zaterdag 28 oktober 2006

VerlichtVannacht is het De 'Nacht van de Nacht'. In deze nacht gaat in 44 gemeenten het licht uit dan wel wordt het gedimd. Althans, het licht dat kerken, torens en overheidsgebouwen beschijnt.

De nacht van de nacht is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties en heeft als doel de bevolking van Nederland bewust te maken van het feit dat het in ons land eigenlijk nooit donker is. Met name de hemel boven het kassengebied in de westelijke Randstad, waar Elsje vandaan komt, is 's avonds niet donker te krijgen, maar straalt een onaards, oranje licht uit.

Dat dit initiatief een doorslaand succes wordt, weten de intiatiefnemers op voorhand. Verwezen wordt naar de bewondering die velen uiten voor de prachtige sterrenhemels op hun vakantiebestemming in landen met een stuk minder lichtvervuiling.

Elsje is wel dubbel hierover. De sterrenhemels vakantie zijn inderdaad prachtig, en vreselijk indrukwekkend. Staren in die oneindige verten van het heelal vindt Elsje een duizelingwekkende ervaring. Diepe gedachten, gepeins en ontzag maken ze in Elsje los. Maar vooral ook twijfel: een onbeduidend wezentje als Elsje is op die schaal simpelweg minder dan niets. Zo'n ervaring moet je dus niet te vaak moet hebben anders heeft het leven geen zin meer.

Gelukkig doet de Domstad niet mee aan het initiatief en blijft de ervaring van de nietigheid in het licht van de verste verten behouden voor de vakantietijd.

Geen opmerkingen: