zondag 20 mei 2007

VoorlichtingVorige week was Elsje met zoonlief van tien jaar bij de schoolarts. Voor hem was de belangrijkste vraag: hoe lang ga ik worden? De verpleegkundige vertelde hem dat dit afhangt van hoe ver je al in de pubertijd bent (dan ben je sneller uitgegroeid) en vroeg hem daarna de oren van zijn hoofd over ontwikkeling van ballen, piemel, lichaamsbeharing. Nu is Elsje geen meisje dat moeilijk doet over seks maar door het gesprek met de schoolarts realiseerde ze zich dat ze dus een zoon heeft die deze ontwikkeling binnenkort door gaat maken. En dat zij hier eigenlijk verrekt weinig vanaf weet, komende uit een louter meidengezin. Help! Gelukkig kreeg zoonlief een folder mee, met als ondertitel 'ook interessant voor meiden'. Die folder moet moeders dus ook maar snel lezen. Dan kan ze zich voorbereiden op eventuele vragen.

Gelukkig voor kinderen die ouders hebben die minder makkelijk over seks praten is er een bron van interessante feitjes en weetjes. Nee, Elsje bedoelt niet Internet. Ze doelt op TMF. Verbijsterd bleef Elsje namelijk vrijdagavond zitten kijken toen zij bij het kanaalzwemmen bij deze muziekzender was aanbeland. Want wat zag zij daar? Niet alleen schaars aangeklede dames die de verschillende clips op moeten leuken, maar vooral ook de sekstips onderin beeld. Voor slechts '70 cent pob' werd er een woord verklaard en een bijbehorende tip voor een (nog betere) uitvoering van die handeling. Heel leerzaam, want Elsje had echt geen idee wat termen als 'rimmen' en 'gaffelen' betekenen.

Maar deze manier van voorlichting is wel heel erg expliciet. In plaats van domweg de gedetailleerde instructies te volgen hoopt Elsje dat haar kinderen zelf zullen ontdekken wat ze op dit gebied willen en prettig vinden. Want die ontdekkingstocht is een groot deel van de lol!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

waarom over mei. doei pirlo

Anoniem zei

Ik was dus laatst ook bij de schoolarts en ik kreeg ook zo'n foldertje maar er stond onder "Ook interessant voor jongens". Ach ja, die dingen zijn saai dus ik heb 'm niet gelezen (lui hè eigenlijk!)
Nou dag mevrouwge.
<333

Elsje zei

@andrea: omdat het mei is, en niet april :-)

Anoniem zei

@andrea@elsje: Ach ja, laten we moeilijk gaan doen hea...^^.
Nou doeg mevrouwge.
<3333

Ina zei

Help me herinneren dat ik je de anecdote vertel over de schoolarts en mijn destijds tienjarige. Niet geschikt voor publicatie :-D