woensdag 10 oktober 2007

Annie, hou jij me stemkaart effe vast?Vandaag kiezen de Utrechters hun nieuwe burgemeester. Althans, die indruk wordt gewekt. In de werkelijkheid geven Utrechters die gaan stemmen een advies aan de gemeenteraad over hun voorkeurs-kandidaat. Het is namelijk geen verkiezing, maar een raadgevend referendum.

En dan al dat gekrakeel: wel een referendum, toch geen referendum, nou oké, dan toch maar wel een referendum, oproep: boycot het referendum, uitroep: lood-om-oud-ijzer referendum. Het zal Elsje een zorg zijn. Zij is en blijft principieel tegen referenda en heeft haar stemkaart dan ook in tig snippers bij het oud papier gestopt. Laten zo'n college en zo'n gemeenteraad gewoon hun werk doen en een capabele kandidaat voordragen, kom op zeg! De opkomst blijft vast en zeker onder de 30% na al dit gedoe, hetgeen de uitslag ongeldig maakt. Kunnen de raad en het college alsnog aan de bak.

Wat in al dit gedoe onderbelicht blijft, is dat de zittende burgemeester, Annie Brouwer, dus weggaat. Ze gaat met pensioen, wel een beetje vroeg hoor, ze is immers nog maar 61. We moeten toch met z'n allen doorwerken tot de dood ons scheidt? Geldt dat ineens niet voor burgemeesters? Dat zijn toch bij uitstek voorbeeldburgers? Burgervaders en dito moeders??

Maar hé, hier wilde Elsje het helemaal niet over hebben. Want ze wilde Annie bedanken. Voor al die jaren zulke leuke openingen van de kinderboeekenweek. Annie: bedankt, ik vond dat je het goed hebt gedaan, die kinderboekenfeest-openingen.

4 opmerkingen:

Ina zei

Mooi blogje, Elsje. Ik mis Lien Vos - van Gortel nog steeds. Zal toch een beetje 'mijn' burgemeester blijven.

Ina zei

P.S. wat is dat voor spannend oogje in de rechterbovenhoek? Elsje op z'n Azteeks?

Elsje zei

@ina: dat is het oog van horus, voor meer info zie ook:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eye_of_Horus
het oog van Elsje viel erop toen zij met Sjaak in Egypte was, en bij terugkomst ging zij nazoeken waarvoor het stond. Alle delen samen vormen een mooie basis voor de emoties in Elsjes blog.

Elsje zei

9,39% opkomst... I rest my case