dinsdag 26 april 2011

MvRpEen ruime maand geleden stelde Elsje aan Sjaak voor om weer eens samen te gaan wandelen. En met wandelen bedoelt ze dus niet een blokje om of een rondje door het park, maar een flinke wandeling. Sjaak was direct enthousiast voor dit plan en ze besloten daarop weer eens een ambitieus wandelplan uit te gaan voeren: een Lange Afstand Wandelpad, oftewel een LAW-route van begin tot eind te lopen. Na enig onderzoek besloten ze dat het route nummer vier zou moeten worden, het Maarten van Rossumpad, het MvRp. Deze LAW-route is ruim 300 kilometer lang en loopt tussen Den Bosch en Ommen (of andersom natuurlijk) en genoemd naar de 16e eeuwse vechtersbaas Maarten van Rossum.


En zo trokken zij er op Stille Zaterdag op uit om die dag de eerste 17 kilometer van de route te lopen. En de tweede dag tot kilometerpaaltje nummer 38. Met de aan- en afloop een ruime 42 kilometer totaal: 18 op de eerste en 24 op de tweede dag. Elsje zag er naar uit en tegenop: wandelen vindt ze heerlijk, maar meer dan 20 kilometer op een dag had ze nog nooit gelopen.


Haar angst bleek onterecht. De eerste dag was gewoonweg heerlijk. Na aankomst in Den Bosch begonnen Sjaak en Elsje met het inslaan van een portie calorieën: een Bossche Bol op een zonovergoten terras in het centrum van Den Bosch. Daarna wandelden ze van het beginpunt (150 meter vanaf station Den Bosch) naar Empel. Een verrassend groene etappe. Ondertussen moest Sjaak nog het een en ander regelen voor de voetbalclub: lang leve de mobiele telefonie. Ze ontdekten kleine pittoreske kernen als Engelen en Oud-Empel en de neo-pittoreske kern Haverleij en liepen door de heerlijk zonnige uiterwaarden van de Maas. Ze lunchten op een bankje met uitzicht op de Oude Dieze en Crèvecoeur en lesten hun dorst bij De lachende vis. Vanuit Empel bracht de bus hen in no time weer in Den Bosch, waar ze heerlijk aten op het terras van Mangerie 't Vervolg en als roosjes sliepen in het Eurohotel.


De tweede dag was het even lastig om op gang te komen. Maar met een heerlijk ontbijten in het hotel, voldoende pauze en vooral in het begin niet al te hard lopend wegens de nog ietwat stramme spieren, ging ook die etappe prima. Het weer zondags was zo mogelijk nog stralender dan zaterdags, waardoor de bidons regelmatig moesten worden bijgevuld.

Vanuit Empel gelopen kwamen ze in Gewande (dat leverde al vroeg in de etappe gegniffel op). Bij Het Wild moesten ze even de route zoeken, die toch niet door de uiterwaarden bleek te gaan. Maar gelukkig was het fietspad uitstekend behandelbaar. Via de veerpont bij Alem liepen ze werkelijk schitterend naar het gelijkgenaamde dorpje toe. Tegen die tijd hadden ze 11 kilometer in de benen en daarom was het dus de hoogste tijd voor een pauze. Die namen ze op de cafeboot in de Jachthaven de Maas. Daarna vervolgden zij hun weg. Via een bijna niet zichtbare voetgangerssluis liepen ze langs een steenfabriek en vervolgens door Rossum, alweer zo'n pittoresk dorp.
Daarna moesten ze de hete adem van hele stoeten fietsers in hun nek voelen, want de route liep een aantal kilometers over de druk befietste Waaldijk. Via alweer een schattig dorpje, Hurwenen, waar zij de roep van een zeer aanlokkelijk uitziende een theetuin moedig weerstonden om een paar kilometer verder, na inmiddels twintig kilometer in de benen te hebben, langs de Waal bij de Kil van Hurwenen alsnog uit te rusten en te genieten van het uitzicht op de watervogels, brug en naaktrecreanten (oké, die laatste uitzichtcategorie kregen ze er onverwacht gratis bij).
De laatste vier kilometer tot aan het station in Zaltbommel waren afzien, maar ja, dan zit het er bijna op, en de lok van de koele cola die op het station op ons stond te wachten maakt alles goed. Ware het niet dat die er niet bleek te zijn.


In de trein terug besloot Sjaak vanaf Utrecht Lunetten naar huis te lopen, die had nog wat sap in de benen. Elsje daarentegen pakte de fiets naar huis en zat daar met de zo begeerde cola klaar toen Sjaak een uurtje later ook echt binnen was.Een heerlijk weekend, dat naar meer smaakt. Veel meer. Naar nog een kilometertje of 245 meer.

5 opmerkingen:

elke zei

Amai, dat kan tellen. En het was ook een heerlijk weertje, zo te zien. :-)

Doldriest zei

Elsje, dat klinkt vermoeiend maar tegelijkertijd ook heerlijk! Lekker buiten lopen en rondkijken, zonder stress of wat dan ook. Die Bossche Bol mag er ook zijn.
Ben trots op je!

Sylvia zei

Oeiii! Alhoewel je het zeer beeldend en nogal fraai en positief weet op te schrijven, sla ik tóch een rondje over! Niks voor mij, van die lange wandelingen. Ik ben meer van de fiets.

mevrouw yvonne zei

Respect! Ik doe het je niet na.

Mooie plaatjes.

Zeekraai zei

Goed Else !
Dan had je ook wel de Fjoertoer met mij kunnen lopen...
; )