vrijdag 15 juni 2007

MantelzorgGisteren werden alle plannen van het nieuwe kabinet eindelijk openbaar. Na maar liefst honderd dagen hun oor overal te luisteren gelegd te hebben, presenteerde het trio BBR (jammer toch dat Rouvoet geen Quaytaal of zoiets heet) een glossy folder aan de verzamelde pers. Overduidelijk trots. Minister ter Horst vatte het zó mooi samen, dat kan Elsje echt niet beter: 'het ziet er zo mooi uit, geen saaie tekst, lekker veel plaatjes. o ja, en de inhoud, daar zijn we ook trots op'.

Maar of die trots terecht is, durft Elsje wel te betwijfelen. Vooral één doelstelling uit het foldertje doet haar pijn aan de ogen. Het is nummer 35, in pijler 4: 'Substantiële uitbreiding van het aantal vrijwilligers en van het aantal mantelzorgers in 2011'. Een nobel streven natuurlijk: meer zorg voor elkaar en voor de samenleving. Elsje had niets anders verwacht van dit kabinet.

Maar wat staat daar dan nomdeju onder als toelichting (zit je stevig?):

Het aantal vrijwilligers en mantelzorgers dreigt af te nemen. (...) Het kabinet zet daarom in op een intensivering van de kwaliteit en kwantiteit van mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties, waaronder sportverenigingen. (...) Belangrijk hulpmiddel hierbij is de landelijke verspreiding van het project '1001 Kracht'. Doel van dit project is de deelname van 50.000 extra vrouwen in het vrijwilligerswerk.


Zijn ze nou helemaal belatafeld om al die mantelzorg en al dat vrijwilligerswerk van alleen vrouwen te verwachten?!? Ach ja, da's waar ook, Elsje was het éven vergeten: mannen zijn natuurlijk véél te belangrijk om onbezoldigde arbeid te verrichten, laat staan mantelzorg!

Getverjekkes. Is dit de 21e eeuw??? Dit kabinet moet eens flink de mantel(zorg) uitgeveegd worden. Elsje biedt zich, geheel vrijwillig en zonder geldelijke vergoeding daarvoor te willen ontvangen, aan voor dit klusje.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Vunzig, hè! Mijn mond viel ook open toen ik het zag. Heeft de rest van NL zich daar eigenlijk nog aan geërgerd? Ik kijk nooit actualiteitenprogramma's, maar in de krant heb ik er niets over gelezen.

Anoniem zei

Tis dat ik nu een rok aan heb, anders zou mijn broek afzakken...

Het is irritant om het zo als een voornemen te zien. Overigens, in 2004 deden ongeveer evenveel % van de mannen en vrouwen (59/60 - cbs) vrijwilligerswerk. Dus we mogen hopen, dat die vele te werven vrouwen aan het werk worden gezet bij de vrijwillige brandweer ;-) dát zou tenminste emancipatoir zijn.

Ina zei

Dit weekend weer een vrouw ontmoet die zich schuldig voelde twee dagen voor zichzelf te hebben, in haar leven tussen een bunzige dochter en een demente moeder. Zouden de heren haar gesproken hebben?

Ina zei

Ik bleef toch denken dat je een grapje had gemaakt, elsje.
Nu heb ik het brondocument er bij gepakt en constateer dat de waarheid altijd erger is dan je stoutste dromen doen vermoeden. Maar! Ik voel het excuus van BBR al aankomen: het gaat hier om allochtone vrouwen en die kunnen zo heel goed inburgeren in onze maatschappij?