De titel van dit blogje lezend, denken jullie natuurlijk dat het een stukje over Pasen wordt. Nou, niets is minder waar, laat Elsje jullie gelijk maar even uit die droom helpen. Maar waar het wel over gaat? Over een berichtje in de Volkskrant van vanmorgen.
"Kinderen die als baby veel huilen, weinig slapen en slecht eten, hebben later een veel grotere kans op gedragsproblemen. Dat concluderen Europese onderzoekers deze week in het vakblad Archives of Disease in Childhood. De onderzoekers legde de resultaten naast elkaar van 22 studies, waarin bijna 17 duizend kinderen werden gevolgd. Vooral adhd, angst, depressie en agressie komen meer voor."
Vraag die Elsje aan de onderzoekers zou willen stellen: zou het niet andersom kunnen zijn? Dat deze kinderen al met hun stoornis worden geboren en dat zich die in de baby-fase uit in veel huilen, weinig slapen en slecht eten? Ligt het feit dat pas met een jaar of 7, 8 de stoornis van je kind vastgesteld kan worden (in ieder geval adhd) niet aan het gebrek aan diagnostische mogelijkheden?
Praat maar eens met ouders van adhd-ertjes. Die weten vrijwel zonder uitzondering al als hun kind nog maar heel jong is (baby, dreumes, peuter) dat hun kind anders is. Maar zij worden bij consultatiebureau, huisarts en kinderarts weggestuurd met: "heb geduld, dit gaat wel over". Terwijl zij diep van binnen al weten dat dat niet zo zal zijn. En zij hun kind zien worstelen en zichzelf ook, met niet alleen het gedrag van hun kind, maar ook met de veroordeling van hun kind door de omgeving.
Graag zou Elsje naar deze vraag wetenschappelijk onderzoek verricht zien. Niet dat het haar nu nog zou geruststellen of helpen, maar wie weet zouden daarmee andere ouders en kinderen vroeger begrepen en beter geholpen kunnen worden.
6 opmerkingen:
Gebleken is dat de statistische kennis van weterschappers verontrustend slecht is, er worden ernstige fouten gemaakt in onderzoeken. En het klinkt inderdaad dat dit ook zo'n onderzoek is dat niet deugdelijk is uitgevoerd. Of misschien is met de uitvoering zelf niets mis, maar met de analyse wel.
Het lijkt me inderdaad veel aannemelijker dat het gedrag veroorzaakt wordt door de stoornis.
Lijkt bijna een open deur he. Ik ben het helemaal met je eens!
ik denk dat je best gelijk zou kunnen hebben en een wetenschappelijk onderzoek lijkt me heel nuttig
Inderdaad oppassen met dit soort onderzoeken. Via een wetenschappelijk methode kun je nl. ook verklaren dat "maar" 18 % van de verkeersongelukken veroorzaakt worden door alcohol en verreweg de meeste (82%!) door nuchtere automobilisten. De conclusie van zo'n "onderzoek" kan dus zijn dat het aantal ongelukken zal afnemen als mensen meer alcohol zouden drinken. Onzin natuurlijk maar ik bedoel maar...Hoe dan ook een fijn weekend!
@borg: ik begrijp dat het door mij voorgestelde onderzoek door jou statistisch begeleid gaat worden? :-D
@mammalien @yvonne: mooi zo!
@terrebel: LOL, dat lijkt me een terechte conclusie: proost! :-D
Het is inderdaad een vrij eigenaardige redenering die hier uiteengezet wordt. Niet door jou, Elsje, dat spreekt.
En wat is een 'onderzoek' tegenwoordig, hé. Ze spreken al van onderzoeken als ze amper 100 mensen ondervraagd hebben.
Een reactie posten