zondag 8 juli 2007

SlagvaardigGisteren gingen Sjaak en Elsje naar een concert op een wel heel bijzondere plek: in de oude fabriekshal 'De Zaag' in Krimpen aan de Lek, waar Leo Jongenotter en Marjolein de Haan hun tsja, hoe zal ik het noemen, ontwerpatelier hebben. Een prachtige omgeving.

Een flink projectkoor van het Charles Vermeer Zanginstituut, waar toch al snel een m/v of 40 in meezong, voerde als eerste 'Song of Stillness' van Andrew Carter uit. Sjaak vindt dat Elsje te verwend is, want zij had nogal wat aan te merken op de uitvoering hiervan. Veel te luide sopranen, regelmatig nét niet zuiver, en steenkolenengels waar Elsje de rillingen van over de rug liepen. Gelukkig was er een erg goede solist (Pierre Mak) die Elsje uiteindelijk een netto goed gevoel gaf.

Toen kwamen Chris Leenders en Murk Jiskoot, slagwerkers bij het residentieorkest en beiden docent slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium met hun studenten. De studenten worden opgeleid om in klassieke orkesten het slagwerk te verzorgen, vaak vrij onzichtbaar omdat slagwerkers vooral ondersteunend zijn in de klassieke muziek. Maar nu mochten ze een uur lang los gaan met Afrikaanse en Japanse ritmes en dito slaginstrumenten. Wat een plezier, wat een energie, gewoon fantastisch!!! Elsje hoopt echt dat deze jongens en meisjes nog eens bij elkaar komen, met publiek, en dat zij daar dan weer bij mag zijn!

Tot slot de Carmina Burana van Carl Orff. Gelukkig kregen de toeschouwers een tekstboekje met vertaling, wat goed uitkwam want Elsjes Latijn is niet meer wat het geweest is ;-). De orkestpartij werd vrijwel geheel door twee pianisten gespeeld, aangevuld met het slagwerkensemble van de studenten van het conservatorium. De tekortkomingen van het koor waren hier aanzienlijk minder opvallend, de bariton alweer geweldig, de sopraan (Iris Giel, kan zo snel geen goede informatieve pagina over haar googelen) vooral retegoed in de hogere regionen. En welk een spektakelstuk had men hiervan gemaakt: de sopraan die dwars door het publiek liep, zingend, met een kaars in de hand; het mannenkoor met bierpullen en een bordje 'Bob' bij een kroeglied.

Heel bijzonder.

4 opmerkingen:

Ina zei

Piere Mak? Die moet toch inmiddels wel 80 zijn. Beetje ouderwetsch timbre is waar jij van houdt ;-) ?
Noteer 21 oktober maar vast in je agenda: spektakel in het oosten.

Elsje zei

Ga je trouwen dan ;o)?

Anoniem zei

Ina is altijd in staat om dit soort fijne vage hints te geven die je weer nodeloos doet googleën waardoor jezelf weer niet aan bloggen toekomt. Naar mens uit het oosten :-)

Elsje zei

@ina (2) Pierre Mak en Pierre Mak zijn vast familie :-). De onze moet nl. ergens eind veertig zijn geweest. Klik maar even op het linkje en je vindt een (mi) recente afbeelding van de man.