zondag 15 februari 2009

Hou je fatsoen!De Friese gemeente Lemsterland heeft na een niet nader omschreven incident het boekje Kinderen weten hoe het hoort van Reinildis van Ditzhuyzen uitgedeeld op de lokale basisscholen. In de hoogste groepen van de scholen moeten de thema's uit het boekje (zoals 'wat moet je doen als je een cadeau krijgt dat je niet leuk vindt?') in de les worden behandeld, in zgn. 'Fatsoenlessen'. PvdA-wethouder Jon Visser van Lemsterland vindt dat daar niets mis mee is. 'Dit boekje verschaft ammunitie over dingen na te denken voor je je mond open doet.' (bron: Binnenlands Bestuur 06/09)

Prima natuurlijk dat ook op school over Wormen en Naarden wordt gesproken, maar moet wat onze waarden en normen zijn nou zo nodig door de 'Queen of Etiquette' worden gedicteerd? Die op haar site schrijft: ‘Etiquette is niet tuttig, maar nuttig!’. Brrr. Wake up, everybody, this is the 21st century! In de Web 2.0-maatschappij bepalen we zelf wel wat onze waarden zijn en de daarbij horende normen!

9 opmerkingen:

shrink zei

als ze de kinderen leren hoe 'deftig' de diepst zittende snotbrokjes uit de neus te pieren, dan kan niemand daar toch wat tegen hebben, niet?

LUC zei

Fatsoen is voor velen een vergeten woord.

LUC zei

@ Francky intervieuw van Elsje.

1.Moet zeker Louis paul Boon lezen.
2.Op politiek gebied zit België zo ingzwikkeld in elkaar , dat Ollie het al lang opgegeven heeft het aan buitenlanders uit te leggen , maar het kost verdomd veel geld.

Anoniem zei

Ach, ik heb wel wat met etikette. Fijn als een heer de deur voor me openhoudt, mijn diner betaalt, me in en uit mijn jas helpt..... tja, dat vind ik best wel fijn.

Anoniem zei

Ben er helemaal voor Elsje! En dan een leuke juf die de kids situaties laat spelen en hen zo laat ervaren hoe prettig goede manieren zijn. Misschien niet nodig voor die van jou, maar dan wel voor die van de buurvrouw ;-)

bl@nkie zei

Wat zijn normen en waarden? Wat voor de een als fatsoenlijk wordt ervaren vindt een ander onpasselijk... Bijvoorbeeld een Chinees die boert na een maaltijd wordt hier gezien als ongemanierd, terwijl het in China een compliment aan de kok is... en een Nederlander die zijn middelvinger opsteekt, wat in veel culturen niet zal worden herkend als belediging.

Tricky zei

en dat in een progressief land als Nederland?!
maar het kan -zoals sommigen al schreven - ook positief zijn, toch?!

Anoniem zei

Geweldige foto!

Loes zei

Ach een beetje aardig en voorkomend zijn, oliet toch wel de sociale omgang. En als ze het van huis uit niet mee krijgen, moet La Ditshuyzen het maar doen.
Als ze maar niet vergeten de regels zo nu en dan te overtreden...want alleen maar beleefd is ook niet leuk.
Alles in balans zeg ik altijd maar..