woensdag 16 juli 2008

RegenboogrouteHet moet een dolle boel geweest zijn bij Rijkswaterstaat, toen men daar een flinke greep uit de algemene middelenpot mochten doen voor het implementeren van Routeontwerp. Een of andere zot heeft namelijk bedacht dat alle snelwegen, of ok, als dat niet haalbaar is in ieder geval de belangrijkste, een eigen smoel moeten krijgen. Het project 'Routeontwerp' werd dus in het leven geroepen.

Volgens Verkeer en Waterstaat "verbindt Routeontwerp de noodzakelijke verbeteringen van onze hoofdwegen met een kwalitatieve inrichting van de directe omgeving van deze hoofdwegen". En: "Met het Routeontwerp kunnen noodzakelijke stedelijke en economische functies gecombineerd worden met een efficiënt wegennet, op zo’n manier dat route en omgeving een kwalitatief geheel vormen. Dit is noodzakelijk, want een groot deel van de ruimtelijke veranderingen vinden de komende decennia plaats langs de snelwegen en bepalen dus in grote mate het toekomstige uiterlijk van ons land. De ontwikkeling van onze snelwegen is dus niet langer een enkelvoudige lijnopgave, maar een integrale gebiedsopgave. Een opgave waar betrokken partijen de schouders onder moeten zetten." [ben je er nog?]

Nou ja, voor het ontrommelen van de gebieden langs de snelwegen valt natuurlijk best wel wat te zeggen. De A12 mocht als eerste een eigen identiteit krijgen. Deze snelweg van het westen naar het oosten (of van het oosten naar het westen als je dat prettiger vindt, het is Elsje om het even) van het land kreeg allereerst de briljante naam 'Regenboogroute'. En het bijbehorende smoel bestaat bijvoorbeeld uit (hou je vast) vierkleurenstickers op alle, ja, alle lantaarnpalen die in de middenberm van deze weg staan.

Zodat we nu met z'n allen, als we ons van A naar B willen begeven en we een blik naar links werpen, weten dat we op de Regenboogroute rijden. Lekker belangrijk! Die stickers zijn trouwens enorm slordig geplakt, viel Elsje vandaag op. Soms net onder het smalle gedeelte en soms juist net boven het brede gedeelte van de paaltjes... Ja, waar je al niet tijd voor hebt, als je in de file staat.

En van die gebiedsontwikkeling en het ontrommelen is natuurlijk voorlopig nog niets te merken. Nu maar hopen dat het beschikbare geld niet aan die stickers is opgegaan.

8 opmerkingen:

Ina zei

Lees vooral ook de column van Sjaak Bral in het AD over deze stickertjes. Hij is nog net een tikkie negatiever dan Elsje ;-)'
't Is toch wat als je in dit land iets aan groen of ruimtelijke kwaliteit doet: slechts hoon zal je deel zijn.

Ina zei

Linkje naar Sjaak (B.) voor je opgezocht: http://www.sjaakbral.nl/blog.php?do=view&id=32

bl@nkie zei

De stickers waren mij nog niet opgevallen maar nu heb ik de laatste tijd ook niet over de regenboogroute gereden. Wij Nederlanders slaan soms door in allerlei nutteloze en (belasting) geld verspillende ideeën!

Anoniem zei

met van die ringen
ringen wij strandlopers...

( zekmpdyl )

elke zei

Ach ja, als je geen politieke crisis hebt, moet je iets anders uitvinden, hé... ;-)

bl@nkie zei

Gewoon ff hoi zeggen, ben ook een tijdje weg over enkele dagen! ;-)

Anoniem zei

Misschien eens een kijkje gaan nemen op http://cursief-huigje.blogspot.com/2008/07/awards.html
Je hebt immers een Award verdiend!

Elsje zei

@ina: ik las net Sjaak B. LOL, ik heb het idd relatief beschaafd gehouden.

enne: vind jij stickers op lantarenpalen een zinvolle bijdrage aan ruimtelijke kwaliteit dan?