dinsdag 7 juni 2011

7. Muziek die me aan een gebeurtenis doet denken

Oudejaarsavond 2003. Sjaak en Elsje zijn in Madrid, op de Puerta del Sol. Dit bijzonder gevormde plein (het is een soort amandel) vormt het hart van de Spaanse oudejaarsviering. Hier hangt de klok waarop de resterende minuten tot aan het nieuwe jaar worden afgeteld, onder het toeziend oog van de gehele natie via de televisiecamera's die vanaf het balkon van het paleis er tegenover het verstrijken van de tijd registreren.

Het is een al lang bestaande droom van Elsje om een keer een oudejaarsviering in Spanje mee te maken, ze had er met haar Spaanse lessen veel over geleerd. En zeker een oudjaar op dit plein, zo treffend neergezet door de Spaanse popgroep Mecano, zou de liefde van Elsje voor Spanje tot ongekende hoogtes opstuwen.

Het begint goed: gewapend met goedkope Cava (Spaanse champagne) en druiven begeven Sjaak en zij zich even na 11 uur 's avonds tussen de zich ontspannen op het plein ophoudende Spanjaarden. Vlak voor middernacht gaat er een luid gejuich over het plein: de televisiepresentatoren komen het balkon op waarvandaan afgeteld zou gaan worden.

De spanning loopt op tot het moment dat het dan werkelijk zo ver is: 5, 4, 3, 2, 1: FelĂ­z ano nuevo! De klok begint te slaan en Elsje en Sjaak doen als de Spanjaarden om hen heen: bij elke slag van de klok eten zij een druif (dat is nog aardig dooreten!). Champagneflessen ehrm... Cavaflessen knallen, er wordt gezoend en gedronken. En... ineens is het voorbij.

Geen vuurwerk, geen feestende menigte. Elsje bleek zich toch niet goed te hebben voorbereid: in Spanje hoort vuurwerk niet bij de jaarwisseling. En na 12 uur gaat iedereen naar restaurants en clubs om daar te eten, te drinken en te feesten. Maar daar moet je natuurlijk wel van tevoren voor reserveren.

Om half 1 zijn Sjaak en Elsje dus weer op hun hotelkamer, waar zij met het laatste restje toch eigenlijk heel smerige Cava hun teleurstelling wegdrinken.

3 opmerkingen:

elke zei

Oh neen, ocharme, wat zielig, Elsje... (al moest ik toch eventjes lachen, waarvoor sorry ;-) )

Karin zei

Mecano, leuk om dat nog eens terug te horen. Jammer dat het je doet herinneren aan een gebeurtenis die niet is gelopen zoals je wou.

Branwen zei

He, wat jammer nou!