dinsdag 19 augustus 2008

StormstrandVandaag heeft Elsje in haar eentje een strandwandeling gemaakt. Met een stevige, zeg maar gerust zeer stevige rugwind. Dat heeft een hoop mooie sensorische ervaringen opgeleverd.

Zo hoorde ze natuurlijk vooral veel wind. Zo'n bulderend geluid dat bijna alle andere geluiden uitsluit. Bijna, dan wel te verstaan, want als tweede grote geluid was er het geluid van de golven, die op het strand te pletter sloegen, daarbij schelpen tegen elkaar ´rammelend´. Door al dat auditieve geweld drong heel af en toe de kreet van een verstoorde vogel heen, die Elsje waarschuwde vooral niet dichterbij te komen.

Ze rook de heerlijk zilte lucht van de zee, die plakkerige zilte lucht. Die voelde ze ook, ze proefde hem. Heerlijk!

Ze zag daarentegen niet veel, want door de wind werd er veel zand rondgeblazen. Haar blik werd dus vooral naar beneden gericht. En daar zag ze schelpen, heel veel schelpen. Veel kokkels, nonnetjes, scheermessen, mosselen, zelfs een enkele oesterschelp. Door de wind was er zand in prachtige patronen omheengewaaid. Ook zag ze een dode meeuw (ongeringd), een paar hele kleine krabbetjes en een mooie volwassen Noordzeekrab.

Door het weer was ze bijna alleen op het strand. Ze kwam twee strandhengelaars tegen; bij één van hen probeerde een meeuw aas te stelen uit zijn koffertje. Verder kwam ze een man en een jongetje tegen die samen tegen de wind in ploeterden. Ze droegen allebei een rood windjack. Het jongetje bleef achter de man lopen om zo een beetje in diens luwte te kunnen blijven. Halverwege kwam Elsje nog een vader met twee kleine meisjes tegen, die tussen de duinen doorgerend kwamen, naar de zee sprintten en gelijk weer terug renden, hand in hand. En tot slot zag ze het NSG, dat haar met grote zwaaien welkom heette.

En toen brak ook nog de zon door. Een perfecte middag.

11 opmerkingen:

bl@nkie zei

Heerlijk... Op het strand wandelen met een flinke stevige wind. Het niet koud hebben en genieten van de dingen om je heen. Je beschrijft het allemaal zo mooi!

Anoniem zei

Noordelijke Hogeschool Groningen ?
Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud ?
Nederlandse Stichting Geluidshinder ?
Navigators Studentenvereniging Groningen ?
Netherlands Research School of Sedimentary Geology ?
Nederlandse Stichting Gestalt ?
Nederlandse Sportbond voor het Gevangenispersoneel ?
het Nationaal Schaakgebouw ?
Gehandicaptensport Nederland ?
Zég 't !

Elsje zei

@anders: zie
http://coppicoppi.blogspot.com/2005/02/schemas.html

pierre du coin zei

klinkt heerlijk! En winters ;-)

Anoniem zei

Wat vertel je dit mooi!

Anoniem zei

Mooi he!! Ik ben vanaf vanavond ook weer op Texel, tm zondag. Wieweet zien we elkaar wel!

Linn zei

Vroeger heb ik zotte buien ook wel eens de trein genomen om in mijn eentje een wandeling aan de zee te maken. Fijn was dat. :)

Anoniem zei

Dat kan deugd doen, he, zo'n wandeling door weer en wind!

Elsje zei

@merlijn: ik heb je wel/niet gezien, denk ik tenminste (je had geen foto meegestuurd, dus... :-) ) Veel plezier op Texel!

Anoniem zei

Wat, geen honden!? Ach nee, tuurlijk niet, je was op die vreselijk hondonvriendelijke Texel waar ik ooit in Februari één nacht heb doorgebracht met 2 honden. Ik had meerdere dagen gepland maar het was daaro zO vol met borden 'Verboden voor honden' (in Februari was dit, he, geen zomer wanneer ik wEEt dat honden nergens in dit land op strand mogen komen) dat ik gelijk de volgende ochtend vertrok. Terschelling, nou dAt is een hondvriendelijke plaats (dit ook gelijk ter waarschuwing voor de hondenhaters ;-) Heb trouwens laatst midden in de nacht een wadwandeling met hond gemaakt vanuit een drooggevallen tjalk. Sprookjesachtig mooi...

Anoniem zei

Klinkt als een geweldige wandeling, met veel wind & geluid. Wil ik ook ;-)