zondag 22 oktober 2006

Petje afSoms is Elsje moe en dan komt ze tot weinig meer dan een beetje buizen. Meestal gaat het dan van zap zapperdezap heen en weer en boeit niets echt. Maar van de week viel ze in het programma van Pauw en Witteman, waar net een discussie tussen de rapper Ali B. en de politicus Jan Peter B. aan de gang was. Elsje heeft geprobeerd een linkje te maken direct naar het begin van de discussie, dat is niet gelukt. Ga ff naar ong 5 min. 40 en geniet mee.

Elsje moest direct grijnzen want Ali B. had een shirt aan met daarop in glitterende letters 'Petje af!', en natuurlijk droeg hij een petje. Maar dit terzijde.

Wat Elsje weerhield van wegzappen was de heerlijk onbevangen manier waarop Ali JP tegemoet trad. Wat nou 'u' zeggen, tegen iedereen aan tafel zeg ik 'jij'. Maar daarnaast bleef Elsje ook om de discussie zelf hangen. Het betrof Israel versus Hezbollah.

JP verviel al snel in flauwe politieke retoriek over het volk dat zo zwaar geleden had (zoals je kon zien in Auschwitz en het Holocaust Museum) en nu zich dus tot het uiterste gesteund moest voelen in de strijd tegen ontkenning... bla, bla, bla. Ali B probeerde daartegenin te brengen dat hetgeen Israel in Libanon had uitgespookt en nog uitspookt toch niemands sympathie kan hebben: wat heeft het Libanese volk nu te maken met de holocaust? Waar is in hemelsnaam het directe verband tussen die twee? En als dat er niet is, kunnen we dan niet gewoon naar de feiten kijken en zien dat Israel een land aangevallen is waarbij onschuldige burgers de lul zijn geworden.

JP probeerde het nog een keer: een land dat strijdt tegen ontkenning.... en: wie voor Hezbollah is... Ali riep: je hoort mij Israel niet ontkennen en ik ben ook niet voor Hezbollah. De alom tegenwoordige neiging om alles wat Israel doet met de mantel der liefde te bedekken maakt een gezonde en kritische discussie hierover onmogelijk.

JP bleef bij zijn punt en Elsje haakte af. Ali had zijn punt gemaakt en bewezen. Petje af voor deze B.

Geen opmerkingen: