zondag 25 februari 2007

Bio logischOver biologisch gesproken: gisteren begaf Elsje zich in de zaterdagse boodschappen-hel om te zorgen voor koek en zopie voor het NSG. Nu is dat normaal gesproken een taak voor Sjaak, maar ja, af en toe doet hij ook wel eens de was, dus soms doet Elsje de boodschappen.

Deze tocht naar de hel begon al goed: het schap van de melk bleek leeg. Gelukkig werd op dat moment een kar met veelbelovende dozen aangerukt, waarbij Elsje een rode schemering meende te ontwaren. Op haar vraag aan de vakkenvuller of hij ook karnemelk bij zich had, antwoordde die: 'Nee, die komt pas vanmiddag.' Elsje vroeg, wijzend naar de rode schemering: 'Is dat geen karnemelk dan?' 'Nee,' antwoordde de jongen met een uitgestreken gezicht: 'dat is de biologische karnemelk'. Waarop de jongste spruit, die samen met Elsje de hel trotseerde, tot groot vermaak van de omstanders uitriep: 'Dat is mooi, die willen we. Van die niet logische melk vindt mijn moeder veel te slecht voor het milieu!'

Daarom was Elsje ook blij dat zij bij de groentenafdeling een nieuw product ontwaarde: een Biologisch groente- & fruitpakket. Voor € 9,95 was daar een nette kartonnen doos met daarin, zo stond op de sticker op de doos: appelen, aardappelen, tomaten, broccoli en een rode kool.

Nu ga je daarvoor normaal gesproken naar een biologische winkel en je neemt daar een groente-abonnement. Dit deden Sjaak en Elsje niet, want zij zijn wel genegen biologische producten te kopen, maar zo'n groente-abonnement moet je op een vaste dag ophalen (altijd net als het niet uitkomt), en je moet het van tevoren afzeggen. Onhandig allemaal. Maar hier ineens in de boodschappentijd een uitgelezen mogelijkheid en dus Elsje laadde de doos in haar karretje.

Thuisgekomen werd de doos onder het goedkeurend oog van Sjaak uitgepakt. In het pakket bleken alle producten te zitten, en ze zagen er fantastisch uit, lekker vers. Daarnaast bevond zich in de doos een begeleidend schrijven. Elsje dacht dat dit het recept zou zijn, wat je meestal in het groente-pakket van de biologische winkel vindt.

Zij begon snel te lezen. Het bleek geen recept, maar een uitleg van het pakket. En tot haar verbijstering eindigde deze brief met de volgende tekst:

Naast het biologische groente- & fruitpakket vindt u op de AFG-afdeling ook het biologische fruitschaaltje. (...) Vooral handig voor moeders die een lekker, maar gezond hapje aan hun kinderen willen geven. (...)
Pardon?? Moeders? Kinderen? Waar zijn de vaders? Mogen volwassenen geen fruit eten? Wat een onzin!

Elsje vindt het pakket prima, maar deze tekst niet zo bio logisch verantwoord!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het GFT-pakket van de AH is wel handig voor werkende mensen, die niet altijd op de di- of do-dag naar de Groene Winkel kunnen, maar ik vind het wel zonde van het marktaandeel van Odin en het meer alternatieve segment, waar mensen misschien ook op andere ideeen zouden kunnen worden gebracht. Maar misschien bedienen de ah en de g.w.'s verschillende soorten mensen, en bovendien is ah natuurlijk duurder dan het Odin-pakket...

Ik overweeg het ah-pakket ook.

Anoniem zei

Ha, mooi voorbeeld van de karnemelkjongen, typisch een zaterdaghelsupermarktbezoek-actie! Morgen sla ik over.