zondag 6 mei 2007

Hemeltjelief
Elsje en Sjaak zijn afgelopen weekend in de boekenhemel geweest. Zij bezochten het boekenhotel in het Drentse Doldersum.

Samen met een andere, daar toevallig eveneens bivakkerende, boekgrrl met haar dochtertje brachten Sjaak en Elsje de gemiddelde leeftijd aardig omlaag. Maar de aanwezigheid van al deze grijze duiven mocht de pret absoluut niet drukken. Want die begon al toen Elsje binnenkwam. Een ontvangstbalie bedolven onder de boeken, dat zie je toch niet vaak. Een randje met boekjes met prentbriefkaarten, daaronder een brede plank rand met zeer recente Nederlandse romans, rechts een kast met kinderboeken links een leestafel met kranten, tijdschriften en recent vertaalde boeken. Oooohhh! Wat een heerlijkheid allemaal.

Elsje voelde zich net een kind dat in een snoepwinkel losgelaten wordt. Ze kon gewoon niet besluiten waarmee ze zou gaan beginnen. Want dan moest ze dus ook besluiten waarmee ze níet ging beginnen. Welk een dilemma! Dat werd opgelost doordat zij besloot de laatste 50 pagina's te verorberen van het boek dat ze thuis nog nét niet uitgekregen had, About Grace van Anthony Doerr. En daarna besloot ze gewoon van heel veel een beetje te proeven.

Terwijl zij op het terras in de zon wachtte op Sjaak, die de tocht naar Drenthe niet comfortabel in de auto meereisde maar liever zijn lijf afbeulde op de racefiets, moest Elsje zich inhouden om niet telkens even naar binnen te slenteren om toch alvast van alles in te kijken en mee te graaien.

Want zo verging het haar de rest van het weekend. Alleen als ze niet in hotel was, omdat er nou eenmaal ook wel af en toe van de laatste paar mooie dagen genoten moest worden per fiets of te voet, had Elsje geen letters voor haar neus. Zelfs tijdens het eten, want dat is in dit hotel niet alleen geaccepteerd, maar wordt zelfs gestimuleerd door overal op, naast en bij de tafeltjes boeken neer te leggen. Zelfs de servethouders zijn boeken!

De krant, tijdschriften, maar vooral boeken, heel veel boeken. Vaak alleen even ingekeken (Special Topics in Calamity Physics van Marisha Pessl bijvoorbeeld), soms met een gevoel van nostalgie iets van vroeger opengeslagen (Dilbert, Fokke en Sukke en het afzien van 2003, de almanak van de wansmaak uit 1993), soms een hoofdstukje of twee gesnoept (Janne IJmker, Achtendertig nachten, dat zich in Dolderdum van de 18e eeuw afspeelt) en heel vaak snel de titel opgeschreven om thuis verder te kunnen lezen. Het was gewoon puur genieten.

O ja, daarnaast moet natuurlijk wel gemeld worden dat het succes van dit weekend mede mogelijk gemaakt werd door de gastvrijheid van het echtpapier dat het hotel runt. En door het feit dat het er rookvrij is! Het enige dat Elsje aan te merken had was dat de schilderijen aan de muren nog van die oubollige bloemige gevallewn zijn. Daar moeten nog wat mooie plaatjes van lezers voor in de plaats komen. Dan is het er helemaal perfect.

En nu is Elsje weer thuis en moet het afkicken beginnen. Gelukkig heeft Elsje nog een hele stapel ongelezen lekkers klaarliggen. En kan zij zich weer gewoon op een boek concentreren. Het leven is zo slecht nog niet, met lettertjes om je heen.

4 opmerkingen:

Ina zei

Hé wat deed jij daar? Of hadden ze ook pianoboeken?

Elsje zei

Wel een piano, telt dat ook?

Anoniem zei

hee elsje, toch weer aan het bloggen. Grappig om te horen dat er maar liefst 2 boekgrrls op zomaar een weekend te vinden waren in het boekenhotel. Wanneer waren Karin en ik daaro...??? 2001? Lijkt _heel_ lang geleden, maar toch, Banquo leefde nog dus het zal wel kloppen.

Anoniem zei

Zozo, gij wast zekers in THA 7TH hemel.
X. <3