dinsdag 12 februari 2008

U wilt hier een spatie zetten. Mag dat?Onlangs is de winnaar van de verkiezing van het meest onjuiste spatiegebruik bekend gemaakt. Het werd Naakt Model Schilderen. Wat stel je je daar inderdaad bij voor? Schilder in Adam/Evakostuum die model aan het schilderen is? Dat is vast en zeker niet hetgeen bedoeld werd in de aankondiging van deze cursus.

Afgezien van de grijns die bij het bekijken van de voorbeelden op de site haar mondhoeken regelmatig deed omkrullen, vindt Elsje dit soort verkiezingen de doodsteek voor ons bloggers. Want wat maakt het de mens onzeker! Elsje heeft het bovenstaande stukje zelfs omgeschreven opdat zij maar niet het woord 'spatiegebruikverkiezing' zou hoeven te gebruiken, want stel je voor dat ze daar dan een fout in zou maken. Dan ga je natuurlijk vreselijk nat. Zie dan maar eens weg te komen met smoesjes als 'levende taal' of 'typfoutje' of zoiets. Daar trapt dan niemand meer in natuurlijk.

Wég is alle spontaniteit, die een blogger zo hard nodig heeft. De heren en dames die deze verkiezing bedachten worden hartelijk bedankt!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo had ik vanavond nog 'n geschil
over wel of geen spatie achteraan
'n zin met een uitroep- of vraagteken.
Wel dus.
Vind ik.
Die spatie.
Of niet ?
Of of niet?

elke zei

Maar neen toch!(?) Op het einde van een zin komt volgens mij nooit een spatie tussen het laatste woord en het leesteken.
Ik leerde typen op een oude (echte) typmachine. Er werd wel ingeprent dat na een zin 2 spaties moesten. Dat doe ik dus nog altijd, ondanks het feit dat de computer dat naar het schijnt zelf aanpast.

Elsje zei

@anders: ik ben het eens met Elke. Soms wordt er wel een spatie ingevoerd, om het laatste woord nog meer nadruk te geven. In het geval van niet ben je dan dus wel heel onzeker.
@elke: die twee spaties na een zin, dat heb ik dan weer nooit geleerd. Wel tussen postcode en woonplaats, hetgeen door Word gewoon geaccepteerd wordt.

Anoniem zei

die 2 spaties achter een zin heb ik ook geleerd (zijn belgen en britten toch keuriger in hun teksten dan? ;-) Maar een spatie aan het einde van een zin? Echt nooit never van gehoord.
Verder kan ik gelukkig al mijn taal/type foutjes afschrijven door mijn 'domme buitenlander' petje aan te trekken.

Anoniem zei

Aha, ik heb op school de overgang meegemaakt van 2 spaties naar 1, na een zin. Dat was volgens de BIN-normen ofzoiets. Grappig dat er instanties zijn die zich daarmee (of 'daar mee'?) bezig houden (of 'bezighouden'?).

Overigens lijkt het mij eerder een uitdaging om (opzettelijk) te worden genomineerd voor onjuist spatiegebruik, wat niet kan gezegd worden van bv. de verkiezing van 'slechtste seksscène' of 'slechts geklede persoonlijkheid' ...