woensdag 9 juni 2010

Fris en fruitigNa de aarbeienvelden van afgelopen zondag vandaag veenbessennieuws... Elsje heeft namelijk blaasontsteking. En niet voor het eerst. Sinds een jaartje of 25 heeft zij dat regelmatig. En nu zelfs zeer regelmatig: op dit moment heeft ze al de vierde ontsteking sinds september.

Natuurlijk is het niet verstandig om steeds maar weer een kuurtje antibiotica te slikken. Op een gegeven moment worden de bacteriën die Elsje zo plagen daar resistent voor (of moet je nou tegen zeggen?). Preventie is het devies. Aangezien Elsje allerlei leefregels al toepast, was het tijd het over een andere boeg te gooien. Op aanraden van de huisarts begint ze daarom met het slikken van cranberrycapsules. Het schijnt dat de D-mannose die daarin voorkomt het hechten van de blaasontstekingsveroorzakende bacterien aan de blaaswand bemoeilijkt. Gek, dat een simpel suikertje zo effectief zou kunnen zijn!

Die veenbessen, daar is Elsje dan toevallig wel weer dol op. Als saus, compote of in de taart. Met veel suiker dus. Want cranberrysap of -thee krijgt ze niet weg. Brrr. De laatste keer dat ze zelf cranberry-compote maakte was in februari. Toen zaten Sjaak en zij op Terschelling, hét eiland van de cranberries. Ook daar al werd ze geplaagd door een blaasontsteking. Gelukkig was daar Zeekraai, die toen nog Andersom heette. Hij legde in het raamkozijn van het appartement waar Sjaak en Elsje verbleven een zakje veenbessen, een gebaar dat door Elsje meer dan gewaardeerd werd.

Andere cranberries die Elsje ook zeer waardeert brengen een meer muzikaal dan culinair genot met zich mee:


PS Lang heeft Elsje nagedacht of ze hier nog moest noemen dat de uitdrukking Fris en Fruitig voor haar in de categorie Stukje valt. Mensen die haar kennen, voelen dat wel aan. Dus zal ze er toch maar niets over zeggen.

Geen opmerkingen: