woensdag 15 oktober 2008

Armoe troefVandaag is het blog-action day, de dag waarop bloggers all over the world aandacht aan een en hetzelfde onderwerp besteden. Dit jaar is dat armoede.

Nu kan Elsje natuurlijk hele schermen vol schrijven over hoe oneerlijk het in de wereld toch verdeeld is: wij West-Europeanen die onze rijkdom maar zo slecht kunnen of zelfs maar willen delen met de mensen in het Zuiden.

Ook zou ze het over de positie van bijstandsmoeders kunnen hebben, die het vaak financieel zo slecht hebben dat ze zich er als de ene helft van een dik verdienend ouderstel voor schaamt als ze naar de rijk beladen ontbijttafel kijkt en de kinderen dan durven te zeuren dat die goedkope chocopasta van de Euroshopper 'echt niet te vreten is!'

Nee, waar Elsje zich als ze vandaag aan armoe denkt vooral druk over maakt, is over de kredietcrisis. En dan niet over het feit dat die er is, de cijfers liegen er immers niet om, en Elsje vindt het echt heel erg voor de mensen die hun zuurverdiende spaarcentjes of zelfs hun huis kwijt zijn geraakt. Maar over het feit dat er hele volksstammen huilen omdat hun beleggingen niets meer waard zijn. Geld met geld maken, dat is pas armoe. Natuurlijk spat zo'n soort ballon uit elkaar: je kunt ´m niet blíjven opblazen!

Maar wat nog erger is, is dat de kranten over bijna niets anders meer schrijven. En dat is pure armoe. Alsof er geen honger, oorlogen of Echte Armoe meer bestaat. Bah.

14 opmerkingen:

Loes zei

Hear hear!! Zo zie je maar geld maakt armoedig.
En ik kijk dus stiekem ook wel eens op jouw blog! Leuk! Groetjes Loes

Anoniem zei

Groot gelijk en goed dat je dit even onder de aandacht brengt!

Branwen zei

Ook ik ben het met je eens. Sommige mensen hebben nooit genoeg. Nu vind ik deze mensen ook wel arm want genieten van wat er is lijkt erg moeilijk voor ze. Jammer.

Branwen zei

Maar die chocopasta van euroshopper is inderdaad niet weg te werken, daar moet ik ze gelijk in geven.

Anoniem zei

Mensen die in de derde persoon over zichzelf praten neem ik niet serieus.

Dan nog even over jou opmerking over het aannemen van een NATO-Medaille: waarschijnlijk had je het prettiger gevonden als we vandaag de dag communistisch waren en Russisch spraken.

Respect voor de heren en dames van de NATO die al meer dan 60 jaar de vrede bewaren in het overgrote deel van Europa.

Tip voor Elsje: ga lekker koken, misschien ben je daar wel goed in. Helder denken is blijkbaar niet je sterkste punt.

Sjaak zei

Ik dacht aan het citaat 'zalig zijn de armen van geest etc etc.' maar als ik bovenstaande reactie lees twijfel ik wel weer daaraan.

Elsje zei

@anoniem: is goed joh, wat jij wil... je brengt me tegelijk weer op een blogideetje. dank voor de inspiratie!

Elsje zei

@sjaak: dank!

Anoniem zei

't is anders wél een armoedige reactie...
van Dhr. Anoniem.

Anoniem zei

Tuurlijk mag/moet daar over geschreven worden. Het is alleen een never ending story waar men kan over blijven schrijven. Het hele beursgedoe is nu 'hot', maar die rampen zullen waarschijnlijk van minder lange duur zijn. Wat niet belet dat het fijn is dat jij het hier toch nog eens even oprakelt. Misschien moet af en toe ook eens de nadruk gelegd worden op de corruptie die daar welig tiert en hoe daar iets kan aan gedaan worden. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de daar heersende leiders het allemaal mooi in de hand werken, die armoede.
Laten we beginnen met morgen naar onze luxueuze Delhaize te trekken en een bon te schenken.

Elsje zei

@anders: LOL, ik had al zo'n vermoeden dat jij dat niet was :-)

@hannah: ik heb even iets meer info nodig hoor, als domme Hollandse. Delhaize ken ik, maar bonnen? Vurtel, vurtel!

Anoniem zei

Ik vind de nieuwsberichtgevingen het hele jaar door armoedig. Ze geven ons immers steeds een heel eenzijdig beeld. Positieve dingen komen bijvoorbeeld haast niet aan bod. Terwijl die er gelukkig nog wel zijn!

Anoniem zei

Ik begrijp goed dat al die berichtgeving over de kredietcrisis af en toe een beetje too much is, word er zelfs soms ook een beetje moe van, maar helaas is het wel een crisis van ongekende omvang en gebeuren er op dit moment unieke dingen die vergaande gevolgen zullen hebben voor de hele wereld. Het is een beetje jammer dat sommige mensen (en ik bedoel daar niet jou mee hoor) met reacties komen als 'ach, ik heb toch geen spaargeld' of 'ja, als je belegt, loop je nou eenmaal risico's'. Daar gaat het helemaal niet om, een recessie raakt ons allemaal. Dus in die zin is de aandacht die er aan wordt besteed wel evenredig aan het belang van het onderwerp.

Anoniem zei

Oeps! Niet bij stilgestaan. Je kon in de supermarkt (Delhaize) bonnen kopen ten voordele van de daklozen. Met zo'n bon kregen ze dan bijvoorbeeld één of meerdere middagmalen (al naar gelang het bedrag dat je wenste te besteden).