zaterdag 11 oktober 2008

Het dierenbevrijdingsfrontTwintig jaar geleden ging Elsje met haar zusje kamperen in Frankrijk. Ze hadden beiden net hun rijbewijs gehaald en mochten de auto van hun moeder lenen. Dat was een Peugeot 205, die indertijd met als "Een sterk nummer" werd verkocht. Dat bleek helaas een grove onwaarheid, want halverwege de vakantie begaf de auto het. Dat leverde nog de nodige avonturen op, waarover een andere keer meer.

Het was een vakantie die vooral in het teken stond van regen. Elke ochtend bekeken zuslief en Elsje de weersvooruitzichten en besloten dan of ze de boel op zouden breken en een plekje moesten zoeken waar het droog zou zijn of dat ze het nog een dagje konden riskeren op de camping te blijven. Meestal moest het eerste gedaan worden, want het was een kletsnatte voorzomer. En zo trokken zij heel Frankrijk door, van het ene drassige tentenveldje naar het andere.

Toen op een dag echt alles zeiknat was bij het opstaan en binnen een straal van 400 km niets anders dan nog meer regen voorspeld was, besloten zij om dan maar een nachtje in de jeugdherberg van Avignon te slapen. Foute beslissing! Het was er een klereherrie tot diep in de nacht, de drollen dreven letterlijk de plees uit, het ontbijt bestond uit een mandje met drie stukjes oudbakken stokbrood en een slappe kop thee.

Genoeg om heel chagrijnig van te worden. En toch: lekker in zo'n autootje rondcrossen met z'n tweetjes bleek voor het zusje en Elsje een prima vakantie.

Bovendien was al dat slechte weer goed voor de fauna. Zo bleken Elsje en haar zusje echte redders van dieren in nood: een kikker werd uit de doucheruimtes naar de slootkant gebracht, krekels werden voorzichtig uit de tent tussen het hoge gras even verderop gezet, een konijntje dat vastzat in een afrastering van kippengaas werd heel voorzichtig losgemaakt met een nagelknippertje (met een handdoek om de handen want het arme beest probeerde te bijten dat het een lieve lust was) en zo ging het maar door. Op elke camping was er wel weer een nieuw dier dat hun hulp nodig had.

En zo staat die vakantie in hun beider geheugen gegrift als "De vakantie van het dierenbevrijdingsfront".

Note to self: als je nou een blogje over dierendag schrijft, vergeet dat dan niet op dierendag te publiceren!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een heerlijke zussenvakantie om nooit te vergeten :-)

Anoniem zei

en de volgende keer leenden jullie een grote auto om indoor kamperen mogelijk te maken?

Semi-doelloos een land ontdekken is trouwens super, er zit een ontdekkingsreiziger in elk van ons (allez, toch in heel veel van ons)