woensdag 21 januari 2009

Uniek of gewoon de zoveelste?

'Time will tell' of Obama meer unieks zal achterlaten dan het feit dat hij het eerste zwarte presidentschap van de VS bekleedde. Een aanwijzing voor zijn stijl vind je in het filmpje van de eedafleggingen van de Amerikaanse presidenten vanaf Roosevelt. Haperend legt Obama de eed af maar hij laat zich daardoor niet van zijn stuk brengen...Wat Elsje verder opvalt: de president wordt in de loop der tijd steeds meer gepositioneerd als een man die het niet alleen doet. Zo zijn de First-Ladies-to-be vanaf Lyndon B Johnson aanwezig, en mogen hun kinderen aanschuiven vanaf Bill Clinton. Voor de dames is aanvankelijk slechts een 'stand by your man'-rol te vervullen, maar al snel (vanaf Nixon) worden zij gepromoveerd tot bijbeldrageres. Van Hillary Clinton kan Elsje het niet zien, maar Michelle Obama draagt zeker niet de bijbel waarop de eed wordt afgelegd. Toch is (zijn?) zij overduidelijk meer dan een leuk decoratief elementje in deze show. Dit zal zich vast en zeker ook doorvertalen naar haar rol in de presidentiële periode van hun man, zoals ook Hillary Clinton zich niet liet beknotten tot 'vrouw-van'.

Nog even iets dat Elsje bezig houdt: praat Dzjordzj Dabbeljoe nou vreselijk met consumptie of is het regen die God stuurt om zijn medeleven met de trieste periode die zal aanbreken naar diens inauguratie te betuigen?

Naschrift: de foto op de voorpagina van de Volkskrant laat zien dat Michelle wel degelijk de bijbel vasthoudt. Jammerdepammer!

Met dank aan loekgrrl Elka

4 opmerkingen:

Suske. zei

de verwachtingen zijn zooooo groot dat ik voor het ergste vrees. Hopelijk wordt hij geen nieuwe JFK

Ina zei

Ik zag vanmorgen een foto in de Pers waarop te zien is dat Michelle wel degelijk de bijbel draagt. Leuk detail: haar groene leren handschoenen zijn de allernieuwste niet meer.

*phodia*

Elsje zei

@francky: eens, vandaar mijn 'time will tell'...

@ina: ik had idd een ps geplaatst over Michelle met de bijbel. zo jammer! maar jouw toevoeging van het detail over de ietwat versleten handschoenen maakt dat weer helemaal goed.

Anoniem zei

Ik ben ook nog niet overtuigd, maar blijf toch hopen dat hij het verschil kan maken. Het zal alleszins veel tijd kosten om verandering teweeg te brengen.