maandag 26 januari 2009

Is dat wel uw kind, mevrouw?Vorig jaar februari stelde de Europese Commissie voor om kinderen een eigen paspoort te laten krijgen. Het bijschrijven in de pas van hun ouders zou dan niet langer mogelijk zijn. Dit met het oog op het bestrijden van kindersmokkel.

Op zich is het strijden tegen kindersmokkel een zeer toe te juichen iets. Maar ja, of het afgeven van kinderpaspoorten nou de oplossing zal zijn? Het nieuwe paspoort zou naast een 'volwaardige pasfoto' een 'biometrische chip' moeten gaan bevatten. Maareh... wat versta je onder een volwaardige pasfoto? Alsof een baby niet gigantisch verandert in zijn eerste levensjaren.

En die biometrische kinderchip, wat zet je daar op? De oogkleur? Die verandert in de eerste twee jaar nog sterk, of althans, kan dat doen. Zo baarde ik drie blauwogige kinderen, waarvan er inmiddels nog maar één blauwe ogen heeft. De anderen hebben donkerbruine en grijs/groene kijkers gekregen. Ook vingerafdrukken blijken tot een jaar of zes gigantisch te veranderen. En om er nou een DNA-paspoort van te gaan maken gaat wel heel ver. Da's er een in de categorie 'een kanon uit de schuur halen om een mug te gaan pletten'.

Vandaag werd een volgende hobbel in deze serie aangekondigd. Zou een reizend kind dat een andere achternaam heeft dan die van de begeleider niet direct leiden tot het vermoeden van kindersmokkel: "Hé, u heeft niet dezelfde achternaam als het kind, en ook niet dezelfde oogkleur: u doet aan kindersmokkel! Uitstappen alstublieft, handen op de rug en you have the right to remain silent!"

Dat is toch pure discriminatie van die ouder wiens achternaam het kind niet kreeg (nu vaak nog de moeder). En dus heeft men bedacht dat, om verwarring hierover te voorkomen, je als ouder dan maar op het kinderpaspoort zou moeten worden bijgeschreven. Voor Elsje dus drie kinderpaspoorten met drie keer bijschrijven van haarzelf als moeder: zes keer kassa! En voor hun vader eveneens zes keer kassa. Tel uit je winst.

Wat de bedenkers van deze briljante melkkoe daarbij voor het gemak maar even vergeten is dat het technisch nog niet mogelijk schijnt te zijn om meerdere personen op één biometische pas te zetten. Ergo, deze oplossing kán helemaal niet eens.

Wat wel zou werken, dat weet Elsje ook niet, maar wel dat je misschien naar heel andersoortige oplossingen zou moeten zoeken, want deze paspoortige weg lijkt weinig heilzaam te gaan worden.

4 opmerkingen:

bl@nkie zei

Zijn dat uw ogen vrouwe Els?
Ik kan me niet concentreren op je postje, ze blijven me maar aan staren! ;-)

Elsje zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Elsje zei

@bl@nkie: het spijt me, dit plaatje vond ik gewoon mooi (op internet, bij de wiskundemeisjes.nl)...
Helpt afdekken met je hand misschien? :-)

Anoniem zei

Gelukkig hoef je de oplossing niet te bedenken want daar zijn vast allerlei werkgroepen, taskforces of hoe ze bij de overheid ook heten (en dat weet jij geloof ik beter dan ik) voor in het leven geroepen!