dinsdag 23 december 2008

Niet standaard = moeilijk



Vanmorgen is Elsje bij de afdeling Burgerzaken van de Gemeente langs geweest. Het was namelijk tijd om, conform de afspraken in het convenant dat zij met haar ex afsloot, de jongste van zijn naar haar adres over te laten schrijven.

Gisteren bedacht Elsje dat zoiets simpels waarschijnlijk wel via het web kon, en inderdaad, ze vond een formuliertje dat je met je DigID kon activeren, waarna je er de benodigde gegevens over de 'verhuizing' op kon aangeven. Helaas bleek het allemaal niet zo simpel.

Nadat Elsje haar DigID had opgevist uit de krochten van de administratie in Huize Hengeveld, bleek dat ze alleen haar eigen verhuizing door kon geven. Jammer de pammer.

Op naar het loket Burgerzaken dus. Alwaar de rij zowaar korter was dan ooit, dus na slechts vijf minuten wachttijd toonde het nummertjesapparaat boven de rij balies al 885, het nummer van Elsje. De ambtenaar van dienst vond het maar ingewikkeld. Zeker omdat het kind een andere achternaam heeft dan Elsje (die van haar vader namelijk).

Ook bleek de gemeente het beleid voor dit soort zaken te hebben aangepast. Kon Elsje toen zij in 2002 bij de ex wegging, nog eigenhandig de kinderen naar haar nieuwe adres laten overschrijven, nu is toestemming van de andere ouder nodig. Op zich goed natuurlijk, want, zoals de ambtenaar uitlegde: "We werden maar al te vaak geconfronteerd met ex-geliefden die om beurten aan het loket ruzie kwamen maken over waar het kind ingeschreven zou moeten staan. En de Belastingdienst kijkt naar het aantal dagen dat een kind heeft ingeschreven gestaan op elk adres: alleen de ouder waar het kind de meeste dagen heeft gewoond, heeft recht op Kindertoeslag."

Elsje compliceerde de boel maar niet door op te merken dat ze de regeling van de Belastingdienst kul vindt in het geval van een volwaardig co-ouderschap en al helemaal niet met de vraag of de nieuwe regeling die de Kindertoeslag moet gaan vervangen dezelfde ridicule verdeling gebruikt. Ze wilde vooral met het door de ex te ondertekenen formuliertje huiswaarts.

Gelukkig mag hij het per post insturen, en hoeft Elsje niet te testen of de rijen tegenwoordig altijd zo kort zijn.

10 opmerkingen:

elke zei

Bij ons is dat ook gebeurd en wij hadden toch ook wel onderlinge toestemming nodig, hoor.

Branwen zei

Tis vast allemaal keurig netjes geregeld hoor maar wat een land van regeltjes weer.

Sjaak zei

Tsja Elsje, waar blijft de tijd dat je jezelf zomaar kon inschrijven op het adres van Sjaak (zonder zijn instemming)

Elsje zei

@elke: ik vind dat goed, laat dat duidelijk zijn. alleen is het jammer dat ik voor niets was gegaan :-)

@sjaak: ik _wist_ dat je zo zou reageren. fijn voorspelbaar xxx

Sjaak zei

@Elsje
Ik wist dat je zou reageren dat je wist dat ik zo zou reageren....

[fravamot]

Ina zei

Ik wilde niet per sé ook een reactie achter laten maar de woordverificatie is te mooi om onvermeld te laten.

mitation

(= verkeerde kind laten verhuizen??)

Suske. zei

troost je, in Belgie is het niet veel anders en/of beter

Loes zei

Kafka in de polder!

Anoniem zei

Pfoei, blij dat ik met zulke perikelen niet te maken heb. Ik vind wachten bij de bakker al tamelijk ellendig.

bl@nkie zei

Is bureaucratie typisch Nederlands? ;-)