woensdag 26 maart 2008

Routineus volproppenGisteren in de Volkskrant een alarmerend verhaal: steeds meer kinderen worden te dik. En niet een beetje te dik, maar kinderen die op hun 10e jaar al van die vetblobjes zijn. Het fenomeen doet zich voor hier in Nederland, maar vooral in het Verenigd Koninkrijk. De oorzaak moet door de schrijver gezocht worden in de zeer ongezonde eetgewoontes van de jonge kinderen, bijvoorbeeld op school. Het artikel geeft een overzicht van een gemiddelde overblijfhap: een zak chips, een aantal koekjes en als toetje een candybar. En om dit alles weg te spoelen een flesje frisdrank.

Dat is wat kinderen eten als ze hun lunch van thuis meekrijgen. Als de schaapjes van het aanbod in de kantine gebruik maken, wordt het zo mogelijk nog erger: alles wat warm opgediend moet worden, wordt rücksichtlos in het frietvet gekwakt, zodat het een 'lekker knapperig korstje' krijgt. Anders lusten de hummels het niet.

De Engelse regering heeft inmiddels, onder druk van Jamie Oliver, de koning van het naaktvoedsel, besloten paal en perk te stellen aan in ieder geval het aanbod van calorierijk maar voedingswaardearm kantinevoer op Engelse scholen. En als de ouders nou ook meewerken en de trommeltjes van de kinderen die niet van het aanbod in de kantine gebruik maken vullen met gezondere snacks, dan lijkt het tij nog te keren.

Natuurlijk speelt dit niet alleen bij kinderen. Ook onder volwassenen wordt het aandeel 'dikkerds' steeds groter. Dat wordt mede veroorzaakt door de bedrijfskantines, waar de vette hap elke dag weer gretig aftrek vindt. Maar ook hier lijkt sprake van een trendbreuk: traditionele snacks als kroketten en frikandellen lijken terrein te verliezen.

Wat voor de kroket in de plaats is gekomen, is Elsje niet helemaal duidelijk. Want gegeten moet er toch. Daarom de vraag aan de lezers van dit blog: wat is jullie routine in de kantine?

Naschrift: de uitdrukking 'Routine in de kantine' heeft Elsje gejat van Lindo Duvall.

Naschrift 2: voor de slimmerd die ziet dat Elsje haar eigen kantine-routine in het bovenstaande stukje niet prijsgeeft het volgende: bij Elsje op het werk is er geen kantine.

Naschrift 3: voor wie het dan echt wil weten: Elsjes lunch bestaat normaal gesproken uit twee volkoren pistoletjes met kaas of vleeswaar, met een halve liter karnemelk en een halve liter vers sinaasappelsap. Want om de hoek bij het werk zit wel een Appie.

Geen opmerkingen: