zondag 1 juli 2007

Dat verdomde Level Playing FieldVan de week in het nieuws: Nederland mag van het Europese Hof niet zelfstandig roetfilters op dieselauto's verplicht stellen. Hierbij werd als belangrijkste argument aangevoerd dat bedrijven niet aan verschillende verplichtingen mogen worden onderworpen in de verschillende lidstaten van de EU. Dit heet 'Level Playing Field'.

Het Europese Hof vindt hiermee het Level Playing Field belangrijker dan het behalen van de milieudoelstellingen die ook door de EU verplicht zijn gesteld. Om aan de Europese Richtlijn voor schone lucht (fijnstof) te kunnen voldoen voldoen moet de roetuitstoot door dieselauto's aan banden worden gelegd en dat kan slechts door roetfilters op alle dieselwagens. Nederland wilde (eerder dan de rest van Europa) het roetfilter verplicht stellen om zo aan de fijnstofnorm te kunnen gaan voldoen.

En daar is dus nu een stokje voor gestoken. Typisch gevalletje van wie boven het maaiveld uitsteekt, het risico loopt dat zijn hoofd eraf gemaaid wordt. Elsje heeft altijd gedacht dat dat typisch Nederlands was, het 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'-syndroom. Haal die voorloper snel terug in het peloton, ga met z´n allen lekker op in de grauwe massa!

En dat terwijl we in Nederland nu eindelijk weer een regering hebben die die balans weer wat richting de ecologie zou willen laten omslaan. Want onder de eerdere kabinetten van JP was toch het credo: slechts voldoen aan de minimale milieueisen van Brussel en vooral niet verder gaan. Voorlopig kan Minister Cramer de fijnstofproblemen alleen maar door middel van subsidies en voorlichtingscampagnes proberen op te lossen.

Een beter milieu begint kennelijk pas voorbij dat verdomde Level Playing Field.

2 opmerkingen:

Ina zei

Tijd voor een nieuwe bumpersticker: "Ik rijd ook met een filter zonder Europese normen"

Sjaak zei

Wanneer gaat onze/jouw/de Mol naar de garage?