donderdag 1 januari 2009

Hoe?



Elsje beloofde haar nog eens op deze plek te melden hoe ze haar stukjes schrijft. Bij deze lost ze die belofte graag in.

Ideeën voor stukjes komen op verschillende manieren in Elsjes hoofd terecht. Door iets in de krant, een nieuwssite of op de radio. Een raar berichtje of juist iets bloedserieus. Een gesprekje waarvan ze een flard opvangt. Een brief die ze krijgt. Iets dat haar of iemand in haar omgeving overkomt.

In het geval van een raar berichtje zou een stukje daarover direct op Elsjes emoties terecht kunnen komen, in andere gevallen moet er vaak nog enige rijping plaatsvinden. Want vaak wil Elsje in dat geval een punt maken. En dat punt verdient zorgvuldig formuleren. Dat duurt meestal wel even.

In het hoofd wil niet zeggen dat het ook al 'op papier' staat. Elsje heeft namelijk oneindig veel meer ideeën dan er stukjes haar blog halen. Maar wat bepaalt nou of iets op haar blog komt? Vaak is het de tijd. Op rustige dagen is de kans groter dat er een stukje gepubliceerd wordt dan op drukke dagen.

Maar de pareltjes wil ze natuurlijk niet vergeten. Daarom heeft Elsje, in navolging van Ina, bovenstaand opschrijfboekje waarin ze die opschrijft. Een soort appeltje voor de dorst. Voor op een inspiratieloze dag. Dan pakt ze het boekje erbij, bladert er eens wat in om daarna aan de slag te kunnen gaan met wat er nog in het vat zat. Zoals dit blogje, dat als 'hoe schrijf ik een blogje (Elke)' in het boekje stond.

O ja, Elke vroeg nog op welk moment de titel zich aandient. Geen idee. Die komt eigenlijk altijd vanzelf, vroeg óf laat. Ze zijn niet altijd even raak, dat geeft Elsje direct toe; ze is geen koppensneller. Wel vond ze altijd dat-ie kort moet zijn. Maar pas had Freaq zo'n geweldige titel dat ze daarvan helemaal teruggekomen is.

'Hoe schrijf jij?' was de vraag die Elke stelde. Hierbij het antwoord. Elsje stelt 'm op haar beurt graag aan jullie die dit weer lezen!

8 opmerkingen:

Suske. zei

1) luisteren naar wat mensen vertellen. Soms kan ik onmiddellijk iets maken, soms moet het rijpen.
2) via reacties op twitter.
3)blogs lezen en eventueel via mijn antwoord inspiratie opdoen om dit dan weer verder uit te werken op mijn eigen blog.
4) soms laat ik ideën zonder ze op te schrijven in mijn hoofd rijpen.
Blijft er achteraf niets van over, dan was het toch zo geen goede vondst.

Elsje zei

@francky: hoe bedoel je 'via reacties op twitter'? Kun je dat toelichten (intrigerend!!)

Anoniem zei

Het verschilt, meestal borrelt er dagelijks van alles op en kan ik niet wachten tot ik thuis ben om 't op te schrijven. Soms - als ik weinig externe prikkels heb zoals nu, vakantietijd - bedenk ik iets dat al ergens op mijn 'harde schijf' staat. Er zit altijd genoeg, teveel zelfs. Ik ben blij dat ik het van me af kan bloggen, zeg!

Anoniem zei

Het is elke dag anders, soms door inspiratie van buitenaf, andere momenten iets over mezelf. Maar één ding is zeker, ik vind het enorm boeiend. Schrijven is echt een uitlaatklep voor mij, het lezen bij andere vaak heel boeiend.En we blijven vooral doorgaan in 2009...Bij deze wil ik je nog de beste wensen sturen voor jou en je gezin!

Anoniem zei

Het zal geen verrassing zijn: als iets mij (lichtelijk tot mateloos) irriteert ;-) Maar vaak ook gewoon als er iets gebeurt was ik enigszins meldingswaardig vind. Of als ik een mooi plaatje/filmpje zie. Of een andere blogpost, die over iets leuks/interessants gaat. Of ik wil linken naar anderen, waar ik iets mee heb ondernomen of zo.

Ik doe overigens niet aan twitteren, vind het een beetje de grens van indirect contact overschrijden (het wordt mij te veel, alsof je slechts virtuele existenties bent voor elkaar, slechts indirect kennis nemend van elkaars activiteiten. Zie het nu er niet zo van, zeker omdat het toch meestal niet up to date is).

shrink zei

ik doe het soms op cafe, op een briefje, een enekel keer in een notitieboekje, maar meestal 'laat ik een blogje opborrelen' als ik een paar minuten de tijd heb om aan het bloggen te gaan, en dan laat ik gewoon mijn gedachten even over de voorbije dagen gaan....

Elsje zei

@allen: leuk, deze reacties!

Elsje zei

@kipstrik: wb twitteren en up to date zijn: dat hangt ervan af. Als je elke dag wat 'meldt', is het up to date. En nuttig hoeft het wat mij betreft niet te zijn. Lollig, dat wel. En dat is het voor mij. Als het dat/whatever voor jou niet is. prima. Dan doe je het toch niet?