zondag 5 december 2010

Dertig dagen-challenge (5)Na het makkie van gisteren, vandaag een hele moeilijke: mijn definitie van liefde.

Liefde is voor Elsje natuurlijk al die dingen die 'iedereen' er altijd onder verstaat: een diepe genegenheid voelen voor iemand.

Maar liefde is voor haar nog zoveel meer: liefde is ruimte geven; elkaar iets gunnen; elkaar steunen; interesse tonen; doorvragen; feedback geven; genieten van de vreugde van de geliefde; graag iets voor de geliefde doen of over hebben. Zonder jezelf te verloochenen. Dus weten wat je zelf nodig hebt. Continu zoeken naar balans. Balans tussen geven en krijgen. Zonder af te dwingen.

En als je dat zo leest, dan snap je dat liefde heel hard werken is!

9 opmerkingen:

Freddieken zei

Heel mooi... tot die laatste regel want daar kan ik niet akkoord mee gaan... want als die liefde echt is, dan komt al dat voorgaande vanzelf, zonder dat je er stil bij staat...
vind ik hé ;-)

elke zei

Ik geloof ook dat het hard werken is, ja. En ik vind het grappig dat iedereen erop gaat google'en blijkbaar.

Sjaak zei

Mooi gesproken. Het besef dat de liefde geen gegeven is, maar iets is dat zich elke keer weer ontwikkelt. Hard werken is helemaal niet erg. De voldoening is des te groter.

Elsje zei

@freddieken: erhm... dat is mij nog nooit gelukt, wat zegt dat over mij :-)
@elke: erg ja, dat googelen :-D
@sjaak: dank xxx

Ina zei

Wat misschien nog het moeilijkst is: ontvangen zonder iets terug te hoeven doen. Niks te gelijk oversteken. Niks te 'the gift comes with the burden attached' (zei ooit een collega toen ik hem een kop koffie aanbood - en bedankt!). Lekker krijgen, omdat je lief bent.

*implesso* (wat best Latijn zou kunnen zijn voor 'dat bedoel ik')

Sylvia zei

Allemaal waar.... behalve dat 'werken' stukje. Ik ervaar nu voor het eerst van mijn leven dat ik ook liefde voor iemand kan voelen terwijl het gewoon als vanzelf gaat. Niks rekening houden met, ruimte geven etc. Het gaat natuurlijk, we hebben nog geen woorden gehad, geen irritaties, niks. Een verademing met eerdere liefdes.

mevrouw yvonne zei

ik ben benieuwd hoe dat voor mij zal zijn als ik mijn liefde heb gevonden, werken of vanzelf

Elsje zei

@ina: dat is zeker moeilijk... zowel er niets voor terug moeten willen doen, als ook er niets voor terug moeten willen verwachten :-)

@Zuster_Klivia: super!! Lucky you!

@Yvonne: daarvan houd je ons toch wel op de hoogte?!? :-)

Branwen zei

Mijn ervaring met liefde is dat het niet zo hard werken is. De, uit de huidige grote liefde, volgende relatie echter... Man! Das buffelen hoor. Zweet staat op mijn voorhoofd (figuurlijk dan he)
Maar doe het graag. Hij is de ware.

Hey Elsje, ik vertel hier meer over mijzelf dan op mijn eigen blog ;)