donderdag 28 juni 2007

Is het een circus of de Parade?Elsje woont in de Domstad, waar jaarlijks rond het station het rondreizende theaterspektakel De Parade wordt ontvangen. Nu is Utrecht meestal niet zo gunstig geagendeerd, want bijna elk jaar is Elsje op vakantie in de week dat Utrecht wordt aangedaan. Maar de jaren dát ze thuis is, gaat ze ook eigenlijk altijd wel een paar uurtjes kijken. Eén van de grote publiekstrekkers is altijd de enorme zweefmolen. Terwijl Elsje uit het overweldigende aanbod een keus probeert te maken onder het genot van een drankje of een ijsje (al naar gelang het weer), dwalen haar ogen regelmatig af naar de halsbrekende capriolen die de mensen in de zweefmolen maken. Want gewoon rondzwieren, dát kan dus niet. Mensen proberen zo veel mogelijk hoogte te krijgen door zich af te zetten aan de grond. En durf je dat niet, dan ben je alsnog de klos: een speciaal aangesteld mannetje geeft alle schommels af en toe een enorme extra zwieperd.

Vorige week stond in de Volkskrant een klein berichtje: de nieuwe artistiek leider van het festival wil van het kermisachtige imago af. "Dus geen zwefmolen meer tussen de theater-, muziek- en eettentjes?" vroeg de krant zich af. Die indruk leek vandaag bevestigd te worden. Een foto in de krant met als onderschrift "De Parade in Den Bosch" toonde slechts een drietal oude mannetjes met pet en een ouder stel dat over een volle parkeerplaats liep. Dat is wel een heel radicale afrekening met het circusachtige imago!

Geschrokken surfte Elsje naar de site van De Parade. Gelukkig blijken slechts Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan te worden gedaan. Den Bosch staat niet op de playlist. Dat verklaart een hoop. Laten ze daar vooral tussen de auto's blijven zitten, dan kan Elsje genieten van het gezweef. Ware het niet dat ze ook dit jaar op vakantie is tijdens de stop van De Parade in Utrecht.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Tsja het artikel beweerde dat wel goed was voor knieen (minder schokken) ik heb het nog nooit getest dus weet ik er niet veel van
Alleen vallen lijkt me pijnlijk voor de knieen

Anoniem zei

ach de parade is de laatste jaren een grote commerciele eetfestijn geworden. Tussen de eettenten door is er amper ruimte voor toneel, laat staan een zweefmolen... Ik heb me vorige jaar voorgenomen om niet meer naartoe te gaan. De Sonsbeek festivaltje in Arnhem is een aardig alternatief - intiemere, relaxter sfeer. En dit jaar ga ik voor het eerst in 5 jaren weer naar Edinburgh voor DE festival der festivals dus de Parade met of zonder zweefmolen kan mij zeker gestolen worden ;-)

Anoniem zei

Was dit weekend op de Parade in Den Haag en heb daar én lekker gegeten én drie leuke-goede-aardige voorstellingen gezien. En gekeken naar draaimolen én reuzenrad, alletwee aanwezig. Het Boulevard-festival in Den Bosch wordt in augustus gehouden aan de straat aldaar die Parade heet en heeft met die andere Parade niets van doen. Je moet niet alles geloven wat in de krant staat... Ik ga trouwens ook naar Den Bosch, met of zonder zweefmolen, want mijn nichtje treedt daar op als Tostidametje en dat wil ik echt zien!