dinsdag 27 mei 2008

EllendigMorgen gaat Elsje naar de uitvaart van een studievriendin van haar moeder. Afgelopen vrijdag is zij overleden, na in luttele maanden te zijn weggeteerd aan kanker. Haar hele leven stond in het teken van verzorgen van anderen: jarenlang verpleegde ze haar moeder, tot diens overlijden. Daarna durfde ze uit te kijken naar de tijd dat ze eindelijk met haar man zou gaan genieten van zijn pensioen, en niet langer meer hoefde te zorgen! Toen hij vlak daarna inderdaad met pensioen ging, werd hij helaas getroffen door Alzheimer en begon haar verpleegsterswerk opnieuw. Hoe wrang. En nu is ze er zelf niet meer.

Tegelijkertijd zijn er bij haar uitzaaiïngen in lever en botten geconstateerd van de borstkanker die haar twee jaar geleden trof. Ze ondergaat vrouwmoedig de chemokuren, in de wetenschap dat zij de groeisels niet meer dan beheersbaar zullen kunnen maken. Het vooruitzicht volledige genezing is in één klap een onbereikbare stip aan de horizon geworden.

Elsje heeft even geen zin in grappen en grollen.

7 opmerkingen:

Cursief Huigje zei

't leven is niet fair. Er even zijn voor mensen met verdriet, een kleine attentie, een schouderklop, een luisterend oor ... is al wat een mens kan doen. Sterkte.

elke zei

Mijn god, mijn god... Ik steek een spreekwoordelijk hart onder de riem. Veel sterkte!

Anoniem zei

Sommige mensen moeten echt wel veel klappen incasseren.

Ik wens je sterkte toe, want ook al sta je bij je vriendinnen aan de zijlijn, deze ziekte van zo dichtbij meemaken doet iets met een mens.

Sjaak zei

Tsja Elsje; als je het zo (mooi) beschrijft is het wel weer even heel dichtbij. Sterkte vanmiddag en ook de toekomst zal ons nog wel zorgen baren. Maar de grappen en grollen mogen er straks ook weer zijn.

Zeekraai zei

Dan kan er toch ook geen God zijn ?
denk ik dan...

Linn zei

Sommige mensen krijgen het veel harder te verduren dan anderen tijdens hun leven. Ik begrijp dat niet goed maar ja, veel valt daar waarschijnlijk ook niet aan te begrijpen.

Veel sterkte.

Anoniem zei

Je hebt het waarschijnlijk over die vriendin waar je tijdens wandelingen vaak over vertelde. Goh wat rot voor jullie allemaal! Wat rot!

Inderdaad sterkte gewenst voor jullie allemaal!