maandag 23 oktober 2006

Nature vs nurtureAls bioloog interesseert Elsje zich natuurlijk altijd voor nature vs. nurture debatten en onderzoeken. Zeker als het om nature en nurture in de genderstudies gaat. Degenen die in 'nature' geloven zeggen dat eigenschappen die doorgaans geklassificeerd worden als typisch vrouwelijk dan wel mannelijk aangeboren zijn. Daarentegen vinden 'nurture'-aanhangers dat al dit soort eigenschappen door de omgeving waarin we opgroeien aangeleerd worden.

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stonden de resultaten van een studie naar het wiskundig inzicht van vrouwen. Als hen tijdens de test werd verteld dat men dacht dat zij slechter zouden scoren dan mannen, bleek dit zo te zijn. Echter, werd er niets verteld, dan scoorden de vrouwen prima. Lijkt een duidelijk gevalletje van nurture dus.

Ook zijn er studies waarbij bv kaartlezen een rol speelt. Daarbij blijkt de gemiddelde man beter in staat dan de gemiddelde vrouw om zonder de kaart te draaien de juiste richting aan te geven. Een gevalletje nature, zou je denken.

Zoals altijd zal de waarheid wel ergens in het midden liggen. Jammer voor deze grrl, die zich er altijd op beroept net zo beta te zijn aangelegd als een gemiddelde vent. Zo niet meer. Toch een 'wijf met kloten'?

1 opmerking:

Ina zei

Vind mij een moeder van een zoon die nog in 100% nurture geloofd... au, ik ben nog nooit zo hard in de werkelijkheid gegooid.
Blijkt niet alleen de samenleving niet maakbaar, moet je ook nog de kneedbaarheid van je eigen schatjes tot illusie verheffen :-)