woensdag 27 augustus 2008

Vrijgezellig?Zij schreef over het vrijgezellenfeestje dat ze voor een vriendin aan het organiseren is.

Alleen al de gedachte aan zo'n avondje is altijd weer genoeg om Elsjes voornemen om nooit te gaan trouwen weer te herbevestigen. Want stel dat ze dat wel zou doen dan zou er vast wel iemand zo attent willen zijn om Elsje te vergasten op een vrijgezellenfeestje. Die persoon zou namelijk, je weet het immers nooit, kunnen denken dat Elsje dat leuk zou vinden. Geheel onwetend van haar ervaringen op dit gebied. Vandaar dit blogje.

Het eerste vrijgezellenfeestje was van middelbare-schoolvriendinnetje J. Die was destijds nog geen twintig, maar doordat haar bruidegom meer dan 15 jaar ouder was, kennelijk toch al aan trouwen toe. Haar moeder organiseerde het feestje en had Elsje uitgenodigd. Het leek Elsje wel leuk om wat gezelligs met een hapje en een drankje en een cadeautje te doen, maar de moeder van de bruid wilde meer, veel meer: J. moest in konijnenpak door de stad, voorbijgangers vragen hun wens voor haar op kartonnen slablaadjes te schrijven en als klap op de vuurpijl eindigde het feestje met een male stripper. Het geheel was zo vreselijk genant, dat kun je je gewoonweg niet voorstellen.

Het tweede vrijgezellenfeestje speelde zich een paar jaar later af. Vriendin C. ging trouwen en nodigde haar huisgenoot M. en Elsje uit, die toen allebei studeerden. Daarnaast werd een aantal andere, werkende, vriendinnen gevraagd. Daar ging het al gelijk mis. Iedereen werd geacht 100 gulden in de pot te stoppen waarvan dan het geheel werd betaald. Behalve het eten.
Honderd gulden! Dat was bijna 20 % het maandelijks te besteden beursbedrag van de nog studerende vriendinnen. Het feit dat er door de werkende dames verontwaardigd gereageerd werd op het gesputter van Elsje en M. deed het geheel geen goed. Oke, na stevige onderhandeling mochten zij dan samen mee voor de honderd gulden.
Toen moest er nog gegeten worden. Waarbij M. en Elsje bewust alleen een goedkoop hoofdgerecht namen met een frisdrankje erbij: de middag was eigenlijk al veel te duur geweest. En andere dames aten breeduit: voor-, hoofd- en nagerecht met de nodige drank erbij, gecompleteerd door koffie met bonbons. En na afloop verwachtten zij dat aan de rekening door iedereen in gelijke mate werd bijgedragen.
Ook dit feestje was dus vrij ongezellig.

Het laatste in de rij werd verpest doordat een van de aanwezig dames het presteerde om de hele dag, maar dan ook echt de hele dag, alleen maar over zichzelf te praten, zonder ook maar één keer naar het wel en wee van een van de andere aanwezigen te vragen. En tijdens het eten in huilen uit te barsten omdat ze vond dat er niemand aandacht had voor haar. Ook niet echt een feestje om met plezier op terug te kijken.

Sindsdien heeft Elsje altijd wel een smoesje kunnen verzinnen om niet mee te kunnen als zij voor een vrijgezellenfeestje wordt gevraagd. "O, is het op de 21e? Ja, maar dan kan ik echt niet. Jammer, maar laat het vooral niet van mij afhangen, hoor!".

Mocht Elsje toch ooit besluiten aan iemand haar ja-woord te gaan geven, wees dan gewaarschuwd: zij stelt geen prijs op een vrijgezellenfeestje. Dank u.

16 opmerkingen:

Suske. zei

ikzelf heb geen ervaring met deze vrijgezellenfeestjes, maar ik denk niet dat ik dit leuk zou vinden.
Het weinige dat ik er ooit over hoorde was dat de bruidegom meestal niet wist dat hij de volgende dag voor het altaar stond, laat staan hij wist dat hij getrouwd was. Stomdronken dus.
Nee, bedankt. Ik doe daar niet aan mee.

Trijn zei

Ik heb het ook niet zo voor vrijgezellenfeestjes. Toch ben ik getrouwd MET een feestje: niet zo'n feestje waarbij je dingen moet vragen aan voorbijgangers, liefst nog verkleed, en opdrachten uitvoeren. Nee, de organisatoren van mijn feestje wisten dat ik zulke toestanden niet wilde en ze hebben een leuk alternatief bedacht: een boottochtje op de Leie (St-Martens-Latem, Deurle,...) met een paar goede vriendinnen, pick-nick, champagne,...
Zalig. Prachtige natuur en vooral heel rustgevend. Het was een prachtige dag en vind het nog altijd tof dat ze rekening hebben gehouden met hoe ik over vrijgezellenfeestjes dacht.

Anoniem zei

Nee, ook niets voor mij... al heb ik nog geen vrijgezellenfeestjes meegemaakt. Als ik het zou organiseren zou ik vooral vragen wat de bruid het liefste zou doen en samen iets op touw zetten:-)

Anoniem zei

Ik begrijp nu dat je er niet enthousiast van wordt! De drie ervaringen die ik heb, waren gelukkig heel anders...leuke vrouwen en leuke activiteiten. Zo kan het ook! Absoluut geen ordinaire toestanden, want dat zou ik ook zeker niet trekken!

Sjaak zei

Mijn eigen feestje was een etentje met een paar rechters om een conferentie in Rusland te organiseren. Ik wist wel dat daar mijn (fiets)vrienden zouden zitten, maar had me toch netjes aangekleed voor alle zekerheid. Het werd een leuke avond. Het einde werd licht ranzig toen iemand bedacht dat we naar de Baja Beach Club gingen, maar na 15t minuten had iedereen het gelukkig daar wel gezien. Het huwelijk hield een kleine 7 jaar stand.
Zelf heb ik een paar feestjes meegemaakt en dat waren ontspannen avonden. Het kan dus wel leuk zijn.

Maar ik hoef zelf ook niet zonodig meer....

Ina zei

Ik dacht al, waarom was je er niet toen ik - slechts gekleed in een chocolade bikini - langs de Oudegracht viool stond te spelen?

Anoniem zei

Ooh Ina! Als je weer zo'n feessie-aan-de-Gracht hebt met van die viool spelende vrouwen in chocolade bikini's, bel mij dan effe! ;-)

Elsje zei

Maar Ina, wat vertel je me nu? Jij bent toch een BOV?

Ina zei

@elsje & elm@: sorry grrls, 't was slechts een grapje van deze inderdaad zeer bewust ongehuwde.

Elsje zei

@trijn, she en sjaak: ik weet dat er ook geslaagde vrijgezellenfeestjes worden gegeven maar ja...

Anoniem zei

Wat verschrikkelijk! Hoewel die van die egodame, daar had ik wel bij willen zijn, om er nog een trap na te geven dan. Heb twee leuke vrijgezellen gehad, beide waren eten en borrelen en niets meer. Vind zo een kippenhok een hele dag echt een drama, avondje kan nog wel gezellig zijn. En die dure dagen kan ik me enorm aan ergeren, is nergens voor nodig en vind het niet chique mensen tot zulke hoge kosten te verplichten.

Branwen zei

Same here! Heb nog nooit een leuk vrijgezellenfeestje meegemaakt. Terwijl dat toch wel mogelijk moet zijn, lijkt mij. Laatste keer was het heel erg. En de bruid moest iets van de bodem van het zwembad opduiken en er was een stripper (een kennis ook nog!) en we gingen paintballen. Oh, wat vonden de dames het raar dat ik niet mee ging schieten. Tsss, tutjes.

Linn zei

Voor mij ook geen cliché-vrijgezellenfeestje. Ik gruwel van zo'n dingen. Brrr...

bl@nkie zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
bl@nkie zei

Moet kunnen hoor, is je eigen keuze. Ik vind het persoonlijk ook niets. (voor mij zelf dan) Een andermans 'vrij' gezellig feestje is natuurlijk een ander verhaal! Dus mocht je in de toekomst nog een feestje geven ... ;-)

Anoniem zei

Volgens mij is elk feest vrij gezellig ;-)