zaterdag 5 juni 2010

ArietteDoor de verhuizing fietst Elsje nu dagelijks naar kantoor. En afgezien van het feit dat ze nog niet helemaal gewend is aan de afstand, ze de handigste route nog moet uitdokteren en daardoor dus regelmatig met klotsende oksels het pand binnen komt rennen, geniet ze erg van door de stad pendelen. Het leuke van zo rond pendelen in de stad is dat ze op allerlei blogideetjes komt.

Zo fietste ze deze week al een aantal keer langs een stofferingswinkel die Decorette heet. Dat die nog bestaat! Vroeger, en we hebben het nu over zeker dertig jaar geleden, had die een reclame op de radio waarbij een opgewekte keurige Hilversummer vrouwenstem zong: "De Decorette, De Decorette, dat is een winkel vol kleur!".

In die tijd zat Elsje in de tweede klas van de middelbare school. De klas kreeg aan het begin van dat schooljaar een nieuwe klasgenote. Een hoogblond en zeer bleek meisje met een beugel, toen uitzonderlijk, en een al even uitzonderlijke voorgeschiedenis: haar ouders hadden all over the world gewerkt en wilden zich, nu de kinderen naar de middelbare school gingen, weer in Nederland vestigen.

Hoewel Ariette erg haar best deed om aansluiting te vinden, vond de klas haar maar een hooghartige trut. Uitgebreid werden er op het schoolplein meningen gedeeld: ze was overal geweest, praatte daar uitvoerig over met een waanzinnig bekakte stem (wat nogal opviel tussen al die Leidse glibbers) en droeg pullovers. Donkerblauwe en donkergroene pullovers ook nog. Hoe kun je het in je hersens halen.

Elsje en haar vriendin A hadden al snel een spotliedje op het arme kind verzonnen: "Die Ariette, die Ariette, die moet gewoon wat meer kleur". Dat werd al snel in allerlei (meestal nog onaardiger) varianten door de hele klas opgepikt. Ariette had geen leven, dat schooljaar. Wat kunnen pubers toch ongelofelijk vilein zijn! Het jaar erna was iedereen trouwens vergeten dat ze er niet bijhoorde en werd Ariette gewoon opgenomen in de klas.

Steeds als ze langs die Decorette-winkel fietst, hoort ze in haar hoofd weer dat liedje en schaamt Elsje zich opnieuw.

5 opmerkingen:

Zeekraai zei

Elsje fiederelsje
Zet je schoentjes bij 't vuur
Elsje koopt schoentjes
Dat vindt Sjaak te duur
Tingelingelinge schoenen
Kassa maar weer
Tingelingelinge schoenen
Koopt keer op keer

Elsje zei

@Anders: LOL, die is leuk!

Suske. zei

ongelooflijk wat men jaren later plotseling weer herinnert.

GdeB zei

ik vind het leuk dat elsje weer vaker dan eens een blogje plaatst!

Elsje zei

@suske: en dat door een winkelketen :-)

@GdeB graag gedaan :-)