zondag 11 januari 2009

WinterkostDeze dagen vliegen de erwtensoep, boerenkool en hutspot de winkels uit. Het is dan ook echt weer voor stevige Hollandse winterkost.

Als kind gruwde ze van alle soorten dikke soep (lees: bruine bonensoep, erwtensoep, linzensoep). Brr. De kleur, de lobbige substantie, de geur vooral ook. En daarnaast hield ze absoluut niet van stamppotten. Ook al zo'n foute substantie, plakkerig in je mond, met van die papperige groenten erdoorheen en van die rubberige worst. Jakkes.

Ze was niet de enige: ook haar zussen vonden de stamppotten die in de winter regelmatig op tafel stonden erg vies. En dan vooral als het zuurkool was. Inmiddels begrijpt Elsje de maar amper ingehouden woede waarmee haar moeder op het gechagerijn van haar dochters reageerde; ze zouden verdomme toch gewoon 'dank je wel dat je weer zo'n gezonde maaltijd voor ons kookte' kunnen zeggen? En dus dreigde moeders met: 'zolang jullie dit niet lekker vinden, eten we elke week zuurkoolstamppot, en pas als dat ooit gebeurt, nooit meer'. Elsje en haar zussen konden alleen maar van weerzin bibberen.

En dus aten ze wekenlang zuurkoolstamppot, tot de vindingrijke oudste zus van Elsje een briljant plan verzon. Op een avond, toen de zuurkoolstamp dampend op de bordjes van de meiden lag, gaf ze haar zusjes een teken. Daarop begon elk van hen met een gemaakte glimlach op het gezicht haar bordje leeg te eten. Als antwoord op de vraag van moeders of ze nog een beetje lustten, antwoorden ze stuk voor stuk. 'Dank je, mam, het was heerlijk maar ik zit vol.'

Bij het afruimen van de tafel gaven de zussen elkaar een stevige handdruk. Gezamenlijk vertelden ze hun moeder dat dit dus de laatste keer was dat ze zuurkoolstamppot zouden hoeven te eten. Elsje moet het haar moeder nageven, die schoot hardop in de lach en hield zich aan haar belofte: zolang Elsje thuis woonde, heeft er nooit meer zuurkool op tafel gestaan.

Het gekke is dat Elsje stamppot inmiddels heerlijk vindt. Zuurkool met stip bovenaan. Een beetje ruimte geven aan de smaak van je kinderen is dus zo slecht nog niet.

Geïnspireerd door Mijmerlijn.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Als er nu iets is dat ik écht niet lust dan is het zuurkool. Bah!

Anoniem zei

alle stamppot
gaat er hier in
als...
stamppot !
erwtensoep idem dito.
(maar niet die van cup-a-soup...)

Branwen zei

Maar als je het zelf kan maken kun je het lekker aan je eigen smaak aanpassen. (bijvoorbeeld: cashewnoten door hutspot zijn hier favo)

Anoniem zei

ik vind stamppot een van de leukere dingen van de traditionele Hollandse keuken - kookte het zelfs toen ik in DK woonde....

bl@nkie zei

Ik heb winterkost nog nooit lekker gevonden en dat zal ook wel zo blijven... ;-)

Anoniem zei

En nu lust je het dus ook, net zoals ik mijn afschuw heb overwonnen? Kinderen hebben gewoon een heel andere smaak dan volwassenen, daar kunnen ze niks aan doen, dus eigenlijk heel gemeen om ze te dwingen die vieze dingen te eten! Later komt het toch wel goed.

elke zei

Ik ben gek op hutsepot (al heel mijn leven) maar zuurkool vind ik echt vies. Stinken zeg!

En van die dikke erwtensoep met worst... mmmm!

Anoniem zei

Mooie herinnering; ga je ook nog die van het bordje "Marken" vertellen? Kus, Gera