maandag 12 februari 2007

Money, money, moneyVandaag vertelde één van de spruiten in het NSG dat ze op school het liedje 'Money, money, money' van Abba hadden gezongen. Dat deed Elsje denken aan het 'nieuws' dat zij onlangs las op nu.nl. Gelukkig was het makkelijk terug te vinden.

Uit onderzoek van het Nibud is gebleken dat veel stellen ruziën over geld, en dan met name over het bestedingspatroon van de vrouwelijke helft. Daarom gaat zij zaken achterhouden (nee hoor, schat, deze trui heb ik al tijden in de kast liggen), of mooier maken dan ze zijn (die leuke schoenen waren enorm afgeprijsd!). Het Nibud adviseert dan ook om naast een gezamenlijke rekening elk een eigen rekening voor privé-uitgaven te openen.

Dit is wat Elsje en Sjaak allang doen: netjes zijn afspraken gemaakt over welke zaken van je privé-rekening betaald worden (haar dure kapper, haar boeken, zijn fiets-attributen, zijn weekje naar de bergen met de fietsgroep) en welke van de gezamenlijke rekening (alles voor het huis en de kinderen). Ook hebben ze keurig afgesproken hoeveel geld daar per maand voor beschikbaar gesteld wordt en dat wordt ook keurig op die rekeningen overgeboekt.

Alleen: die rekeningen worden in de praktijk eigenlijk niet gebruikt. Af en toe lachen Sjaak en Elsje even om zichzelf en nemen zij zich voor zich in de nabije toekomst echt, ja echt, aan de door henzelf afgesproken regels te gaan houden. En zo blijkt maar weer eens dat alleen al het zorgen voor de voorzieningen de ruzies voorkomt. Of moet Elsje dan de Abba-song iets verder zingen:

Money, money, money
must be funny
in a rich man's world

En dat geldt zeker voor stellen in de grote stad.

Geen opmerkingen: