zondag 17 december 2006

KerstpakketElsje is dol op deze tijd van het jaar. Kerstbomen, die zorgen dat het huis heerlijk ruikt, kaarsen en andere lichtjes, de kachel op 10, sfeervolle muziek en natuurlijk: het kerstpakket.

Toen ze nog aan de universiteit werkte, en uit een geldstroom die niet-universitair van oorsprong was betaald werd, viel ze altijd buiten de boot. Lichtelijk jaloers moest ze toezien hoe haar collega's, allen zgn. 'eerste geldstroom'-AIO's het pand verlieten met een leuke attentie: een goed (!) regenpak of een mooie en ook nog handige tas. Elsje moest het doen met het thuisgestuurde (nogal lullige) kerstkaartje van de gulle geldschieter van haar onderzoek. Na een aantal jaar viel het haar begeleiders op, en die regelden voor haar een enorme roomboteramandelstaaf (zij konden natuurlijk niet weten dat Elsje dit type gebak haat). Heel lief van de heren!

Bij haar huidige werkgever is er een langbestaande kerstpakketten-traditie. Tot twee jaar geleden bestond dat uit een verrassing. Zo kreeg Elsje een prachtige rieten mand met spulletjes om te picknicken (de mand doet dienst als opslag voor de Spaanse leerboeken), een fles champagne met twee champagneflutes met het jaar '2000' erin gegraveerd, een serie verzorgingsproducten in een zeer functionele houten kist (die nu dienst doet als naaimand), en twaalf producten uit de verschillende Euro-landen in een handig rolkoffertje.

Elsjes enthousiasme over deze pakketten werd door slechts enkele van haar collega's gedeeld. De keuze van de inhoud en de vorm van het pakket leidde dan ook steevast tot een enorme stapel ingezonden brieven in het personeelsblaadje.

Om aan deze zeurpieterij tegemoet te komen is een aantal jaar geleden het verrassingspakket dan ook vervangen door een keuzemogelijkheid. Met één klik kies je via internet je eigen pakket, dat vervolgens keurig binnen een paar dagen thuis bezorgd wordt. Gemak dient de moderne werkgever en dito werknemer.

Elsje, als gevolg van haar relatie met Sjaak verwoed wandelaar geworden, koos de eerste keer voor een wandelpakket, met een mooie en handige rugzak. Het afgelopen jaar liet ze verstek gaan. In de drukte van de verhuizing raakte de voucher, nodig om je pakket te claimen, zoek. Jammer maar helaas pindakaas... Dit jaar heeft Elsje voor een zakmes en mini-zaklampje van Zwitserse makelij geopteerd.

Al met al tevreden makende producten. Maar toch: de spanning van het 'wat zal de postbode dit jaar afleveren' is er een beetje af. Elsje moet het voor zichzelf opleuken met de glossy folder: waar zou je allemaal uit kunnen kiezen? Zojuist zag ze, natuurlijk nadat ze haar keuze al via internet definitief had gemaakt, dat je ook voor een verrassingspakket kunt kiezen. Haar keuze voor volgend jaar ligt hiermee vast.

Geen opmerkingen: