zondag 16 mei 2010

He goade mee?

Toen Elsje elf jaar werd, dit jaar dus 30 jaar geleden, kreeg ze voor haar verjaardag van haar moeder een walkman. Voor de jonge lezers: dat is een verre voorloper van de iPod. Je deed er cassettebandjes in, een soort CDs. Het allereerste cassettebandje had haar oudste zus alvast voor haar opgenomen.

Het openingsnummer van dat bandje vond Elsje zo ontzettend mooi! Het ging over een klein jongetje dat naar school gaat. Hij houdt erg van kleuren en is dan ook blij als hij mag gaan kleuren. Maar dan:

Mer de juffrouw zei: "Wat doe je daar, jongeman?"
"Ik teken bluumkes, juffrouw"
Ze zei: "We doen hier niet aan kunst, jongeman
Bloemen zijn rood en de lucht is blauw
Je zult er rekening mee moeten houden
Je bent hier niet alleen
Als alle kinderen 'ns deden zoals jij
Waar moest dat dan toch heen, ik zeg je
Bloemen zijn rood, jongeman
Blaadjes zijn groen
't Heeft geen enkele zin om 't anders te zien
Dus waarom zou je 't dan nog anders doen"
Hartverscheurend toch? Nooit wist Elsje de uitvoerend artiest te benoemen want de zus had dat niet op het hoesje geschreven.

Een jaar of acht geleden ging Elsje actief zoeken want Internet maakte dat soort zoektochten mogelijk. Het lied bleek van Gerard van Maasakkers te zijn. Direct een CD aangeschaft waar het "Bloemen zijn rood", want zo heette het nummer, op stond. En ook andere nummers van deze Brabantse volkszanger wisten Elsje zeer te bekoren.

In 2008 zat Gerard dertig jaar in het vak. Onderstaande documentaire werd naar aanleiding van dat jubileum gemaakt. Schrik niet, het is een lang filmpje (57 minuten). Maar echt, geloof me, de moeite van het bekijken waard.Voor diegenen met weinig tijd: kijk dan in ieder geval dit filmpje!

2 opmerkingen:

ron zei

ja ik goj mee! heerlijke muziek he? een paar weken geleden lapten we met z'n allen en een vriendin kreeg hem voor haar 65ste verjaardag, unforgettable!

Anoniem zei

"Maar 't junkske zei: Ja maar juffrouw, er zijn zoveel kleuren bloemen. Zoveel kleuren bloemen, zoveel kleuren overal. Zoveel kleuren zijn niet op te noemen, maar ik zie ze allemaal."
Bijna vergeten.......
Gera