donderdag 19 mei 2011

Se zei "kunt u dat herhalen" tegen me!

Toen Elsje in de brugklas zat, was het hoogtepunt van de maand natuurlijk het moment waarop ze haar zakgeld kreeg. Dat is overigens bij haar eigen kinderen niet anders, maar daar gaat het nu even niet om.
Met haar beste vriendin A ging ze op die heuglijke dag altijd naar de MacDonald's. Die vetmester zat toen nog niet op elke straathoek, nee. Er was er in heel Leiden welgeteld één (dit was trouwens ook een van de eerste MacDonald's restaurants in Nederland). Al een week van tevoren schreven A. en Elsje in hun agenda het voor hen zo magische woord 'Max'.
Samen namen ze een hamburger (een enkele keer een broodje fishfilet) en frietjes. Drinken erbij nemen stond de dikte van de portemonnee niet toe, dus de dorst werd pas thuis gelest. Zo lang mogelijk smulden ze van dit maal.

Een klein maar opvallend berichtje in de Volkskrant van vanmorgen deed Elsje aan deze feestelijke maaltijden terugdenken:

Hamburgerketen McDonald's gaat de komende jaren een deel van het kassapersoneel vervangen door computerschermen. Klanten tikken hun bestelling in en krijgen na betaling een bon waarmee ze hun bestelling kunnen afhalen. Dat zegt de directeur van McDonald's Europa in een interview met Financial Times. Dit zou 3 tot 4 seconden winst opleveren per bestelling.
Deze ontwikkeling luidt het einde in van een tijdperk. Menig teleurgestelde peuter zal voortaan huilend tegen zijn vader en moeder moeten zeggen: "de kompjoeter sei: "ik begrijp niet wat u wilt bestellen. kunt u dat herhalen, alstublieft"?".


En dat voor 3 tot 4 seconden winst per bestelling. Die winst is overigens geheel op de snelheid van werken van het keukenpersoneel gebaseerd, want het gaat er bij Elsje niet in dat de gemiddelde klant 3 tot 4 seconden sneller zijn bestelling in zal kunnen typen dan een goed ingewerkte kassakracht.

5 opmerkingen:

Sylvia zei

Rare 'vooruitgang'...

Ik heb btw NIKS met Mac. Kom er nooit. Vroeger ook al niet. Ik ben geen achte fan van fastfood (met recht nu met die paar seconden winst ;))

Saralien zei

Treurig he, hoe commercieel die bedrijven bezig zijn....

elke zei

Ook het zelf inscannen bij de warenhuizen vind ik iets raars eigenlijk. Ik ga altijd bij de kassierster anders heb ik het gevoel dat ik hun werk afpak.

Ok, in den ikea ga ik bij de selfscan als ik weinig mee heb. Ik treed mijn eigen theorie soms wel wat met de voeten. Shame on me...

De reclame is ook in dit land uitermate bekend. Ik vermoed dat we toen nog naar de Nederlandse tv keken.

*eSThER* zei

Ik moest pas noodgedwongen ruim een uur bij een McDonalds bivakeren (lees: ik had een Guinness teveel op en het was onverantwoord een uur over de snelweg te zwalken) en daar heb ik zo'n bestelpaal voor t eerst geprobeerd. Ik vond t wel makkelijk. Het ging snel, ik hoefde niet te wachten op m'n bestelling terwijl er bij de gewone kassa's rijendik mensen stonden te wachten...dat zal natuurlijk wel veranderen als iedereen bij zo'n paal moet gaan bestellen...

JannyAn zei

Op reis in Frankrijk maak ik veelvuldig gebruik van het gratis WiFi bij McDonalds. Daar zag ik die bestelpaal voor het eerst. Hartstikke druk bij de kassa, dus een goede motivatie om er gebruik van te maken.
Keuze gemaakt, pasje erin en.....helaas, pas afgewezen :-(