zondag 27 april 2008

Toerist in je eigen stadElsje is de afgelopen maand druk bezig geweest haar leesblog in te richten. Daarbij genoot ze weer van al die boeken die ze de afgelopen ruim zes jaar tot zich genomen heeft. En bovendien leverde deze actie een flink aantal blogideetjes op. Hierbij numero uno.

In Apple of my eye van Helene Hanff moet de schrijfster een reisgidsje maken over New York, de stad waar zij al haar halve leven woont. Ze komt er bij het samenstellen achter dat ze de toeristische topattracties eigenlijk nog nooit bezocht. Het boekje beschrijft de maand waarin ze met een vriendin die schade inhaalt.

Dit bracht Elsje op de vraag of zij de toeristische attracties van haar 'staatsie' eigenlijk wel allemaal 'gedaan' heeft. De provinciale VVV geeft als top 5:

1. Kasteel de Haar daar zou Elsje jaren geleden een keer naartoe gaan. Bleek het dicht wegens renovatie. Nooit geweest dus. Wel heeft Elsje om de hoek bij het kasteel haar eerste rij-examen verprutst. Telt dat ook mee? Dit kasteel maakt zeker wel een kans om ooit bezocht te gaan worden. Bij het grote publiek is De Haar vooral bekend vanwege de Elf Fantasy Fair, die elk jaar het nieuws haalt.

2. Spoorwegmuseum. Hier komt Elsje al jaren zeer regelmatig. De laatste keer was tijdens het Harry Potter-weekend. Jammer is dat sinds de renovatie het museum meer een amusements'park' is geworden. Als je de attracties allemaal als een keer gedaan hebt, bieden ze bij een volgend bezoek weinig verrassing meer.

3. Dierenpark Amersfoort. Een van de leukste en knuste dierentuinen van Nederland. Vorige week nog langsgereden, en toen geconcludeerd dat het de hoogste tijd was deze dierentuin weer eens met een bezoekje te vereren. Vooral natuurlijk voor deze diertjes, waar Elsje uren naar kan kijken.

4. Domtoren. Totdat wellicht de megalomane Belle van Zuylen-toren een feit wordt is de Domtoren het skylinebepalende gebouw van Utrecht. Elsje is er inmiddels al een flink aantal keren naar boven geklommen om te genieten van het uitzicht over de stad en zijn omgeving. De eerste keer staat haar nog helder voor de geest: Elsje woonde al een paar jaar in Utrecht toen zij als mentor een groepje eerstejaarsstudenten begeleidde tijdens de traditionele introductieweek. Toen zij ten overstaan van de groep moest toegeven dat ze nog nooit op de Domtoren had gestaan, werd ze onverwijld meegesleept. Wat een uitzicht! Absolute aanbeveling. Ook kun je er in de Michaëlskapel (op ongeveer éénderde van de hoogte) feesten en partijen houden.

5. Dick Brunahuis. Hier is Elsje nog nooit geweest en eerlijk gezegd heeft ze er ook niet zoveel behoefte aan. De Nijntje-periode ligt achter haar. En dat wil ze graag zo laten. Wellicht tegen de tijd dat er kleinkinderen komen (en Elsje dan nog in Utrecht verblijft). Saillant detail: het Dick Bruna-huis herbergde voorheen de crisisopvang van het Riagg.

Iemand zin om hier zijn/haar toeristische attractie-bezoek aan toe te voegen?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Het Spoorwegmuseum is wel *eerlijk*: het noemt zichzelf tegenwoordig attractiemuseum. Het idee is dat je actief begint en je, hoe verder je komt en de moeheid toeslaat, steeds minder zelf hoeft te doen... Maar ik vond het vroeger ook leuker!

Met De Haar heb ik niet echt goede ervaringen: toen ik er eindelijk een keer heen fietste was een deel van de tuin afgesloten, een deel lag in de blubber (vanwege die renovaties) en door de steigers kon je het kasteel amper zien. Binnen (waar we toegang moesten betalen als ik het mij goed herinner), waren we na 3 minuten rond.

Maar wat vind ik dan wel leuke Utrechtse attracties? Hm, daar moet ik eens over nadenken - dat het over de hele provincie gaat maakt het spectrum wel erg groot. Het Berenbos in Rhenen? De ezelopvang? Kasteel Zuilen? Van Speelklok tot Pierement?

M zei

Hoi Elsje,
mooie weblog heb jij! Ik begrijp van Jonna dat jullie elkaar kennen van de Webgrrrrls! Leuk.
Ik ga aan de gang met het "stokje" van Jonna....
groetjes,
Marianne

elke zei

Moet ik daar echt over beginnen? Over Brugge. Daar schijnt geen einde aan te komen. En ik moet zelf nog alles gaan bekijken (al kan ik nu als inwoner van Brugge overal gratis binnen, dat is wel mooi meegenomen - nu nog doen).

Elsje zei

@gnoe: van speelklok tot pierement, ja, waarom stond dat niet in de top 5?
Dat krijg je ervan, als je niet zelf gaat nadenken maar de vvv als ingang gebruikt. Hoewel, anders kom je vast en zeker alleen maar op de toch al overbekende plekjes...

Elsje zei

@elke: haha, jij hebt dus hetzelfde, dat je de toeristische hoogtepunten in je woonplaats nog niet allemaal 'gedaan' hebt. Alleen woon jij volgens mij korter in Brugge dan ik in Utrecht (20 jaar)... dus jouw smoes is beter :-)

Anoniem zei

Nog eentje die niet op je lijst staat - de Rietveld Schröder Huis. Ben ik ook nooit geweest (vaak verdwaalde, vaak Japanse, toeristen de goede kant opgestuurd om het te vinden) maar gelukkig ga ik volgende maand daar een toneelstuk meemaken, dus die heb ik ook dan 'gehad'. En Huis Doorrrn is natuurlijk ook aardig - vooral door de ramen gluren van het gebouwtje waar Keizer Willem nog altijd rustig in zijn kist ligt. Op een tafel met kaarsen en bloemen eromheen. Heel anders dan alle soldaten die in de blubber sneuvelde tijdens 'zijn' oorlog. (Ik liet Max altijd tegen het gebouw plassen als we daar wandelden...)

Elsje zei

Goeie, Elma! Ik ben meerdere malen in het RS-Huis geweest. Echt 'vet cool'! Maar bij Huize Doorrrrrn ;-) was ik nooit... Is er trouwens niets in Soest?

elke zei

Ik woonde van 1 tot 25 jaar ook al in Brugge. Ik heb totaal geen excuus vrees ik ;-)

elke zei

Zie het nu pas: is het Schröderhuis bij jullie? Het wordt hoog tijd voor een Nederland-tripje, denk ik.