zondag 19 december 2010

Dertig dagen-challenge (19)Vandaag heeft Elsje de opdracht een blogje te schrijven over: waar heb ik spijt van?. En dat voor iemand die spijt een in het algemeen weinig zinvolle emotie vindt.

Natuurlijk heeft ze wel eens spijt: de volgende ochtend van toch dat laatste biertje die avond ervoor, of dat ze toch nog die ene aflevering van serie x, y of z is blijven kijken, van de laatste mep die ze haar spruit verkocht. Oh nee, dat klopt niet. Want meppen verkopen, daar doet Elsje niet aan. Maar als ze een spruit een mep zou hebben verkocht, had ze daar vast spijt van.

Sorry zeggen vindt Elsje niet moeilijk. Als ze iemand gekwetst heeft, bijvoorbeeld. Dat gebeurt toch wel eens, hetgeen haar natuurlijk spijt. En dus zegt ze dat dan ook.

Maar als zij de vraag krijgt: "waar heb je spijt van?", dan interpreteert ze dat als: "op welke Grote Beslissingen die je in je leven gemaakt hebt, zou je terug willen komen?" en dan is ze snel klaar. Want van de Grote Beslissingen in haar leven heeft Elsje per definitie geen spijt. Haar levensmotto luidt: "je moet je door je verleden laten beïnvloeden, maar je niet door je verleden laten leiden". De blik vooruit gericht. De toekomst met opgeheven hoofd tegemoet tredend. Erop vertrouwend dat je de goede beslissingen neemt.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat klinkt behoorlijk zelfverzekerd. Mooi.

Branwen zei

Zo ist maar net. The only way is up!

elke zei

So right! Ik ga hier ten volle mee akkoord!

venus zei

Stoer log! Ben het dan ook volkomen met je eens!

Margogogo zei

Een waarheid als een koe, Elsje. U is een wijs mens.

Borg zei

Mooi, ik ben het helemaal met je eens. Van sommige grote beslissingen wilde ik ~misschien wel dat ik ze niet genomen had, maar op dat moment waren het de juiste beslissingen en zelfs als het op dat moment niet het geval was, dan was er blijkbaar een reden. Een les die ik bijvoorbeeld te leren had. En die lessen neem ik dan weer mee de toekomst in!

mevrouw yvonne zei

Mooi. Zo is het ook.

smiley zei

Er weer knal op hé! Zoveel levenswijsheid dat er achter jou posts verborgen zit. Vind ik geweldig!!

Freddieken zei

Dat is inderdaad de goede mentaliteit, je niet laten leiden door het verleden en vooruit kijken.

Elsje zei

@allen bloos :-)