maandag 26 mei 2008

Hemelse avondvierdaagsehelDeze week is het avondvierdaagse. Elk jaar weer een periode van grote stress. En wel om meerdere redenen.

Zo is het startmoment rond de klok van zes uur, en zijn de wandelaartjes zelden voor half negen binnen. Dus moeten ze van tevoren gegeten hebben. En hoe krijg je dat voor elkaar als je ook nog een uur te reizen hebt vanaf je werkplek? Resultaat: elk jaar een week lang brood of friet wat voor Elsje, die de warme avondmaaltijd toch altijd wel een van de hoogtepunten van de dag vindt, een moeilijk te verteren zaak is.

De kinderen houden ook eigenlijk helemaal niet van wandelen, dus je moet ze soms de laatste kilometer echt vooruit praten. En het doorlopende gezeur over zere benen, tenen, voeten, honger, dorst, plassen, te warm, te koud, te weinig drinken, te zware tassen, te weinig snoepjes, te misselijk, maakt het er niet gezelliger op. Zucht.

Verder heeft Elsje een vreselijke hekel aan het gesjok in zo'n enorme groep (kom, jongens, loop eens een beetje door!) met kinderen die zelf alle kanten op vliegen (hé daar, niet zomaar de weg oversteken, straks komt er een auto aan!). Je bent dus continu koppies aan het tellen (1, 2, 3, o jee, waar is nummer 4!). Bovendien moet de hele club een viaduct over de snelweg over (o jee, wat als er eentje over de rand kiepert!) en een tunnel door (het gegil dat volgens de kinderen zo lekker galmt doet gewoon pijn aan je oren). Als ze niet al een ongeluk krijgen of elkaar in de brandnetels duwen, moet je zelf de neiging onderdrukken tot het uitdelen van enkele muilperen. Zie die schaapjes maar weer eens veilig terug op het droge (lees: bij hun ouders) te krijgen.

En dan is het ook al jaren zo dat de verschillende kinderen ook verschillende afstanden lopen: 5 en 10 kilometer. Waardoor je lang rond moet hangen op de startplek en/of op de ophaalplek.

De avondvierdaagse is derhalve een regelrechte helservaring voor Elsje. Maar dit jaar: hemels. Want die schat van een Sjaak heeft werkelijk alles geregeld: eten, vervoer, meelopen. En Elsje geheel vrijgesteld is. Hemels. Sjaak, van Elsje krijg je een medaille met een 10!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Haha prachtig toch... Ik heb 7x de vierdaagse van Nijmegen gelopen. Natuurlijk niet te vergelijken met die kilometers die jullie lopen maar toch... Nijmegen is buiten het wandelen wel één groot feest. En aan het einde ben ik natuurlijk ook totaal loss... haha ;-)

elke zei

Is dat een traditie bij jullie? Volgens mij bestaat er maar één vierdaagse in België, maar ik kan het verkeerd hebben. En dat is zeker geen kindervariant.

En Sjaak verdient een berg knuffels voor zo'n opoffering. Driewerf hoera!

Elsje zei

@henry: ik ben zelf dol op wandelen, met een klein kluppie vriendinnen, een kilometertje of 20 maximaal (meestal 15 en voor 5 km tijd doorbrengen op een terrasje, telt dat ook mee?)

@elke: zal ik met alle plezier doen (ook namens jou? ;o)) )

elke zei

ewel, 't is goed :-)

Trouwens, het duurde een hele tijd vooraleer ik het doorhad want ik ben niet goed in aardrijkskunde en nog slechter in onthouden waar ik geweest ben, maar vorig jaar waren wij in Utrecht voor een tentoonstelling in het Catharijneconvent. En toen heb ik gezegd: we komen nog eens terug (want we hadden geen tijd om alle winkels met sixties en seventies spullen af te lopen). Bij deze: ik kom nog eens terug. :-)

Ina zei

ROFLOL.
Hier helemaal idem dito hetzelfde. Hoewel, de liefste heeft nog niemand voor de woensdag weten te regelen, en omdat wij allebei de stad uit zijn, hoop ik dat hij dat wel snel voor elkaar krijgt...

Hugo Vogel zei

Ik begin steeds meer te voelen voor een alternatieve, zelfgeorganiserde A4daagse. Een of twee weken eerder, leukere routes, zelfgemaakte medailles, met een beperkte groepje ouders en kinderen. Kun je ook later vertrekken.
Lijkt het je wat?

Elsje zei

@hugo: zonder kinderen, mag dat dan ook?? ;o))