zaterdag 19 januari 2008

Flits en weer terug stilFHet ging zo snel: op het ene moment reden Elsje en haar collega nog in haar mol op de provinciale weg, op het volgende moment lag die achterstevoren in de sloot.

De flits: die aardige collega die haar waarschuwde dat als gevolg van een ongeval de snelweg vaststond, de provinciale weg waar als gevolg van de regen enorme hoeveelheden spatwater waren, de tegenligger die te ver naar links kwam, Elsje die iets naar rechts moest uitwijken, de rand van het asfalt raakte, daaraf gleed, in de slip raakte, over de weg heen gleed en aan de andere kant het talud af en de sloot in spinde.

De uitroep van de meerijdende collega: "O Elsje", de directe constatering dat we beiden niets hadden dan bibberende knieen, het bizarre gesprekje "welk nummer is ook al weer van de politie?" "ik zou maar 112 bellen!", de aardige voorbijgangers die stopten om hulp aan te bieden, de bijzonder vriendelijke politieagenten, de verWilderde man van de sleepdienst, de taxichauffeur wiens dienst niet meer stuk kon door de rit van toch zo'n 70 km naar huis, de pizza van Sjaak.

Ooit maakte Freek de Jonge (?) een conference waarin hij de prachtige uitroep 'Flits en weer terug, stilF' gebruikte. Zo schiet het ongeval telkens door Elsjes hoofd. Van achter naar voren en weer terug, en nog maar eens en nog maar eens en en en...

8 opmerkingen:

elke zei

Woow! Niet nog eens doen, hé.
(dan heb ik eens lezers uit Nederland...)
Gelukkig met de schrik ervan af gekomen, zeg.

Ina zei

Nou, bah! En wat een schrik! Flits jij nog maar even heen en weer. Des te eerder is het uit je systeem. En snel weer een paar keer langs die plek rijden (sprak zij uit ervaring).

Elsje zei

@ina: heb net met de thomtidom teruggevonden waar het precies was. teruggaan dus: ja, maar eerst wel alleen bij daglicht en droog weer...

Anoniem zei

En wat is er met die $@%&@^* van een tegenligger gebeurd!!?? Want hij heeft toch die ongeluk veroorzaakt? Nou ja, boos worden heeft misschien niet zo veel zin, maar ik word weleens vaker zinloos boos... Gelukkig, gelukkig ben jij met de schrik vrij gekomen. Sterkte met de verwerking - en denk aan Garp - je bent nu een soort, hoe noemde hij dat ook al weer... Pre-accidented. (i.e het is al gebeurd dus de kansen zijn zo veel minder dat het je nog een keer zal overkomen.)

Sjaak zei

@Elma
Je doelt nu op het stukje dat wél in de film voorkomt en niet in het boek (dat ik zeker 5 keer heb gelezen). Garp koopt het huis waar net een vliegtuig in is gevlogen, met als reden wat jij net aangeeft. In het boek, mijn lievelingsboek waaruit ik zelfs kan citeren, ben ik dat nooit tegengekomen.

Waar vind ik dat in het boek?

Anoniem zei

Zo hé, da's niet nix. Gelukkig niets anders aan overgehouden dan knikkende knieen en een leuk blogje.

Anoniem zei

@ sjaak - als jij zegt dat het niet in het boek voorkomt geloof ik dat direct. Het is minstens... eh... 25?! jaar geleden dat ik het boek las. En inderdaad, wat ik voor me zie met dat vliegtuig komt uit de film. En toch is het een erg Garpian uitsprak dus het is zeker niet een 'foute' toevoeging in de film.
@ else - heb je inmiddels weer veilig in droog weer auto gereden?

Elsje zei

@elm@: ja, dat wel. _De_ plek heb ik nog niet bezocht...