zaterdag 2 augustus 2008

Nu nog Isère, straks JuraZoals bekend is Elsje een autoliefhebber. Nou gaat die liefhebberij een stuk verder dan het smullen van merken, kleuren, features: ook nummerborden hebben haar warme belangstelling.

Al heel vroeger, toen Elsje nog maar amper kon lezen, maakte zij met haar zussen allerlei woordcombinaties van de letters op de nummerborden. Vooral tijdens lange reizen was dat een fijne bezigheid. De eigen auto had natuurlijk ook een woord als roepnaam, geënt op de nummerplaat: zo reed Elsjes moeder op een gegeven moment in de rotgeit (RG-YT, ok, niet helemaal spellingcorrect maar toch).

Ook nu Elsje een grote meid is, blijft ze nummerborden fascinerend vinden. Zo weet ze aan de hand van de Nederlandse nummerborden vrij goed af te leiden hoe oud het desbetreffende voertuig is. De kentekenplaten van de eerder door haar bezeten of bereden auto's dienen daarbij veelal als referentie. En anders geeft deze site wel uitkomst. Bij de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer komt Elsje regelmatig kijken welk nummerbord het meest recent is uitgegeven [voor de mede-liefhebbers: vandaag staat de 'teller' op 74-GPJ-5]

In elk ander land dat ze bezoekt probeert ze eerst op eigen gelegenheid uit te vinden welke systematiek er schuilt in de cijfers-en-lettercombinaties op de kentekenplaten die ze op de weg ziet. Mocht ze daar niet uitkomen, dan schroomt ze niet een localo te bevragen op dit punt.

Zo leerde ze een aantal jaar geleden eindelijk het kentekensysteem van België begrijpen: daar is de kentekenplaat gekoppeld aan de eigenaar. Niet aan de auto dus! Krijg je een nieuwe auto, dan maakt dat voor je kenteken daarom niets uit: je houdt je oude kenteken. Elsje meent zich te herinneren dat als je een aantal jaar (4 jaar??) geen voertuig bezit, dat dan je kenteken komt te vervallen.

Het allerleukste vindt Elsje het als de nummerborden een geografische ordening hebben, zoals in Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. Nu is het 'Duitse' systeem heel simpel: de eerste letter(s) geven de stad dan wel regio aan waar het voertuig vandaan komt. Dit systeem werd ook in Spanje en Italië gebruikt. Elsje zegt met nadruk werd, want de Spanjaarden zijn daarmee in 1990 gestopt. Doodzonde! De Italianen trouwens ook, maar die hebben in het rechter gedeelte van het nummerbord de mogelijkheid om de regio alsnog op te nemen.

Ook de Fransen zijn van plan om volgend jaar maart de regionale aanduiding op de kentekenplaten los te laten. Op dit moment geven de laatste twee cijfers van het nummerbord het departement aan waar de auto geregistreerd is. Straks moet dat 2 letters - 3 cijfers - 2 letters worden.

Het Franse systeem heeft Sjaak en Elsje tijdens hun vakantie leuke uurtjes bezorgd: zij hebben de eerste 60 departementen uit hun hoofd geleerd en telkens als zij een auto tegenkwamen moest het departement van origine uit het kenteken worden afgeleid. Daar kwamen allerlei ezelsbruggetjes aan te pas. Zo gebruikte Elsje haar leeftijd om te onthouden welk nummer het departement Isère heeft. Jammer alleen dat ze bijna jarig is, want dan verandert ze van Isère in Jura. Mocht dit systeem verdwijnen dan leert Elsje de overige departementen natuurlijk nooit meer.

Wist je trouwens dat Nederland het eerste land was dat kentekenplaten invoerde? En dat tot 1951 het Nederlandse nummerbordensysteem geënt was op een geografische indeling naar Provincie?

6 opmerkingen:

Ina zei

Ja, dat wist ik, van die provincieplaten. Uit "Ietje's hongerkuur" van Sanne van Havelte. Dan komt Lex van Zwolle naar Friesland naar Ietje/Wietske rijden op een zondag. Als de familie uit de kerk komt zien ze een vreemde auto voor het huis staan. "Een Overijsselaar" ziet Juul Huizinga met haar scherpe ogen het eerst.

Elsje zei

@ina: geweldig, Ietjes hongerkuur. Ik smulde ervan. Een bontjas was de oorzaak van de kuur, dat weet ik nog. Ook al niet meer van deze tijd :-)

Nes zei

Wauw! Daar had ik nu geen flauw idee van zie. Wel interessant (gevolg van mijn Liefde voor Lettertjes...)

Sjaak zei

Doodzonde als dat nummer verdwijnt. Maar voor alles is omgekat weten wij alle nummers wel uit ons hoofd.

Dan de prefectures (hofdsteden) en als ultieme uidaging de blinde kaart zie:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Vaucluse-Position.png
in kunnen vullen.

Lekkere ouderwetse Georgrafie!

Sjaak zei

Elsje:

Even graag -zonder opzoeken- de namen van:

16
13
21
44
06 (welke was het ook al weer)
2B
59 (makkie)
09
54
47
32
40 (die weet je)

En wat word ik morgen???

Elsje zei

@Sjaak (ik heb niets geschreven dus vergeef me sommige schijffouten)
16: Charente
13: Bouche du Rhone
21: denk, denk, aha, ik weet het: Cote d'Or
44: geen idee, maar dat zit in de Loire-reeks. Valt me tegen dat je me die vraagt ;-)
06: Alpes maritimes
2B: Haute Corse
59: natuurlijk Nord
09: Arriège
54: 53 is Mayenne, dus 54 is Moselle? Nee, dat is 57, Meuse??
47: weet ik niet, valt die nog steeds in de Loire-reeks? Remember, boven de 40 heb ik twee keer gehoord!
32: Gers, c'est facile!
40: Landes

En jij wordt Loire morgen, dat weet ik nog wel! En je bent nu nog Loir-et-Cher, toevallig ;-)