woensdag 27 september 2006

KindvriendelijkEen van de spruiten moet een kleine chirurgische ingreep (amandelen verwijderen) ondergaan en dat vergt tegenwoordig heel wat voorbereiding. Waar je lang geleden als kind door de dorpssmid met een gloeiende tang onverwachts te pakken genomen werd, is 'goede voorbereiding van je kind' nu het devies. Die voorbereiding begint met een stapel voorlichtingsboekjes die je direct na de beslissing dat er geopereerd zal gaan worden in handen gedrukt krijgt, met het advies om die uitgebreid met je kind door te nemen.

En de voorlichtingstrein rijdt verder: een prachtige internetsite vertelt van alles, daarnaast krijg je een rondleiding over de afdeling, waar bij binnenkomst het eerste ijsje al uitgedeeld wordt, zie je een voorlichtingsfilm met als sterspelers een jochie van een jaar of 5 en een meiske van een jaar of 10 en heb je een gesprekje met een speciaal hiervoor opgeleide verpleegkundige. Die alle vragen die jijzelf of je kind hebt beantwoordt. En daaraan toevoegt dat op de dag van de operatie ze met alle liefde dezelfde en andere vragen (nog eens) zal beantwoorden.

De spruit in kwestie vond het reuze-interessant allemaal. Hij stelde tig vragen en luisterde aandachtig naar de 'zuster'. Een geslaagde voorbereiding, zeker toen de speciale verdovingspleisters voor het infuus alvast mee naar huis mochten worden genomen. Erg kindvriendelijk dus.

En toch vindt Elsje het ook wel een zware belasting voor het kind. Want door al die voorkennis is hij nu al danig onder de indruk en behoorlijk nerveus. Sinds hij weet dat hij geopereerd moet worden, slaapt hij erg slecht. En wie weet moet hij nog weken wachten voor hij aan de beurt is. En slaapt hij dus weken slecht. Is dat kindvriendelijk?? Elsje weet het niet hoor. Ze hoopt maar op een snelle oproep.

1 opmerking:

Ina zei

Sterkte met de spruit. Dat het inderdaad maar snel achter de rug mag zijn. Hier kwamen toevallig gisteren de amandelen en buizen weer eens langs (P. heeft het feest drie keer beleefd). 't Is nog lang niet vergeten...