maandag 5 mei 2008

HerdenkenTraditiegetrouw zit Elsje op 4 mei om even voor achten voor de buis. De dodenherdenking is voor haar namelijk een belangrijk moment in het jaar. Een moment met volle aandacht voor mensen die in oorlogen wereldwijd omgekomen zijn. Elsje merkt dat haar gedachten dan vooral uitgaan naar de burgerslachtoffers van deze oorlogen. En om daar voldoende gedachtenruimte voor te kunnen krijgen, is het voor haar van belang dat de ceremonie voor zo weinig mogelijk afleiding zorgt.

Zij vindt die ruimte onvoldoende in de uitzending vanaf de Dam, uitgezonden door de NOS. Daar zijn veel bobo's, toespraken, alles volgens een strak geregisseerd protocol met overvloedig militair vertoon, niet in de laatste plaats doordat WA daar zo in uniform rondstapt. RTL daarentegen zendt al een aantal jaren de herdenking vanaf de Waalsdorpervlakte uit. Die bestaat uit het luiden van de klok, het blazen van de Taptoe, vervolgens de bekende twee minuten stilte, een simpel Wilhelmus en wordt afgesloten met een gang van de aanwezigen langs het monument. Niks geen militair vertoon met 'namens de Strijdkrachten zus, namens de Veteranen zo'. Mooi, ingetogen, en alle ruimte biedend aan de eigen gedachten en gevoelens.

4 opmerkingen:

Anders zei

Helemaal eens.
Ook Anders' voorkeur gaat uit naar de soberheid van de Waalsdorper Vlakte. Zat dat vroeger trouwens niet gewoon op Ned. 2 , terwijl Trix en familie dan op Ned. 1 de bloemetjes buiten zette- uh, legden ?
Vooral die eenvoudige klokkenstoel. Die maakte als kind al indruk.

( kpsrlgf )

Anders zei

oeps...
zie op jouw plaatje dat die 'klokkenstoel' als in mijn herinnering,
toch wel 'n bêste bel is in werkelijkheid...
Maar wel weer mooi hoe die mannen aan dat touw trekken enzo.

( drwainy )

Anoniem zei

De herdenking in het Tuindorpse park bij jou in de buurt is ook mooi ingetogen. Paar nummers door een jong orkestje, 2 minuten stilte, zeer kort praatje, een gedicht door een tiener (tja, dat is nu eenmaal mode) en dan kranslegging/tocht langs het monument.

Da's weer eens wat anders dan voor de buis ;) Alleen jammer dat het park op de schop is gegaan - ik vond het vroeger mooier.

Ina zei

Mooi.
Wij zaten in een bomvol restaurant. Van Pelle moesten we herdenken. Daar zaten we, boven de ravioli en de forel, stil te zitten. Kreeg hij prompt zelf de slappe lach.