woensdag 22 november 2006

MissenOnlangs ging Elsje met een vriendin naar een heerlijke film: 'Little Miss Sunshine'

Het verhaal: de 7-jarige schattige Olive droomt ervan om een echte 'beautyqueen' te worden. Maar ja, ze heeft een bril en is behoorlijk gezet. God zij dank is moederlief zo'n type dat alles overheeft voor het Geluk van haar kinderen. En dus hijst de hele familie zich in een uit elkaar vallend busje voor een tocht van meer dan 1500 km om Olive mee te laten doen aan de Little Miss Sunshine-verkiezing. Als ik de hele familie schrijf, dan bedoel ik ook echt de hele familie:
- moeder gespeeld door van Toni Collette, bekend als Muriel uit Muriels Wedding;
- vader, schrijver van een methode om in 7 stappen een succesvol mens te worden, een man met een gruwelijke hekel aan losers, maar zelf de allergrootste loser. Gespeeld door Greg Kinnear, die ik kende uit As good as it gets;
- broer, heeft al negen maanden geen woord gezegd;
- oom, homoseksuele geleerde die zojuist een zelfmoordpoging achter de rug heeft;
- opa, is uit het bejaardentehuis gezet wegens heroinegebruik
en natuurlijk Olive, al wordt nog wel eens uit het oog verloren dat het om haar draait.
Complicerende factor is dat deze miss-verkiezing al overmorgen plaats zal vinden en ze hebben dus hAAst.

De film laat deze reis zien dwars door het zuiden van de VS, waarbij het busje steeds grotere gebreken gaat vertonen. Eén voor één gaan ook de dromen van de familie aan duigen. Maar gaat het wel lukken om op tijd te komen voor de miss-verkiezing en zal Olive aan het eind van de film tot Little Miss Sunshine gekroond worden?

De beschrijving hierboven lijkt haast niet anders dan een vreselijke draak van een film op te kunnen leveren, maar het tegendeel is waar. Elsje heeft bijna in haar broek gepiest van het lachen. Het is zóooo leuk! En echt niet alleen maar lachen, gieren, brullen, maar ook nog gewoon een mooie en goed geacteerde film. Dus: deze film mag je niet missen!

De film drukt je als ouder wel even op het feit dat ook jij waarschijnlijk dromen over de toekomst van je kinderen koestert die wellicht niet helemaal stroken met de hunne. Slik, Elsje gaat dáár nog maar eens diep over nadenken. Want het laatste dat ze wil, is haar dromen opdringen aan haar kinderen. Of, om het in termen van de verkiezingen van vandaag te houden: zelfs als ze op Wilders zouden willen stemmen, zou Elsje van ze moeten blijven houden (oef, dat is een te grote opgave, laten we er CDA van maken :-) ).

1 opmerking:

Ina zei

LOL. Ik ga zo'n film echt niet kijken, maar je blogje is heerlijk.
Wist je dat mijn schattige Pelle op CDA uitkwam in de stemwijzer? Toen ik er zo onbezorgd mogelijk naar informeerde vertelde hij: "ik had bijna overal *weet niet* ingevuld". :-D