog niet op elke straathoek, nee. Er was er in heel Leiden welgeteld één (dit was trouwens ook een van de eerste MacDonald's restaurants in Nederland). Al een week van tevoren schreven A. en Elsje in hun agenda het voor hen zo magische woord 'Max'.
Samen namen ze een hamburger (een enkele keer een broodje fishfilet) en frietjes. Drinken erbij nemen stond de dikte van de portemonnee niet toe, dus de dorst werd pas thuis gelest. Zo lang mogelijk smulden ze van dit maal.

Een klein maar opvallend berichtje in de Volkskrant van vanmorgen deed Elsje aan deze feestelijke maaltijden terugdenken:

Hamburgerketen McDonald's gaat de komende jaren een deel van het kassapersoneel vervangen door computerschermen. Klanten tikken hun bestelling in en krijgen na betaling een bon waarmee ze hun bestelling kunnen afhalen. Dat zegt de directeur van McDonald's Europa in een interview met Financial Times. Dit zou 3 tot 4 seconden winst opleveren per bestelling.
Deze ontwikkeling luidt het einde in van een tijdperk. Menig teleurgestelde peuter zal voortaan huilend tegen zijn vader en moeder moeten zeggen: "de kompjoeter sei: "ik begrijp niet wat u wilt bestellen. kunt u dat herhalen, alstublieft"?".


En dat voor 3 tot 4 seconden winst per bestelling. Die winst is overigens geheel op de snelheid van werken van het keukenpersoneel gebaseerd, want het gaat er bij Elsje niet in dat de gemiddelde klant 3 tot 4 seconden sneller zijn bestelling in zal kunnen typen dan een goed ingewerkte kassakracht.

maandag 16 mei 2011

Het zal je baas maar worden!



Ha, Judith, met John.
(...)
Ja, hoi.
(...)
Heb je even? Ik wil graag even met je bespreken wat we van de sollicitanten van vandaag vonden.
(...)
Oke. Alle drie de kandidaten deden het goed in de competentietest, maar [piep], daar heb ik wel m'n bedenkingen bij. Ik denk dat ze niet commercieel genoeg is. Dat kwam er in ieder geval helemaal niet uit in het gesprek.
(...)
Ja, ze vertelde dat ze weg wilde bij [piep] omdat ze daar haar team niet meekreeg in de veranderingen. En dat zou ze dan wel bij mij voor elkaar moeten gaan krijgen?
(...)
Ik weet dat ze de capaciteitentest ook goed doorgekomen is. Maar toch heb ik wel mijn bedenkingen bij haar.
(...)
Heb jij dan nog iemand nodig in Utrecht? Ik kan maar twee mensen aannemen, en zij is niet mijn favoriet, dat snap je.
(...)
Echt? Tsjonge, nou dan boft ze!

Deel van een lang telefoongesprek laat deze middag, in de trein tussen Den Haag en Utrecht. Toen Elsje de beller aansprak op zijn niet-integere manier van omgaan met gegevens van sollicitanten, beet hij haar toe: "Fijn dat u zich er ook nog even tegenaan bemoeit!"

donderdag 5 mei 2011

Kun je nog zingen, zing dan mee!



Ach, af en toe laat Elsje zich toch nog maar weer eens verleiden om aan een blogchallenge mee te doen. Degene waar ze nu aan mee wil gaan doen vraagt de nodige voorbereiding, vandaar dat ze aankondigt in de maand juni haar lezers dagelijks te trakteren op een liedje. En wat voor een liedje! Ja, wat voor een liedje, Elsje? Nou, een liedje dat ze volgens het volgende stramien zal uitkiezen*:

Day 01 – Your favorite song
Day 02 – Your least favorite song
Day 03 – A song that makes you happy
Day 04 – A song that makes you sad
Day 05 – A song that reminds you of someone
Day 06 – A song that reminds of you of somewhere
Day 07 – A song that reminds you of a certain event
Day 08 – A song that you know all the words to
Day 09 – A song that you can dance to
Day 10 – A song that makes you fall asleep
Day 11 – A song from your favorite band
Day 12 – A song from a band you hate
Day 13 – A song that is a guilty pleasure
Day 14 – A song that no one would expect you to love
Day 15 – A song that describes you
Day 16 – A song that you used to love but now hate
Day 17 – A song that you hear often on the radio
Day 18 – A song that you wish you heard on the radio
Day 19 – A song from your favorite album
Day 20 – A song that you listen to when you’re angry
Day 21 – A song that you listen to when you’re happy
Day 22 – A song that you listen to when you’re sad
Day 23 – A song that you want to play at your wedding
Day 24 – A song that you want to play at your funeral
Day 25 – A song that makes you laugh
Day 26 – A song that you can play on an instrument
Day 27 – A song that you wish you could play
Day 28 – A song that makes you feel guilty
Day 29 – A song from your childhood
Day 30 – Your favorite song at this time last year

(*opgepikt bij haar)

dinsdag 3 mei 2011

Dag Aisha



Elsje is verdrietig. Alweer moet ze afscheid nemen van iemand die ze zeer waardeert en die aan kanker bezweken is. Dit keer is het Aisha Hunkar, die Elsje nooit in het echt ontmoette maar met wie ze al tijden contact had via haar blog en twitter.
Vanavond is er een bijeenkomst georganiseerd door de familie van Aisha voor alle mensen die via twitter met haar contact hebben gehad. Elsje kan daar tot haar intense spijt niet lichamelijk bij aanwezig zijn, maar in haar hart, op twitter en hier op haar blog is ze er wel bij.
En thuis brandt er een kaarsje bij Aisha's portret.

Aisha, trotse moeder, lieve zus en vriendin, felle vrouw: rust zacht.