zondag 23 maart 2008

TsjeemineeEen bizar verhaal in Binnenlands Bestuur. Redacteur Hans Bekkers komt er bij toeval achter dat er bij de afdeling Burgerzaken van Nijmegen een kapitale fout is gemaakt: op zijn 'persoonslijst' staat een peuter bijgeschreven, waarvan hij zeker niet de vader is. Hij moet zelf van het kastje naar de muur om uit te zoeken hoe dit nou toch kan, want de ene na de andere ambtenaar gooit dit hete houtskooltje snel in zijn handen terug. Na een hoop telefoontjes lijkt de administratieve blunder min of meer opgelost: in de gemeentelijke basisadminstratie staat het kind als 'onjuist' verklaard.

Van hoe het met het arme, onjuist verklaarde, schaapje en diens echte vader is afgelopen, wordt in BB geen gewag gedaan. Het zal je kind maar wezen. Een onoplettende ambtenaar drukt iets te vaak op ENTER en floeps, weg is je kind, verdwenen in de digitale krochten van de familieregistratie. En zie het dan maar weer terug te krijgen. Vreselijk! Dan moet je maar net mazzel hebben dat de 'onjuiste' vader die het kind op zijn conto geschreven krijgt, mee wil werken aan het herstellen van deze fout. Wie weet moet je erom procederen, met medeneming van genetisch bewijsmateriaal. Dan is het maar te hopen dat het kind niet bij die dertig procent hoort waarvan de geregistreerde vader niet het biologisch materiaal leverde.

3 opmerkingen:

Sjaak zei

Tsja: je kan zo maar een kind opgeven voor de GBA, dat viel me bijna 12 jaar geleden al op. Voor elke scheet daarna moet je je tig keer legitimeren, maar het begin is dus 'gratis'.

Elsje zei

bijna net zo bizar als je gewoon op een adres mogen inschrijven terwijl de huidige bewoners niet weggaan, toch, Sjaak? :-)

Ina zei

@sjaak: Je moest toch zeker wel een geboortebewijs overleggen? Ik heb ook meegemaakt dat mensen met hun paar uur oude schaap zelf aan de balie verschenen.