woensdag 30 juli 2008

Vakantie zonder kinderenEen Zuid-Frans terras op een zwoele avond. Sjaak en Elsje hebben net hun bestelling voor het Menu du Jour doorgegeven aan de bijzonder vriendelijke garçon als naast hen een gezin met drie jonge kinderen plaats neemt. In rap Frans bestelt de vader trois menus enfant. De kindertjes babbelen zoetjes met elkaar tot hun frietjes komen. Dan is er even verwarring: wat zit er in de bijgeleverde plastic zakjes? "Ketchup", zegt de vader. Als het oudste kind (een jaar of vijf) haar eerste frietje voorzichtig door de rode smurie heeft gehaald likt ze er voorzichtig aan. Met een schitterend Vlaamse tongval meldt ze haar broertjes: "Ja, tis ketchup. Tsmaakt goe, maar wel een beetje pikant." Zo lief is onze oudste ook voor de anderen.

De rand van een Zuid-Frans zwembad op een snikhete middag. Sjaak is fietsen, Elsje houdt zich zo stil mogelijk. In de schaduw, met een boekje, een fles mineraalwater en haar I-pod. Misschien dat ze het dan nog uit weet te houden tot het wat koeler wordt. Twee Franse pubers zijn aan het stoeien rond het bad. Ze duwen elkaar van de rand in het zwembad en trekken elkaar onder water. Dit alles gebeurt zonder één onvertogen woord. Hun moeder bekijkt het met een grote glimlach op haar gezicht. Zo kunnen onze kinderen ook met elkaar bezig zijn.

Een Zuid-Frans terras op een zwoele avond. Sjaak en Elsje hebben net hun bestelling voor deux pressións doorgegeven aan de bijzonder vriendelijke madame. Langs het terras loopt een mevrouw met drie kleine meisjes. De mevrouw steekt de straat over, het meisje in haar roze jurkje huppelt vrolijk achter haar aan. Ze stappen in een SUV. Het zijn Zwitsers. Dat ene meisje is precies onze jongste: het haar, het loopje, net zo'n mager piegempie!

Als je kinderen bij hun andere ouder zijn en je zonder ze op vakantie gaat, zie je niets anders dan gezellige en leuke gezinnen met kinderen om je heen. Poeh. Wat mist Elsje het vijftal! Nog twee weken en één dag, dan zijn ze er weer. Elsje telt de dagen af.

Naschrift: Elsje weet heel goed dat ze als ze de kinderen mist, ze ze enorm idealiseert. En dat ze ook gewoon ruzie maken en nukkig zijn en dit of dat niet lusten. Haalt u Elsje maar even niet uit haar droom. Dank u.

8 opmerkingen:

elke zei

ik ben er zeker van dat ze geen ruzie maken als ze er niet zijn... ;-)

Nes zei

Het gevoel ken ik, en ik moet ze nooit missen, maar soms,als het lekker warm is, en ik in de zetel lig te kijken naar niets...

Ina zei

Blijf jij maar heerlijk waar je bent, en tel.
(*ondertussen in huize Kes: gdglndtrng met z'n 2'en naar Frankrijk grmpf grmpf*)
Wat?

Elsje zei

@ina: ik vermoed dat Frankrijk eind juli niet bij jouw gestel past. Mochten jullie ooit met z'n tweetjes naar, ik roep maar iets, siberie willen, dan willen wij wel 'oppassen' (als de jongens dat leuk vinden tenminste...)

Ina zei

@elsje: nee, alle kansen zijn voor ons bekeken. Mee, dat willen ze. Naar alles en overal. Behalve familiebezoekjes ;-)

tijdtussendoor.blogspot.com zei

Zo kun je er weer helemaal tegen als ze allemaal thuiskomen:-)

veerle zei

In het vervolg misschien een citytrip doen. Dan word je minder met gezinnen geconfronteerd, denk ik.

Elsje zei

@veerle: met een citytrip doe ik Sjaak geen plezier, da's een man van natuurvakanties...
[tis ook nooit goed, he? ;-) ]